SUA şi-au ridicat aliaţii europeni în cap după ce s-a aflat că i-a spionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană (UE) a anunţat duminică faptul că a întrebat autorităţile americane despre acuzaţiile de spionare a unor instituţii europene şi că aşteaptă răspunsuri, relatează AFP.

„Suntem la curent cu informaţii de presă. Am contactat imediat autorităţile americane, la Washington şi la Bruxelles, şi le-am prezentat informaţiile de presă“, a anunţat Comisia Europeană (CE) într-un comunicat.

„Ele ne-au spus că verifică exactitatea informaţiilor publicate ieri (sâmbătă) şi că vor reveni“, a adăugat CE, precizând că „nu va face comentarii suplimentare în acest stadiu“.

Încă de sâmbătă, preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schultz s-a declarat "profund îngrijorat şi şocat de acuzaţiile de spionaj la adresa autorităţilor americane în sedii aparţinând UE".

„Dacă aceste acuzaţii se adeversc, va fi o problemă extrem de gravă, care va dăuna în mod considerabil relaţiilor între UE şi Statele Unite“, a adăugat el, reclamând „o clarificare deplină şi informaţii complementare rapide“ din partea autorităţilor americane.

„Este necesar ca partea americană să ne explice imediat şi în detaliu dacă aceste informaţii de presă despre ascultări clandestine total disproporţionate (efectuate) de către Statele Unite în Uniunea Europeană sunt exacte sau nu“, a declarat duminică ministrul german al Justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberge, citată într-un comunicat.

Parisul şi Berlinul cer explicaţii

Şi Franţa a „cerut duminică explicaţii autorităţilor americane despre acuzaţii de spionare a unor instituţii europene de către Washington, dezvăluite de presa germană, a anunţat şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius. „Franţa a cerut duminică explicaţii autorităţilor americane pe tema informaţiilor dezvăluite de săptămânalul Der Spiegel, potrivit cărora National Security Agency (NSA) ar fi spionat instituţii ale Uniunii Europene (UE)“a declarat Fabius.

„Aceste fapte, dacă vor fi confirmate, vor fi întru totul inacceptabile“ a adăugat el. „Aşteptăm de la autorităţile americane să răspundă, în cel mai scurt timp, îngrijorărilor legitime suscitate de dezvăluiri de presă“, continuă ministrul. Această solicitare din partea Parisului a fost transmisă de către Ambasada Franţei la Washington Casei Albe şi Departamentului de Stat, a precizat o sursă diplomatică franceză.

La rândul său, ministrul german al Justiţiei a cerut duminică explicaţii imediate autorităţilor . „Este necesar ca partea americană să ne explice imediat şi în detaliu dacă aceste informaţii de presă despre ascultări clandestine total disproporţionate efectuate de către Statele Unite în Uniunea Europeană sunt exacte sau nu“ a declarat ministrul Sabine Leutheusser-Schnarrenberge, citată într-un comunicat.

Ministrului luxemburghez de Externe, Jean Asselbron, a declarat că „Statele Unite ar face mai bine să îşi supravegheze serviciile lor de informaţii decât pe aliaţii lor“. Spionajul american este „scăpat de sub orice control“, apreciază el, subliniind că activităţile în domeniul informaţiilor „sunt justificate de lupta împotriva terorismului (...). UE şi diplomaţii săi nu sunt terorişti“.

Tot pentru site-ul Der Spiegel, eurodeputatul ecologist Daniel Conh-Bendit îndeamnă la o întrerupere imediată a negocierilor supra tratatului de liber-schimb transatlantic, atât timp cât nu s-a semnat cu Statele Unite un acord asupra protecţiei datelor. Negocieri în acest sens, lansate în 2011, nu s-au finalizat încă.

Viviane Reding: „Între parteneri, nu se spionează!“

Comisarul european al Justiţiei Viviane Reding a avertizat că „între parteneri, nu se spionează“, punând în discuţie negocierea unui acord comerical de liber-schimb transatltantic, în cazul în care nu se înlătură suspiciuni cu privire la acuzaţii de spionare a UE de către SUA, relatează AFP.

„Între parteneri, nu se spionează! Nu putem să negociem asupra unei mari pieţe transatlantice, dacă există cea mai mică îndoială că partenerii noştri ţintesc să asculte birouri ale negociatorilor europeni“, a declarat în cursul unei întâlniri cu cetăţeni, la Luxembourg, comisarul european, ale cărei declaraţii au fost citate pentru AFP de către o purtătoare de cuvânt a acesteia.

Germania şi Franţa, ţinta privilegiată a NSA

Germania este ţara europeană cea mai supravegheată de către Agenţia americană de sşionaj electronic NSA, cu aproximativ 500 de milioane de conexiuni telefonice şi Internet înregistrate lunar, scrie săptămânalul Der Spiegel, relatează AFP.

„Potrivit unor statistici interne ale serviciilor secrete, o jumătate de miliard de comunicaţii sunt supravegheate în fiecare lună în Republica Federală“ Germană, cea mai populată ţară din Europa, scrie „Der Spiegel“în ediţia de duminică, care a avut acces la documente confidenţiale NSA.

La cartierul său general, NSA înregistrează metadatele - adică cine intră în legătură cu cine - comunicaţiilor, indiferent că sunt sub formă de apeluri telefonice, e-mailuri, mesaje text pe telefon de tip SMS sau discuţii de tip chat pe Internet. Săptămânalul nu spune, însă, dacă conţinutul este de asemenea înregistrat. Aceste date fac din Germania ţara Uniunii Europene (UE) cea mai strâns supravegheată de către NSA. O zi „normală“ de spionaj vizează circa 15 milioane de apeluri telefonice recenzate. Cu titlu de comparaţie, aproximativ două milioane de comunicaţii sunt înregistrate zilnic în Franţa de către NSA, afirmă săptămânalul.

 „Der Spiegel“ evocă totodată un document NSA ce ierarhizează aliaţii americanilor, ceea ce îi pune mai mult sau mai puţin la adăpost de activităţi de spionaj. Canada, Australia, Marea Britanie şi Noua Zeelandă fac parte dintre ţările din categoria 2 - Statele Unite constituie categoria 1 doar ele singure -, ceea ce le protejează în mod explicit de supravegherea americană. Germania face parte, ca Franţa, din categoria 3. „Putem să interceptăm comunicaţiile din partea aliaţilor din categoria 3 şi este ceea ce facem“, afirmă NSA în acest document, citat de Der Spiegel.

Acordurile SUA cu şapte state europene

Serviciile speciale din cel puţin 7 ţări ale UE transmit informaţii referitoare la convorbirile telefonice şi activitatea de pe Internet a cetăţenilor săi Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite (NSA), informează site-ul Privacy Surgeon care a publicat sâmbătă un interviu cu fostul agent al NSA, Wayne Madsen.

Madsen a declarat că Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda şi Danemarca au încheiat acorduri cu Statele Unite care obligă serviciile speciale ale acestor ţări să furnizeze informaţii referitoare la cetăţenii lor la cererea NSA. Anterior, a fost vorba despre colaborarea NSA cu serviciile speciale din Marea Britanie. Populaţia acestor ţări reprezintă circa 70% din populaţia UE.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite