VIDEO Artileria feminină a republicanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Sarah Palin, Michele Bachmann este noua stea a politicii americane, considerată de radicalii de dreapta o posibilă viitoare candidată la preşedinţie în 2012. Bachmann şi Palin, acompaniate de voci feminine din rândul comentatorilor de dreapta, dau o faţă atractivă curentului conservator radical.

Citiţi şi:


Sarah Palin nu mai este singura eroină a republicanilor de peste ocean. Congresmanul de Minesota, Michele Bachmann (53 de ani), a devenit în ultima vreme unul dintre cei mai vizibili politicieni conservatori, cu apariţii frecvente pe canalul Fox News, care îi susţine cauzele.

Ea a luat atitudine împotriva reformei sistemului de sănătate, a pachetului de stimulare economică şi a legislaţiei împotriva încălzirii globale, ajungând eroina activiştilor americani de dreapta. Bachmann este parte a unui “brand feminin” conservator din ce în ce mai vizibil, care ia naştere în America, după alegerea lui Barack Obama.

Acest brand mai include comentatori cunoscuţi, precum Michelle Malkin şi Ann Coulter, a căror aversiune pentru liberali pare în creştere. Bachman este acceptată cu mult entuziasm de conservatori tocmai pentru că Sarah Palin a avut un impact carismatic atât de puternic asupra aripii de dreapta a republicanilor. Palin, care rămâne în piesajul mediatic, va pleca într-un turneu pentru promovarea unei cărţi autobiografice, care se anunţă un best-seller. 

Mamă a cinci copii, Bachmann, se declară “nebună după Hristos” şi îl acuză pe Obama că este socialist şi “şeful unui regim de  bandiţi”. Ea realizează un tablou al unei Americi ameninţate de propriul său preşedinte, după cum scrie corespondentul în SUA al ziarului britanic “The Guardian”.



Accente extremiste

Bachmann a vorbit de pericolul unor “tabere de reeducare” ce ar putea fi înfiinţate de Casa Albă pentru tinerii americani.  Sarah Palin l-a acuzat şi ea pe Obama, anul trecut, de faptul că “se asociază cu teroriştii”. Pentru mulţimea de critici ai acestui nou tip de conservatism, Bachmann şi Palin dau o faţă atractivă unui gen urât de politică, scrie “Guardian”.

Republicanii au pierdut puterea atât la Casa Albă cât şi în Congres. Cum americanii suferă din cauza recesiunii, mulţi alegători devin vulnerabili la personajele talentate, capabile să mobilizeze mulţimea. “Ele se folosesc de frustrarea oamenilor. Energizează şi mai tare un grup deja suficient energizat”, spune Shaun Bowler, specialist în ştiinţe politice la Universitatea California.



Putere de mobilizare

La 5 noiembrie, mii de activişti conservatori au invadat coridoarele Congresului şi au cerut oprirea reformei sănătăţii. Mulţimea au strigat: “O vrem pe Michele”!” Acest protest a catapultat-o pe Bachmann în primele rânduri ale Partidului Republican. În acea zi a apărut la toate televiziunile.

Dar, în mulţime au fost 12 arestări. Unul din protestatari purta o mască a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, cu mâinile pline de fetuşi însângeraţi. Un alt protestatar avea o pancartă cu grămezi de cadavre ale evreilor de la lagărul de concentrare de Dachau, pe care scria “Sănătate Naţională Socialistă”.

Chiar dacă Bachmann a condamnat referirile la Holocaust, ea însăşi a avut divagaţii extremiste. Discursul său despre un “guvern de bandiţi” a avut două milioane de accesări pe internet.

„Aer proaspăt“

Palin şi Bachmann asociază curentului conservator imaginile unor femei obişnuite, cu experienţă în creşterea copiilor, fiind ca „o gură de aer proaspăt“ pentru republicani. Ambele au generat imprimeuri pe tricouri şi pe căni sau branduri de păpuşi. 



Ambiţii prezidenţiale?

Criticile de care Palin a avut parte în mass-media în timpul alegerilor prezidenţiale şi faptul că acum nu are nicio funcţie face ca puterea sa politică să fie mai mult simbolică. Deşi nu e imposibil, e greu de imaginat că ea îşi va lansa o candidatură credibilă în 2012, susţin analiştii.

Ea pare însă a fi pavat drumul pentru un conservator radical în postura de candidat republican. E puţin probabil ca acest candidat să fie Michele Bachmann. Totuşi, aceasta din urmă a abordat subiectul, dându-i o tentă religioasă, familiară adepţilor ei.

“Dacă simt că asta îmi cere Dumnezeu, o voi face”, a declarat ea. Comentariul a stârnit ironiile dar şi teama liberalilor. „E greu să crezi că oamenii o iau în serios. Dar la nivel naţional, chiar asta se întâmplă. Mă sperie”, scrie Aaron Landry, corespondent al MNpublius.com, un blog politic din Minnesota.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite