Tensiuni diplomatice între Washington şi Ankara după atacul violent al forţelor de securitate ale lui Erdogan împotriva protestatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi tensiuni diplomatice între Washington şi Ankara după ce o serie de înregistrări arată cum forţele de securitate ale preşedintelui turc atacă cu violenţă un grup de protestatari adunaţi faţa ambasadei Turciei la Washington. Departamentul de Stat l-a catalogat ca „un atac intolerabil la adresa libertăţii de exprimare”.

Incidentul a survenit după întâlnirea dintre cei doi preşedinţi, în care Donald Trump l-a lăudat pe Erdogan drept un aliat de încredere în lupta împotriva extremismului islamic, fără însă a menţiona tendinţele autocratice ale acestuia şi numeroasele încălcări ale drepturilor omului ale autorităţilor de la Ankara.

Nouă persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, inclusiv un ofiţer de poliţie, iar autorităţile americane au deschis o anchetă pentru identificarea atacatorilor. Ancheta se concentrează asupra a doi membri din personalul de securitate al preşedintelui turc ce au atacat ofiţeri americani însărcinaţi cu securitatea delegaţiei turce. Aceştia au fost iniţial reţinuţi de forţele de ordine, dar au fost eliberaţi ulterior când s-a stabilit că beneficiază de imunitate diplomatică. În orice caz, până când aceste imagini au devenit publice şi iritarea autorităţilor americane a crescut, delegaţia turcă părăsise teritoriul american.

Ambasadorul turc la Washington, Serdar Kilic, a fost chemat pentru explicaţii de oficiali ai Departamentului de Stat. „Comunicăm îngrijorarea noastră autorităţilor turce în termenii cei mai duri posibili”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat, Heather Nauert.

Casa Albă însă a refuzat să comenteze acest eveniment. Mult mai vocali s-au dovedit a fi reprezentanţii din Capitol Hill, Senatorul John McCain declarând că „ar trebui să-l expulzăm naibii pe ambasadorul lor din Statele Unite”. Acesta, împreună cu alţi colegi republicani, au catalogat episodul drept „un afront către Statele Unite”, cerând Turciei să-şi ceară scuze pentru acest incident.

Ambasada turcă a negat, printr-un comunicat de presă, varianta oficialilor americani, declarând că vina pentru aceste proteste aparţine „protestatarilor care au provocat cetăţenii americani de origine turcă veniţi să-l salute pe preşedintele Erdogan”. Suporterii preşedintelui şi forţele acestuia de securitate au reacţionat în legitimă apărare, se mai afirmă în acest comunicat.

Acest episod violent s-a petrecut după mai multe ore de protest paşnic din partea mai multor grupuri ce se opun politicilor preşedintelui Erdogan în ceea ce priveşte minorităţile kurde şi armene, şi a atacului la adresa instituţiilor democratice din Turcia.

Sayid Reza Yasa, unul dintre organizatorii acestui protest, a declarat pentru NY Times că a pierdut un dinte şi a suferit multiple lovituri la nivelul feţei până când forţele de poliţie au reuşit să intervină. Reza Yasa, în vârstă de 60 de ani, născut în Turcia şi aparţinând minorităţii kurde, a declarat că deşi era familiar cu brutalitatea forţelor lui Erdogan a fost surprins de faptul că acestea au avut îndrăzneala de a-i ataca pe teritoriu american.

„Acest fapt nu este acceptabil. Aici este America, nu Turcia”, a declarat acesta.

Într-un clip video se poate observa cum, înainte de declanşarea acestor violenţe, unul din membrii forţelor de securitate comunică cu preşedintele Erdogan, aflat în maşina ambasadei, iar doar după această convorbire, membrii forţelor de securitate pornesc spre protestatari. Unele opinii din presa americană au sugerat că acest clip arată că preşedintele Erdogan ar fi ordonat atacul violent la adresa protestatarilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite