Alimente pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale: producţiile de cafea, miere, bere şi ciocolată, sub ameninţarea schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările climatice au nenumărate consecinţe la nivel global, de la ridicarea nivelului mării, la fenomente meteo extreme sau temperaturi din ce în ce mai ridicate. Odată cu încălzirea excesivă a vremii şi a dezastrelor naturale tot mai frecvente şi unele dintre alimentele noastre preferate vor fi tot mai scumpe şi chiar ar putea deveni o raritate.

În continuare, vă prezentăm o listă de 12 alimente şi bături care sunt pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale, potrivit Business Insider şi The Sun.

1. Cafeaua

În septembrie, un raport al organizaţiei non-profit Climate Institute a concluzionat că suprafaţa potrivită pentru producţia de cafea, la nivel global, urmează să scadă cu până la 50% din cauza schimbărilor climatice. Pe lângă secetă, încălzirea globală a făcut culturile de cafea mai predispuse la boli devastatoare precum „rugina cafelei“, care a condus la pierderi mai mari de un miliar de dolari. 

image

   

2. Ciocolata 

Indonezia şi Ghana, care aveau un climat ideal pentru creşterea boabelor de cacao înregistrează scăderi semnificative ale producţiei. Producătorii de ciocolată, precum Mars, au început să angajeze meteorologi pentru a studia impactul schimbărilor climatice în încercarea de a-şi reduce pierderile financiare. Un studiu efectuat de Centrul Internaţional pentru Agricultură Tropicală a arătat că temperaturile medii anuale din aceste ţări sunt în continuă creştere, iar acest lucru poate fi catrastrofal pentru arbore de cacao.

image

   

3. Berea

Condiţiile de vreme tot mai extreme afectează producţia de hamei din SUA, arată revista ClimateWatch. Seceta aceasta ar putea însemna, prin urmare, băuturi mai puţin gustoase. Anumiţi producători de bere se tem că deficitul de apă de râu i-ar putea forţa să apeleze la apa subterană, o schimbare despre care şeful fabricii de bere Lagunitas a spus că „ar fi ca şi cum ai face bere cu Alka-Seltzer (comprimate efervescente)“, arată NPR.

image

4. Avocado

Sunt multe motive pentru care avocado este mult mai scump decât înainte, unul din acestea fiind greva fermierilor. Însă cea mai mare ameninţare asupra acestor fructe  o reprezintă schimbările climatice: temperaturile ridicate şi seceta au cauzat probleme peste tot în California şi Australia. Avocado este foarte sensibil la climă, ceea ce îi face susceptibili la efectele schimbărilor climatice. 

image

   

9. Bananele

Unul dintre cele mai populare fructe ar putea fi dat uitării. Bananele din Iordania şi Mozambic sunt în prezent afectate de boala Panama, care omoară mii de plante. Din fericire, bananele sunt cultivate şi în alte zone, însă boala continuă să fie un motiv grav de îngrijorare.

sida banane

5. Mierea de albine

Acest aliment sănătos este în pericol din cauza schimbărilor de mediu şi a bolilor care afectează tot mai multe tipuri de plante. Mai mult, numărul coloniilor de albine a început să scadă la nivel mondial pe fondul creşterii bolilor care afectează insectele. Potrivit statisticilor, pierderile evaluate de dispariţia albinelor se ridică la 2 miliarde de dolari.

image

6. Stridiile

În acest moment, încălzirea globală ajută, de fapt, stridiile, deoarece acestea cresc mai repede în ape mai calde. Cu toate acestea, apele mai calde le fac pe stridii mai vulnerabile în faţa melcilor carnivori, arată Seeker, citând un studiu recent în Ecologie Funcţională. Mercii carnivori atacă şi mănâncă stridii, provocând pagube de milioane de dolari industriei, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi din cauza creşterii temperaturii apelor.

image

   

7. Homarul

Dacă temperatura apelelor din oceane creşte cu mai mult de cinci grade, puii de homar nu vor mai fi capabili să supravieţuiască, potrivit unei cercetări a Universităţii din Maine şi Laboratorului pentru Ştiinţele Oceanelor Bigelow, arată The Guardian.  Grupul interguvernamental de experţi al Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, a declarat că Golful Maine va ajunge la această temperatură până în 2100. Cu alte cuvinte, homarii din Maine, care reprezintă o afacere de peste de 330 de milioane de dolari, ar putea dispărea în 84 de ani.

image

 

8. Somonul

Somonul se luptă şi el să se adapteze noilor temperaturi mai calde ale apei. Fără ape reci în care să se reproducă, acest peşte luptă pentru supravieţuire, punând speciile în pericol de extincţie.

somon

10. Untul de arahide

Alunele de pământ, din care se face deliciosul unt de arahide, se luptă să crească în condiţiile creşterii secetei. Această plantă, care necesită între 0,5 şi 1 metru cub de apă pentru a supravieţui, este supusă unui risc ridicat de a deveni pe cale de dipariţie.

image

11. Carnea de porc

Din nefericire pentru iubitorii de slănină, cârnaţi şi şuncă, seceta din America şi Rusia va avea mare impact asupra întregii lumi. Experţii din Marea Britanie au avertizat că deficitul de carne de porc este acum inevitabil şi că preţurile s-ar putea dubla. 

image

12. Siropul de arţar

Schimbările climatice schimbă deja sezonul producţiei de sirop de arţar şi afectează calitatea acesta, potrivit Climate Central. Producătorii se tem că în cele din urmă, zone precum Virginia nu vor mai fi la fel de reci pentru producţia de sirop de arţar nici chiar în cele mai friguroase momente ale anului. Totodată, dacă temperatura din Canada va mai creşte cu şase grade, arţarii ar putea produce cu greu sevă, ceea ce va pune capăt popularului topping de clatite.

image
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite