Articol publicitar

Noi reguli pentru obţinerea permisului de conducere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2018 au intrat în vigoare o serie de modificări la Codul Rutier şi în ceea ce priveşte procedura de eliberare a permisului de conducere. Acest lucru a fost stabilit de Ministerul de Interne şi apare în Codul Rutier 2018. Şoferii care vor să-şi schimbe permisul de conducere (pentru că acesta a expirat) sau să obţină un permis de conducere nou, trebuie să cunoască aceste modificări.

Care sunt actele necesare pentru reînnoirea permisului de conducere?

Potrivit legislaţiei şoferii care îşi doresc o reînnoire a permisului de conducere trebuie să aibă:

  • Fişa medicală prin care să demonstreze că sunt apţi din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul.  
  • O cerere tip.
  • Actul de identitate în copie şi original.
  • Permisul de conducere vechi.
  • Dovada achitării taxei (de 68 LEI) pentru permisul de conducere.

Fişa medicală este necesară atunci când permisul a expirat şi trebuie reînnoit. În cazul în care este încă valabil, dar este nevoie de un duplicat, fişa medicală nu este necesară. Un şofer care a pierdut permisul (prin furt, deteriorarea acestuia) sau care şi-a schimbat numele (pe care îl avea în trecut şi pe acest act), nu trebuie să aducă o fişă medicală pentru a-şi face un permis nou.

Imagine indisponibilă

Fişa medicală se realizează la o unitate medicală autorizată şi este valabilă la nivel naţional. Cuprinde o serie de examinări medicale pentru atestarea stării de sănătate a conducătorului de autovehicul. Pe fişă sunt trecute:

  • Datele personale: nume, prenume, data naşterii, domiciliul, adresa.
  • Nr şi seria actului de identitate.
  • Rezultatele examenelor medicale pe categorii de specialitate: medicină internă, oftalmologie, neurologie, psihiatrie, ORL, ortopedie-traumatologie.
  • La fiecare examen, medicul pune parafa, semnătura, data şi concluzia (APT sau INAPT) în funcţie de caz.
  • Şoferul trebuie să semneze şi menţiunea de pe fişa medicală prin care declară că nu este în evidenţa niciunei unităţi medicale pentru vreo boală cronică. Aceasta înseamnă că nu suferă de o tulburare mare de ritm cardiac, de pareză parţială, de hipertensiune arterială cu mari complicaţii, de infarct miocardic, de diabet zaharat, tulburări psihice, cardiopatie ischemică, insuficienţă renală, para sau hemipareză, epilepsie. De asemenea şoferul trebuie să declare că nu este consumator de alcool şi droguri.
  • Toate investigaţiile medicale se fac în aceeaşi zi. Rezultatele se dau pe loc, după fiecare examinare medicală realizată de medicul specialist. După terminarea investigaţiilor fişa medicală se eliberează pe loc, în aceeaşi zi.
  • Fişa medicală costă 80 LEI.
  • Fişa medicală se poate folosi doar timp de 6 luni de la data eliberării ei.

O astfel de fişă medicală serveşte persoanelor care vor să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi, care trebuie să-şi reînnoiască permisul de conducere pentru că a expirat, sau care au permisul suspendat şi trebuie să-şi facă unul nou.

De la data de 1 ianuarie 2018 Ministrul Sănătăţii a dat un Ordin prin care a schimbat câteva reguli cu privire la şoferii diabetici sau cardiaci. El spune că în cazul acestor şoferi cu boli este nevoie de o recomandare de la medicul curant pentru a li se accepta reînnoirea carnetului de conducere. Astfel:

  • Persoanele care au diabet pot conduce dacă pot demonstra că au capacitatea de a controla episoadele de hipoglicemie.
  • Persoanele care au angină pectorală, bradiaritmie sau tahiaritmie, sunt purtătoare de stimulator cardiac permanent, pot conduce (respectiv li se poate elibera sau reînnoi permisul de conducere) doar dacă au de la medicul curant o adeverinţă medicală prin care sunt consideraţi apţi pentru acest lucru. Ei trebuie să facă un control medical periodic şi să obţină avizul eliberat de medicul de specialitate.
  • Persoanele care au afecţiuni cardiovasculare NU au voie să conducă din cauza riscului de a face accidente grave în caz de alterarea funcţiilor cerebrale.
  • De asemenea, Ordinul Ministrului Sănătăţii spune clar faptul că persoanele care au boli vasculare periferice, defibrilator implantat, cardiopatie valvulară cu regurgitare aortică, NU au voie să conducă. Acestor persoane nu li se va reînnoi permisul de conducere.
  • Sunt cazuri speciale când permisele de conducere se eliberează şi persoanelor care au boli cardiologice, dar acestea trebuie să justifice că sunt sub tratament şi că fac controale periodice prin avizul unui medic cardiolog de specialitate. Acest lucru este important, şoferii respectivi trebuie să fie capabili să conducă astfel încât să fie ei în siguranţă dar şi participanţii la trafic.

În prezent este din ce în ce mai greu să obţii un permis de conducere

Imagine indisponibilă

Cei care se gândesc la modul în care să se alăture conducătorilor auto trebuie să ştie că au de făcut o şcoală de şoferi şi de trecut un examen destul de dificil cu poliţia rutieră. Un astfel de examen cu poliţia este foarte serios, este destul de greu să-l treci astfel încât să obţii dreptul de a conduce. În prezent procedura de promovare a examenelor a devenit foarte complicată şi din cauza faptului că a crescut numărul de accidente rutiere în ultimii ani.

În timpul examenului, viitorul şofer este stresat şi nu doar din cauza pregătirii lui, ci mai ales datorită metodei aplicate în prezent pentru a lua examenul. Când observă că examinatorul (care este un poliţist) îi vorbeşte dur, sau îl pune să repete de 3-4 ori acelaşi lucru este şi normal ca acesta să facă din cauza stresului o greşeală la un moment dat. Se doreşte ca şoferul să fie foarte sigur pe el (ceea ce este destul greu având în vedere că este începător) şi să îşi arate clar cunoştinţele. O uşoară nesiguranţă îl va determina pe examinator să îi ceară să repete o anume regulă, ceea ce poate fi destul de stresant. Nervozitatea celui care examinează este deranjantă pentru şofer şi îl poate face să greşească chiar din această cauză.

Reprezentanţii şcolilor de şoferi ar trebui să instaleze dispozitive de înregistrare a procedurii de examinare iar poliţia să fie de acord cu folosirea lor. Acest lucru ar putea ajuta în revizuirea procedurii de examinare şi astfel şoferul şi-ar putea susţine cauza dacă ar exista vreo suspiciune în legătură cu examinarea. Acum şcolile de şoferi au posibilitatea de a înregistra traseul parcurs de un autoturism cât şi viteza de deplasare a acestuia cu o cameră auto cu GPS. Aceasta va surprinde imagini audio-video din interiorul cât şi din exteriorul autoturismului. Unele şcoli de şoferi probabil sunt de acord cu o astfel de procedură, altele se tem de obiectivitate.

Auto



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite