Washingtonul trimite avioane de vânătoare pentru a îşi proteja forţele speciale care îi consiliază pe kurzi în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combatanţii kurzi au devenit, în ochii Washingtonului, forţa cea mai 
eficientă împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic
Combatanţii kurzi au devenit, în ochii Washingtonului, forţa cea mai eficientă împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic

Washingtonul a intervenit pentru prima dată în mod direct împotriva regimului sirian, trimiţând în jord-estul Siriei avioane pentru a-şi proteja forţele speciale care consiliază combatanţi kurzi, vizaţi timp de două zile consecutiv de bombardamente ale puterii, relatează AFP.

"Acest lucru s-a făcut pentru a proteja forţele coaliţiei" antijihadiste, a declarat vineri căpitanul Jeff Davis, un purtător de cuvânt al Pentagonului, referindu-se la trimiterea, joi, a acestor avioane, care marchează o nouă escaladare în războiul din Siria.

"Am arătat în mod clar că aviooanele americane vor apăra trupe la sol, în cazul în care (aceste trupe) sunt ameninţate", a adăugat Davis.

Însă nu au existat confruntări directe, deoarece atunci când au ajuns avioanele americane în zonă, în apropiere de oraşul Hassake, aeronavele siriene deja plecaseră. Avioanele coaliţiei efectuează, în prezent, mai multe misiuni de patrulare în această regiune.

În timpul uneia dintre aceste misiuni de patrulare, vineri, "două avioane siriene de tip Su-24 au încercat să traverseze prin această zonă şi s-au întâlnit cu avioane ale coaliţiei. Prezenţa acestor avioane a determinat avioanele siriene să părăsească zona fără incidente", a anunţat vineri seara un reprezentant al Apărării americane.

"Avioanele coaliţiei nu au deschis focul", a precizat acest oficial.

Atacuri aeriene au fost efectuate joi de bombardiere siriene de tip Su-24, care au luat ca ţintă forţe kurde ce se antrenau sub supervizarea unor consilieri speciali americani, potrivit Pentagonului.

Aceasta a fost prima dată de la începutul conflictului din Siria, în martie 2011, când forţele aeriene siriene au atacat poziţii kurde.

"Este foarte neobişnuit, nu am văzut niciodată regimul să desfăşoare, anterior, acest tip de acţiuni împotriva forţelor kurde", a subliniat Jeff Davis.

"Noi considerăm aceste situaţii, care pun în pericol coaliţia, ca foarte grave şi avem dreptul să ne apărăm", a continuat el.

Aceste avertismente nu par să fi fost auzite, deoarece avioane ale regimului sirian au atacat din nou, vineri, sectoare aflate sub controlul forţelor kurde la Hassake.

"Nu există forţe speciale americane în oraş, dar ele sunt prezente în baze americane situate la aproximativ şase kilometri la nord", a precizat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

El a confirmat "sosirea unor întăriri în aceste baze, vineri, (şi anume) militari care vin din Siria şi din străinătate, însoţiţi de elicoptere militare".

Două treimi din Hassake se află sub controlul kurzilor, iar restul sub controlul regimului lui Bashar al-Assad.

Confruntări armate violente opun, începând de miercuri, forţe care susţin regimul şi poliţia kurdă (Assayech), în urma unor acuzaţii reciproce cu privire la arestări, soldate cu 39 de morţi, potrivit Observatorului.

"UN MESAJ ADRESAT KURZILOR"

În plus, forţe kurde au răpit zeci de membri ai unor miliţii loiale regimului, iar potrivit Observatorului mii de locuitori au părăsit oraşul, teatrul unor confruntări, în care este o penurie de pâine, iar alimentarea cu electricitate este întreruptă.

După două săptămâni de tensiuni la Hassake, kurzii au cerut dizolvarea Forţelor de apărare naţională (FDN, miliţii proregim) în oraşul cu populaţie mixtă arabă şi kurdă.

O sursă locală guvernamentală a declarat joi pentru AFP că bombardamente siriene reprezintă "un mesaj adresat kurzilor pentru ca să înceteze să mai ceară astfel de lucruri".

Armata siriană a acuzat forţele kurde, într-un comunicat difuzat vineri, că au "încercuit" Hassake şi au bombardat oraşul cu artileria, "provocând victime civile şi militare".

"În pofida încercărilor de (...) restabilire a stabilităţii în oraş, membri Assayech nu au cooperat şi şi-au continuat crimele cu scopul de a prelua controlul asupra Hassake", acuză armata.

Acest lucru a necesitat "un răspuns adecvat din partea armatei siriene, care a ţintit originea tirurilor şi poziţiile autorilor acestor crime".

Kurzii din Siria - care reprezintă 15% din populaţie - au proclamat în martie o "regiune federală" şi visează să unească între ele regiunile asupra cărora deţin controlul în nordul ţării.

Combatanţii kurzi au devenit, în ochii Washingtonului, forţa cea mai eficientă împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic.

Înainte de război, Hassake avea 300.000 de locuitori, jumătate arabi, jumătate kurzi. Între timp, oraşul a primit 114.000 de persoane deplasate, majoritatea din cadrul unei populaţii arabe, venite din provincia vecină Deir Ezzor.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite