FOTO VIDEO 11 septembrie: 12 ani de la atacurile teroriste care au schimbat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La două ore de la primul impact, ambele turnuri erau prăbuşite complet. FOTO: Reuters
La două ore de la primul impact, ambele turnuri erau prăbuşite complet. FOTO: Reuters

Aproape 3.000 de vieţi s-au pierdut, iar alte 8.900 de persoane au fost rănite în cele patru atacuri teroriste coordonate de gruparea al-Qaeda la 11 septemrbie 2001. 12 ani mai târziu, peste 1.140 de persoane - printre care membri ai echipajelor de intervenţii care au salvat oameni din turnurile World Trade Center - au fost diagnosticate cu cancer din cauza expunerii la zona de impact.

În urmă cu 12 ani, pe 11 septembrie 2001, o serie de patru atacuri care au vizat obiective de interes maxim din Statele Unite ale Americii au marcat punctul zero al unui conflict încă în derulare. 

Până în urmă cu câteva zile, întreaga lume s-a aflat sub o alertă internaţională de atacuri teroriste, după ce serviciile americane de informaţii au interceptat convorbiri între liderii reţelei al-Qaeda şi au aflat astfel că gruparea plănuia noi atacuri. Până în prezent însă, atentatele de la 11 septembrie rămân cele mai dure din istorie. 

Patru avioane de pasageri au fost deturnate de un total de 19 agenţi al-Qaeda pentru a fi folosite în atacuri sinucigaşe. Două dintre aceste avioane, unul operat de American Airlines şi celălalt de United Airlines, s-au izbit de cele două turnuri ale complexului World Trade Center din New York. La două ore de la impact, ambele turnuri s-au prăbuşit. 

Materialele proiectate şi focurile izbucnite au dus ulterior la dărâmarea parţială sau completă a tuturor celorlalte clădiri din complexul WTC.

Al treilea avion deturnat, operat tot de American Airlines, a lovit Pentagonul - sediul Departamentului pentru Apărare al Statelor Unite -, cauzând o prăbuşire parţială a aripii vestice. Al patrulea avion, al operatorului aerian United Airlines, se îndrepta către Washington, D.C., unde teroriştii intenţionau să-l folosească pentru a distruge Capitoliul, un al simbol american. 

Pasagerii acelui avion au reuşit însă să spargă uşa cockpitului controlat de terorişti, s-au luptat cu aceştia şi, în cele din urmă, aparatul s-a prăbuşit pe un câmp în apropiere de oraşul Shanksville din Pennsylvania. 

Nicio persoană care se afla în cele patru avioane - 227 de civili şi 19 terorişti - nu a supravieţuit. Totodată, atacurile de la 11 septembrie reprezintă momentul în care au murit cei mai mulţi pompieri la datorie. 

Puţini sunt cei care nu-şi amintesc ce făceau pe 11 septembrie 2001, când au auzit că un avion de pasageri deturnat de un grup de terorişti intra în plin în turnurile World Trade Center.

Atacurile al-Qaeda au schimbat cursul istoriei mondiale într-o singură dimineaţă. În cei 12 ani scurşi de atunci, Statele Unite s-au angajat în două războaie costisitoare, şi-au întărit structurile de securitate şi au urmărit reţeaua de terorişti în întreaga lume. Deşi liderul al-Qaeda a fost ucis, grupul continuă să fie activ şi considerat o ameninţare, aspirând la o nouă schimbare a istoriei mondiale prin provocarea de conflicte şi războaie.

Pentru Statele Unite, atacurile din 11 septembrie au însemnat nu numai pierderea a aproape 3.000 de vieţi, ci şi pierderi materiale de circa 100 de miliarde de dolari, în timp ce al-Qaeda a cheltuit jumătate de milion de dolari, potrivit unui raport întocmit de Comisia pentru 11 septembrie. În plus, costurile pentru economia globală au fost estimate la 2.000 de miliarde de dolari, iar cele două războaie duse de SUA în Afganistan şi în Irak au fost estimate la 4.000 de miliarde de dolari de Universitatea Brown. 

Cum au schimbat atacurile teroriste Statele Unite

Zborurile obişnuiau să fie destul de plăcute şi chiar distractive uneori. Acum, însă, călătorii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare şi să se supună percheziţiilor corporale pentru a trece prin liniile de securitate. În plus, era o vreme când bagajele abandonate puteau fi desfăcute de oricine pentru identificarea proprietarului. Acum nu mai este cazul: primul gând este că pachetul poate fi o bombă.

Şi încrederea americanilor în guvern a fost afectată. Mulţi se tem că siguranţa lor este la fel de fragilă precum cea a turnurilor gemene World Trade Center. Din dorinţa de a întări securitatea, dreptul la intimitate a fost afectat considerabil, acum fiind mult mai uşor pentru autorităţi să intre în posesia conversaţiilor private sau a informaţiilor medicale ori financiare.

Pentru România, atacurile din 11 septembrie 2001 au însemnat includerea pe harta intereselor NATO şi accelerarea procesului de aderare, în contextul în care SUA avea nevoie de cât mai mulţi aliaţi în lupta sa contra terorismului.

Cronologia evenimentelor de la 11 septembrie

08:46, New York (15:46 ora României) Un Boeing 767 al companiei American Airlines cu 92 de pasageri la bord loveşte turnul nordic al World Trade Center. În partea superioară a clădirii a izbucnit un incendiu.

Iniţial s-a presupus că este vorba despre un accident. Însă....

09:03, New York Un al doilea avion, de data aceasta al companiei United Airlines, cu 65 de pasageri, a lovit turnul sudic al World Trade Center, provocând o explozie în partea de sus a clădirii.

09:30, Florida Preşedintele american George Bush apreciază că este, probabil, vorba despre un atac terorist.

09:38, Washington Un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de pasageri la bord, se prăbuşeşte peste clădirea Pentagonului provocând un incendiu.


10:05, New York Turnul sudic al World Trade Center se prăbuşeşte. Sute de persoane, între care şi membri ai echipajelor de salvare, sunt prinse sub dărâmături.

10:10 Faţada vestică a Departamentului Apărării din Pentagon se prăbuşeşte. Tot atunci, un avion United Airlines se prăbuşeşte pe un câmp din Pennsylvania.

10:28 Se prăbuşeşte şi turnul nordic al World Trade Center.

13:44 Este declarată stare de urgenţă în Washington

18:00 O explozie zguduie Kabul, capitala Afganistanului. Casa Albă neagă faptul că ar fi vorba de represalii.

În urma atacurilor din 11 septembrie au murit 2.993 de oameni, printre care şi cetăţeni străini din 90 de ţări. Patru dintre aceştia erau români.

Tu ce făceai pe 11 septembrie 2001, când ai aflat de prăbuşirea turnurilor?

CITEŞTE MAI MULT

Evadaţii islamişti pun SUA în alertă. Motivele din spatele avertismentului mondial emis de americani

În ultima lună, gruparea teroristă al-Qaeda a ajutat în jur 2.000 de deţinuţi din nouă state musulmane să evadeze. SUA au închis 22 de ambasade din Orientul Mijlociu şi au sporit măsurile de securitate, anunţând că serviciile de informaţii au interceptat date privind „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” din ultimii ani.


Surse militare: celula teroristă din spatele complotului care vizează SUA „este mobilizată în poziţia de atac”

Un complot terorist internaţional, coordonat de Al-Qaeda, a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţările arabe, măsură aplicată şi de Marea Britanie, Germania şi Franţa la o scară mai restrânsă. Ameninţarea este sporită de faptul că, în ultima lună, Al-Qaeda a ajutat aproximativ 250 de deţinuţi extremişti să evadeze din închisori din state arabe.


Întâlnire de urgenţă la Casa Albă. Obama a fost informat despre „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” de multă vreme

Consilierii pe teme de securitate ai preşedintelui american Barack Obama s-au reunit sâmbătă la Washington pentru a discuta despre ameninţarea teroristă care a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţări arabe şi să emită un avertisment mondial de călătorie.


Alertă mondială pentru risc de atentate al-Qaeda. SUA îşi vor închide 21 de ambasade, iar Marea Britanie întrerupe activitatea diplomatică în Yemen

Statele Unite au emis, vineri, o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, avertizând asupra riscului sporit al unor atentate pe care gruparea teroristă Al-Qaeda le-ar putea comite în luna august, mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.


Mai multe ambasade ale Statelor Unite vor fi închise duminică din motive de securitate

Reprezentanţii Departamentului de Stat al Statelor Unite au anunţat joi că duminică vor închide mai multe ambasade şi consulate din întreaga lume din motive de securitate.


Interpolul a emis o avertizare de securitate la nivel global, după ce sute de prizonieri au evadat cu ajutorul Al-Qaeda

Interpol a emis un avertisment de securitate la nivel global, după ce, în ultima lună, sute de prizonieri din închisori aflate în nouă state, printre care Pakistan, Irak şi Libia, au evadat cu ajutorul grupării teroriste Al-Qaeda.


Al-Qaeda acuză Statele Unite de organizarea "complotului" pentru înlăturarea lui Mohamed Morsi

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, acuză Statele Unite că "au complotat" cu armata egipteană şi cu minoritatea creştină coptă pentru demiterea preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat pe 3 iulie, conform unei înregistrări audio difuzată pe site-uri islamiste, relatează AFP.


Şeful Statului Major al armatei SUA: Complotul Al-Qaeda depistat de SUA vizează obiective ale ţărilor occidentale

Complotul terorist organizat de reţeaua Al-Qaeda, pe fondul căruia SUA au închis ambasade şi au emis o avertizare globală de călătorie, vizează "obiective occidentale", afirmă, într-un interviu acordat postului american ABC News, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite