Teroriştii din Boston, plătiţi de la buget
0
Cei doi atacatori de origine cecenă au primit ani la rând ajutoare sociale şi burse de la autorităţile americane, ceea ce alimentează nemulţumirea americanilor care au criticat aspru autorităţile pentru eşecul în a-i depista şi opri pe Tamerlan şi Djohar Ţarnaev.
Tamerlan (26 de ani) şi Djohar Ţarnaev (19 ani), fraţii de origine cecenă care au pus la cale atentatul cu bombe care a ucis trei persoane şi a rănit alte peste 200 săptămâna trecută la Boston, au primit ajutoare sociale din partea Statelor Unite ale Americii, fapt ce a alimentat indignarea americanilor de rând şi a politicienilor faţă de felul în care au acţionat autorităţile. Cei doi şi-ar fi finanţat chiar activităţile teroriste din banii statului.
Tamerlan, care a murit în noaptea de joi spre vineri în urma unui schimb de focuri cu poliţiştii, era căsătorit cu Katherine Russell, cu care avea o fetiţă acum în vârstă de trei ani. Familia a primit ajutore sociale până în 2012, când nu a mai îndeplinit condiţiile necesare pentru a beneficia de acestea.
Anchetatorii iau în calcul şi ipoteza că, de atunci, Tamerlan a început să facă trafic cu droguri. Şi Djohar a primit, în 2011, o bursă în valoare de 2.500 de dolari din partea oraşului Cambridge.
Fraţii voiau să petreacă la New York
Joi noapte, atunci când au furat o maşină şi l-au răpit pe şoferul acesteia, cei doi fraţi vorbeau despre cum vor să meargă „să petreacă” în New York, a declarat şeful poliţiei din New York. Proprietarul maşinii a reuşit să fugă când fraţii s-au oprit la o benzinărie şi le-a povestit anchetatorilor ce a auzit.
N-au mai apucat să petreacă, pentru că oamenii legii le luaseră urma, şi, după numai câteva ore, vineri dimineaţă, Tamerlan a fost împuşcat mortal, iar fratele său Djohar a fost capturat în aceeaşi seară. Acum, Djohar e internat într-un spital din Boston, după ce a suferit răni grave în schimbul de focuri, iar trupul fratelui său se află încă în custodia legistului şef din Massachusetts, pentru că nu a fost revendicat.
Djohar şi-a recăpătat luni cunoştinţa şi a început să răspundă, în scris, la întrebările anchetatorilor. El a fost pus oficial sub acuzare în aceeaşi zi şi ar putea primi pedeapsa cu moartea, dacă va fi găsit vinovat. Iniţial, Djohar le-a spus agenţilor FBI că atacurile au avut motivaţie religioasă şi a dat de înţeles că fratele său este cel care l-a convins să ia parte la plan.
Ulterior, studentul în anul doi la Universitatea din Massachusetts s-a răzgândit, susţinând că războaiele purtate de SUA în Afganistan şi în Irak au stat la baza deciziei de a plasa bombele la linia de sosire a maratonului. Djohar nu a mai cooperat cu autorităţile după ce poliţiştii i-au citit ieri drepturile, potrivit unor surse oficiale. Anchetatorii au făcut o excepţie şi nu i-au citit drepturile înainte de interogatoriu, invocând o clauză de securitate publică.
Tamerlan era în baza de date antiterorism
Serviciile americane de informaţii au fost amplu criticate în ultima săptămână din cauza eşecului de a-i depista şi opri pe cei doi fraţi. Aceasta în contextul în care FBI a admis faptul că, în 2011, guvernul rus a trimis o avertizare privind activităţile lui Tamerlan.
Până acum se credea că ancheta americanilor a „murit” după ce agenţii nu au găsit nicio dovadă care să-l incrimineze pe Tamerlan. De fapt, se pare că ruşii au abordat ulterior CIA, care ar fi inclus numele atacatorului în baza de date pentru combaterea terorismului, fără a-şi pierde însă dreptul de a călători pe teritoriul SUA.
Dacă îl vor omorî, nu-mi pasă. Cel mai mare fiu al meu este ucis, aşa că nu-mi pasă. Nu-mi pasă dacă fiul meu cel mic va fi şi el ucis astăzi. Zubeidat Ţarnaeva mama atacatorilor
Mama, autorul moral al atentatelor?
Zubeidat Ţarnaeva, mama celor doi atacatori, este cea care şi-a determinat fiul cel mare să se intereseze tot mai tare de valorile islamului. Aceasta se temea că tânărul, care visa să ajungă boxer profesionist, va fi corupt de stilul de viaţă al americanilor. Zubeidat a şocat într-o intervenţie telefonică la postul CNN, când a strigat că nu-i pasă dacă fiul ei mai mic va muri.
Extremismul lui Tamerlan ar fi fost alimentat şi de un prieten al acestuia, Mişa, armean convertit la islamism, spun rudele atacatorului. Mărturiile lui Djohar contrazic ipoteza conform căreia fraţii au avut ajutor din partea unei reţele teroriste. Djohar le-a declarat anchetatorilor că fratele lui este cel care a gândit şi coordonat atentatele. Tatăl celor doi se află, alături de Zubeidat, în Daghestan şi va merge în Statele Unite cel mai devreme vineri.