Trump îi acuză pe democraţi că au manipulat alegerile pentru a-l pune în fruntea partidului pe omul lui Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte al SUA Barack Obama şi liderul Partidului Democrat, Tom Perez
Fostul preşedinte al SUA Barack Obama şi liderul Partidului Democrat, Tom Perez

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Comitetul Naţional Democrat că a manipulat alegerile pentru ca Tom Pérez, din aripa mai tradiţională a partidului şi apropiat al fostului preşedinte Barack Obama să fie ales lider al democraţilor şi a evita astfel victoria lui Keith Ellison, care provine dintr-o aripă progresistă.

Într-un mesaj pe Twitter, Trump a scris că Ellison "nu a avut nicio şansă", deoarece establishment-ul Partidului Democrat s-a întors împotriva lui, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul lui Bernie Sanders, senatorul progresist care s-a înfruntat cu Hillary Clinton în alegerile primare din cadrul Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului formaţiunii la scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie 2016.

"Cursa pentru şefia Comitetul Naţional Democrat (DNC) a fost, desigur, complet manipulată“. Băiatul lui Bernie, la fel ca şi Bernie, nu a avut nicio şansă. Clinton l-a vrut pe Pérez!", a scris Trump pe contul său de Twitter. Într-o postare făcută sâmbătă, tot pe Twitter, Trump scrisese: "Felicitări lui Thomas Pérez, care tocmai a fost numit preşedinte al DNC. Nici că aş putea fi mai fericit pentru el sau pentru Partidul Republican!"

Pérez, în vârstă de 55 de ani, originar din Republica Dominicană, i-a răspuns lui Trump tot pe Twitter. L-a sfătuit să nu se bucure prea tare şi i-a promis că el, Ellison şi restul democraţilor americani vor deveni "cel mai negru coşmar" al lui Trump. 

Democraţii americani şi-au ales sâmbătă la Atlanta noul lider, Tom Perez, un apropiat al lui Barack Obama, a cărui foaie de parcurs este clară: să i se opună preşedintelui Donald Trump şi să reorganizeze partidul pentru a câştiga majoritatea în 2018 şi 2020, relatează AFP. 

Originar din Republica Dominicană, Tom Perez, fost secretar al Muncii, devine, la 55 ani de ani, primul latino-american care preia conducerea partidului. 

Barack Obama, care şi-a încheiat al doilea mandat la 20 ianuarie, a salutat imediat alegerea "prietenului" său, subliniind că este convins că aceasta va reuşi să-şi mobilizeze familia politică şi "va face să apară o nouă generaţie de lideri".

Ales cu 235 de voturi (din totalul de 435 de votanţi), acest reprezentant al "establishmentului" democrat a întins imediat mâna aripii "Bernie Sanders" a partidului, numindu-l pe principalul său adversar, Keith Ellison — care a obţinut 200 de voturi—, în funcţia de adjunct.

În Statele Unite, preşedintele partidului nu are aceaşi funcţie ca în celelalte democraţii. El nu este, de obicei, imaginea opoziţiei (rol mai degrabă al liderilor de grup din Congres) şi nu stabileşte singur marile direcţii ale partidului.

Sarcina sa constă în strângerea de fonduri şi animarea mişcării la nivel naţional, în special organizând reţeaua la nivel naţional şi administrând bazele de date cu alegătorii.

În contextul în care valul de manifestaţii anti-Trump se menţine după preluarea puterii de către omul de afaceri, democraţii vor să convertească această energie în forţă electorală pentru legislativele din 2018 şi prezidenţialele din 2020. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite