Trump, sfătuit de ginerele său să-şi recunoască înfrângerea. Ce opţiuni mai are preşedintele în exerciţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump (primul din imagine), în vremurile sale bune alături de Jared Kushner FOTO EPA-EFE
Donald Trump (primul din imagine), în vremurile sale bune alături de Jared Kushner FOTO EPA-EFE

Donald Trump a fost sfătuit de ginerele său Jared Kushner, consilier special la Casa Albă, să ia în calcul înfrângerea în faţa lui Joe Biden, relatează CNN, care citează surse apropiate dosarului.

Dat învingător de presa americană, Joe Biden a sărbătorit sâmbătă alături de soţia sa Jill şi partenera de cursă Kamala Harris.

De cealaltă parte, Donald Trump a reacţionat furios pe Twitter, acuzând în mesaje scrise cu litere mari că a fost furat în alegerile din 3 noiembrie.

„Observatorii nu au fost lăsaţi în sălile unde se face numărarea voturilor. Eu am câştigat alegerile! Am 71.000.000 de voturi legale. S-au întâmplat lucruri rele pe care observatorii noştri au fost împiedicaţi să le vadă. Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Milioane de voturi prin corespondenţă au fost trimise unor oameni care niciodată nu le ceruseră măcar!”, a scris Donald Trump, promiţând că nu va avea linişte „până când poporul american nu va avea o numărare onestă a voturilor”.

Totuşi, potrivit CNN, cel de-al 45-lea preşedinte al SUA ar urma să depăşească acest moment şi să-şi recunoască înfrângerea, primind sfaturi în acest sens din partea ginerelui său Jared Kushner.

De altfel, premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în relaţii bune cu Jared Kushner, l-a felicitat deja pe Biden pentru victorie şi i-a mulţumit lui Trump pentru colaborarea avută în cei patru ani de mandat la Casa Albă.

Biden este deocamdată preşedintele ales al Statelor Unite. Alegerea sa trebuie confirmată în Colegiul Electoral, la 14 decembrie, apoi validată de Congres, la 6 ianuarie. Între timp, Trump o poate contesta.

Preşedintele în exerciţiu are trei opţiuni în această situaţie. În primul rând, el ar putea cere renumărarea voturilor prin corespondenţă. Însă NBC News menţionează că renumărarea voturilor nu a dus la vreo modificare a rezultatelor în ultimii 20 de ani, semnalând doar diferenţe de sute de voturi. O a doua opţiune ar putea fi angajarea unor acţiuni în justiţie. Echipa sa a lansat proceduri în Pennsylvania şi Michigan, state cu dueluri strânse, dar fără succes deocamdată. Cu toate acestea, şi-a exprimat dorinţa să ajungă până la Curtea Supremă cu acuzaţia de „fraudă electorală masivă”. Majoritatea experţilor în procesorul electoral american nu le dau nicio şansă. În cele din urmă, Trump ar putea să nu-şi recunoască pur şi simplu înfrângerea. Acest lucru nu ar împiedica însă transferul puterii din moment ce Congresul ar valida alegerea lui Biden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite