13 alimente care nu sunt ceea ce par: cum ne mint producătorii că ceea ce cumpărăm este natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu toate companiile sunt oneste faţă de clienţii lor. Uneori, atunci când mergem la cumpărături şi luăm un anumit produs nici nu ştim de fapt din ce e făcut. Site-ul „Bright Side“ a analizat mai multe alimente şi le-a scos la iveală dedesubturile.

Chips-urile

Cele mai multe sortimente de chips-uri nu sunt făcute din cartofi. Producătorii folosesc făină, de grâu sau de porumb, şi un amestec de amidon. De regulă, aluatul pentru chips nu conţine mai mult de 42 de procente cartofi. Gustul şi aroma naturală sunt obţinute cu aditivi de aromă. O pungă de chips-uri e alcătuită, în fapt, din maxim doi cartofi medii, arată sursa citată. 

image

Brânza topită felii

Astfel de produse nu conţin întotdeauna brânză. Pentru a economisi bani şi pentru a simplifica procesul de fabricaţie, unii producători înlocuiesc laptele cu proteine din zer sau cu ulei de palmier. Produsul poartă numele de derivat din brânză, dar nu este specificat mereu pe etichetă. Brânza reală este făcută din lapte natural şi nu conţine grăsimi vegetale. Brânza care conţine ulei de palmier se rupe atunci când este tăiată. Iar dacă o presezi va lăsa un lichid. De regulă, aceste tipuri de brânză nu conţini aditivi aromatizanţi naturali. 

image

Alimente la conservă

Pe etichetele acestor produse găsiţi greutatea lor totală scrisă cu un font mai mare, iar cu un font mai mic este trecută greutatea produsului drenat. În timpul procesului de producţie şi de ambalare este permisă o uşoară abatere de la greutatea netă a unei anumite valori. Iar această deviere se aplică pentru acel număr mai mic. 

image

Sos de brânză

Dacă produsul e numit „sos de brânză“, atunci acesta nu conţine deloc brânză. În general, toate sosurile au aceeaşi bază, iar gustul specific este obţinut cu arome alimentare, care sunt doar potenţial naturale. 

image

Produse de patiserie

Produsele de patiserie, cum ar fi cornurile, sunt umplute doar pe jumătate cu ceea ce se specifică pe etichetă, iar umplutura e pusă pe margini. Producătorii fac astfel pentru a salva bani, iar cumpărătorul nu se alege cu ceea ce i se promite. 

image

Ciocolata cu alune

„Conţine multe alune“, se specifică pe ambalajul acestor produse. Dar, de fapt, o ciocolată nu conţine mai mult de 3-5 alune, care sunt zdrobite sau parţial înlocuite cu produse mai ieftine. Chiar şi aşa, o astfel de ciocolată costă de 2-3 ori mai mult decât preţul de producţie. 

image

Aripioare de pui

Deşi sunt numite aripioare de pui nu conţin atât de multă carne de pui. Aceste produse au carne doar în proporţie de 50%. Restul de 50% reprezintă soia sau carne de vită. 

image

Cafea instant

Chiar dacă este lăudată ca fiind naturală, cafeaua instant nu este atât de naturală. Da, este măcinată din boabe naturale, care au fost procesate cu apă fierbinte. După care sunt transformate într-o pudră, adică în cafeaua instant, sunt congelate şi uscate. Din cauza acestor procese, cafeaua îşi pierde mare parte din aromă. Acest „neajuns“ este „corectat“ cu ajutorul aromelor artificiale. 

image

Ceai rece

Ceaiul rece este produs din extract de ceai. Este preparat, uscat şi transformat într-o pulbere, care mai târziu este diluată cu apă. Ca urmare, o sticlă poate conţine mai puţin de 1% ceai, restul fiind zahăr, apă şi arome. Dacă compoziţia nu conţine cuvintele „extract de ceai“ atunci flaconul are doar apă obişnuită care a primit aditivi pentru a atinge gustul dorit. De regulă, ceaiul rece nu conţine extract din frunze proaspete şi fructe naturale, producătorii folosesc doar arome, care nu sunt naturale. 

image

Unt

Nu tot ce e denumit „unt“ e unt cu adevărat. Compoziţia untului natural este una simplă: lapte integral şi smântână. Dacă aceste ingrediente nu sunt enumerate pe etichetă, atunci produsul este margarină. Untul natural nu se sfărâmă şi nu se lipeşte de cuţit după ce a fost scos din frigider. 

image

Alimente congelate

Greutatea mărfurilor congelate este extrem de importantă. Pentru a creşte preţul, unii producători adaugă apă în ambalaj, care poate să însemne până la 50% din greutatea produsului. Pe lângă apă, produsul poate să mai conţină şi părţi care nu se pot consuma. Drept urmare, cumpărătorul se alege doar cu 25-35% din produsul net. 

image

Apa îmbuteliată

În cele mai multe cazuri, apa îmbuteliată este apă de la robinet. Indiferent de brand, pe etichetă poţi să găseşti următoarea frază: „De la sursa centrală de alimentare cu apă“. 

Cartofi prăjiţi

Producătorii se folosesc de multe ori de tehnici de vizualizare şi comparare. Psihicul nostru este construit în aşa fel încât dacă avem trei pachete de cartofi prăjiţi în faţă, de mărimi diferite, îl vom alege pe cel mediu. Pe de altă parte, cel mediu şi cel mare au aceeaşi cantitate de cartofi. De exemplu, nu multă lume ştie că în unele restaurante de tip fast food diferenţa dintre o porţie medie şi una mare de cartofi prăjiţi stă doar în ambalajul propriu-zis în care sunt puşi. Iar, uneori, pachetul mediu conţine mai mulţi cartofi decât cel mare. 

image
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite