VIDEO Incident în Marea Baltică: două avioane militare ruseşti au zburat foarte aproape de un distrugător american. Casa Albă acuză o „simulare de atac”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două avioane supersonice militare ruseşti au efectuat mai multe treceri la o distanţă foarte mică deasupra distrugătorului american USS Donald Cook, luni şi marţi, în ceea ce Casa Albă a acuzat a fi o „simulare de atac”, informează „The Guardian” şi BBC.

Oficialii americani au făcut publice mai multe poze şi filmări de la bordul navei care arată două avioane de tip Sukhoi SU-24 survolând spaţiul aerian deasupra zonei în care se afla distrugătorul, şi trecând de mai multe ori la o altitudine foarte joasă deasupra navei. 

USS Donald Cook efectua exerciţii de aterizare la bord cu un elicopter al forţelor armate aliate în apele Mării Baltice la momentul incidentului, care au fost suspendate până la părăsirea zonei de către avioanele ruseşti.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Militar American din Europa(EUCOM), David Westover, a declarat că incidentul a avut loc luni, iar unul dintre avioanele ruseşti s-a apropiat la doar 9 metri de nava americană. Distrugătorul efectua exerciţiile în ape din apropierea coastei poloneze, situată la o distanţă mică de enclava rusească Kaliningrad.

Westover a adăugat că incidente similare au avut loc şi marţi, când un elicopter rusesc ar fi survolat zona în care se afla nava, urmate de alte zboruri la altitudine joasă efectuate de avioane militare ruseşti deasupra distrugătorului.

Secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, a catalogat incidentul drept „în totalitate inconsistent cu normele de profesionalism ale forţelor armate care operează în proximitate una faţă de cealaltă în apele internaţionale sau spaţiul aerian internaţional”.

Oficialii de la Moscova nu au comentat incidentul, însă agenţia de ştiri pro-Kremlin Sputnik News a acuzat reacţia Washingtonului, notând că marina americană a recurs la tactici similare împotriva forţelor chineze din Marea Chinei de Sud.

Sputnik News susţine şi că Pentagonul investighează dacă acest tip de acţiuni încalcă un tratat semnat în 1973 între Washington şi Moscova, aflat încă în vigoare, în vederea depunerii unei plângeri formale împotriva Rusiei. Tratatul în cauză, având drept scop la acel moment prevenirea unui conflict nuclear, notează că părţile semnatare „nu vor apela la ameninţări sau folosirea forţei militare” una împotriva celeilalte sau a aliaţilor lor „în circumstanţe care ar putea periclita pacea şi securitatea internaţională”.

Numărul incidentelor de acest fel dintre forţele armate ale Statelor Unite şi Rusiei s-au înmulţit în ultimii ani, după ce anexarea Crimeei de către Rusia a adus relaţiile dintre Moscova şi Occident la cel mai tensionat nivel de la sfârşitul Războiului Rece. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite