Trump, criticat pentru lipsa unei reacţii critice la adresa grupărilor neo-naziste, adepte ale supremaţiei albe, vinovate pentru violenţele din Charlottesville

Trump, criticat pentru lipsa unei reacţii critice la adresa grupărilor neo-naziste, adepte ale supremaţiei albe, vinovate pentru violenţele din Charlottesville

Charlottesville/ Foto: AFP

Preşedintele Donald Trump, o persoană recunoscută pentru caracterul său direct, a adoptat o poziţie evazivă, ne-criticând direct grupările neo-naziste, adepte ale supremaţiei albe, aşa numitele grupări alt-right, aflate în centrul protestelor violente din Charlottesville, Virginia.

Ştiri pe aceeaşi temă

În schimbul unei astfel de poziţii, Donald Trump, definit în scurta sa carieră politică de atacurile violente la adresa unor persoane precum Hillary Clinton, John McCain, sau a liderii republicani, a jurnaliştilor sau a judecătorilor federali, a ales în acest caz să plaseze vina morală pentru aceste evenimente asupra „mai multor părţi (implicate)”.
 
Chiar liderii republicani au criticat lipsa unei reacţii critice directe din partea preşedintelui Trump şi a încercării aparente a acestuia de a introduce o falsă echivalenţă morală în acest caz.
 
„Avem datoria să identificăm şi numim răul din societatea noastră”, a scris senatorul statului Utah, unul dintre seniorii senatului american. „Fratele meu nu şi-a sacrificat propria viaţă luptând împotriva lui Hitler pentru ca ideile naziste să nu poată fi combătute aici în ţara noastră”, a subliniat acesta.
 
La rândul său, senatorul republican Marco Rubio a postat un mesaj pe Twitter prin care afirmă că „este important pentru naţiunea americană să-l audă pe preşedintele Statelor Unite să descrie evenimentele din Charlottesville drept ceea ce sunt în realitate, un act de terorism din partea extremei drepte”.
 
Şi liderul republicanilor din Congres s-a pronunţat clar împotriva grupărilor neo-naziste. „Ideile ce alimentează violenţele din Charlottesville sunt repugnante. Sper să servească doar în a ne uni împotriva acestui tip de bigotism”.
 
„Părinţii Fondatori ai Statelor Unite au luptat într-o revoluţie pentru ideea că toţi oamenii sunt creaţi egali. Urmaşii acelei revoluţii au luptat în Războiul Civil pentru salvarea naţiunii noastre, create în ideea libertăţii... Nimic mai puţin de atât este miza a ceea ce se întâmplă în străzile din Charlottesville”, a declarat şi senatorul John McCain.
 
Spre deosebire de poziţiile adoptate de liderii republicani, şi nu numai, preşedintele Trump nu a identificat şi nu a criticat niciuna dintre grupările extremiste neo-naziste ce au organizat acest marş sau vreunul dintre liderii acestor mişcări, precum Richard Spencer sau fostul lider al clanului Ku Klux Klan, David Duke.
 
Deşi Donald Trump a negat existenţa vreunei legături sau afinităţi faţă de aceste grupări alt-right, rasiste şi anti-semite, membrii acestora nu şi-au ascuns susţinerea pentru actualul lider de la Casa Albă.
 
„Ne vom lua ţara înapoi. Vom îndeplini promisiunile lui Donald Trump. Acesta este idealul în care credem. Acesta este motivul pentru care am votat pentru Donald Trump, pentru că a spus că ne vom lua ţara înapoi”, a declarat pentru CNN, David Duke. prezent la marşul organizat în Charlottesville.
 
O reacţie total diferită de cea a liderului de la Casa Albă a avut-o primarul evreu al oraşului Charlottesville, care i-a atribuit lui Trump vina principală pentru violenţele ce au erupt la marşul organizat de grupările alt-right.
 
„Voi fi cât se poate de clar în această privinţă”, a declarat primarul Michael Signer. „Vina principală pentru multe dintre lucrurile pe care le vedeţi acum în America se găseşte la Casa Albă şi la oamenii ce-l înconjoară pe preşedinte”.
 
În acest context, unii comentatori politici din presa americană au cerut chiar demisia consilerului strategic al preşedintelui Trump, Steve Bannon, fiind cunoscut ca unul dintre principalii susţinători ai acestor grupări - platforma sa media Breitbart fiind o portavoce a ideilor acestor grupări.
 
Alţi comentatori s-au mulţumit să amintească un celebru citat al fostului preşedinte John F. Kennedy, ce a susţinut că „locurile cele mai fierbinţi din Iad sunt rezervate celor care, în momentul unor grave crize morale, aleg să-şi păstreze neutralitatea”.

O mașină a intrat în mulțime FOTO AFP  

Imagini din aceeasi galerie
  • O mașină a intrat în mulțime FOTO AFP  
  • O mașină a intrat în mulțime FOTO AFP 
  • O mașină a intrat în mulțime FOTO AFP  
  • O mașină a intrat în mulțime FOTO AFP  
  • FOTO AFP 
  • FOTO AFP  
  • FOTO AFP  
Distribuie imaginea
citeste totul despre: