Această propunere este asemănătoare cu sistemul existent din Australia şi Canada. În acest sens, Preşedintele american doreşte reorganizarea sistemului de imigrare prin reducerea la jumătate a numărului anual de imigranţi şi prioritizarea imigranţilor educaţi, care vorbesc limba engleză şi care au capacitatea de a se întreţine singuri.

În prezent, SUA acordă anual 1 milion de Green Carduri imigranţilor veniţi cu Loteria Vizelor, prin azil politic, reîntregirea familiei, şi prin sponsorizare de către un angajator american.

Cei care susţin acest proiect legislativ sunt de părere că în prezent sunt admişi prea mulţi imigranţi slab calificaţi, care au destabilizat piaţa muncii din SUA şi au condus la scăderea salariilor.

Un alt aspect amplu dezbătut a fost propunerea de a reduce numărul celor veniţi pentru reîntregirea familiilor. Astfel, se doreşte ca doar soţii/soţiile şi copiii minori, sub 21 de ani, ai cetăţenilor americani şi rezidenţilor permanenţi să fie eligibili pentru o viză de imigrant (Green Card) prin reîntregirea familiei. Pe de altă parte, oponenţii acestei propuneri legislative sunt de părere că sistemul american de imigrare a avut la bază, încă de la început, legăturile de familie, care sunt esenţiale pentru o bună coeziunea socială şi creştere economică.

Într-un sondaj recent se arată că 38% dintre americani sunt de acord cu reducerea numărului imigranţilor, în schimbul unui procent asemănător care este de acord cu fluxul prezent de imigranţi. Doar 21% dintre americani sunt de acord cu creşterea ratei imigranţilor.

Deşi propunerea legislativă a primit destul de mult suport de la Casa Albă, va fi foarte dificil pentru aceasta să treacă de Congres. Realistic vorbind, nu sunt de aşteptat modificări semnificative până la început de 2019.