SUA bombardează cu sancţiuni Rusia şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au adăugat, joi, 33 de ruşi din serviciile de informaţii şi sectorul de apărare pe o listă de persoane şi entităţi sancţionate. Washingtonul a impus tot joi sancţiuni împotriva Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor (EDD), agenţia militară chineză care supervizează tehnologia de apărare.

Decizia vine după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat un decret prin care aprobă noile sancţiuni împotriva Rusiei.

Măsurile restrictive sunt prevăzute de actele adoptate anterior de legislativul american: "Legea cu privire la combaterea inamicilor Americii prin sancţiuni" (CAATSA), "Actul cu privire la sprijinirea libertăţii în Ucraina" şi altele.

Astfel, decretul prevede blocarea proprietăţilor şi activelor deţinute de persoanele care au vreo tangenţă cu autorităţile ruse, precum şi interzicerea oricăror operaţiuni financiare cu acestea.

 Aşa-numita „Listă de persoane specificate” cuprinde de-acum 72 de nume. Departamentul de Stat a spus că prelungirea listei are ca scop să facă Rusia să plătească „pentru interferenţa în procesul electoral american, comportamentul inacceptabil din estul Ucrainei şi alte activităţi maligne”. 

„Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a inclus alţi 33 de oficiali ruşi în lista persoanelor supuse sancţiunilor în SUA. Toţi cei vizaţi au tangenţă cu industria militară rusă. Noile sancţiuni se înscriu în legea CAATSA de combatere a oponenţilor americii”, ar fi declarat oficialul american.

Oficiali ruşi citaţi de agenţiile de presă ruseşti au reacţionat spunând că noile sancţiuni nu vor afecta livrările de arme ruseşti către beneficiari externi, inclusiv către guvernul Chinei. 

Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor (EDD), agenţia militară chineză care supervizează tehnologia de apărare, transmite Reuters. Motivul este achiziţionarea unor avioane de luptă şi sisteme de rachete din Rusia, cu încălcarea sancţiunilor americane împotriva Moscovei după amestecul în alegerile din SUA, din 2016.

Departamentul de Stat de la Washington a anunţat că sancţiunile împotriva EDD intră în vigoare imediat şi îl vizează şi pe directorul agenţiei, Li Shangfu. Acestora li se interzice solicitarea de licenţe de export americane şi participarea la sistemul financiar al SUA, iar cetăţenilor americani li se interzic orice afaceri cu firma şi şeful acesteia, care figurează şi pe lista neagră a Departamentului Trezoreriei.

Tranzacţiile incriminate au avut loc în 2018, prin Rosoboronexport, principala companie rusească de export al armamentului. Concret, China a achiziţionat 10 avioane SU-35 şi echipamente legate de sistemele de rachete aer-sol S-400.

China a transmis SUA să-şi retragă sancţiunile asupra armatei sale în urma achiziţionării de avioane şi rachete ruseşti sau va "suporta consecinţele". 

Administraţia americană a adăugat pe lista neagră şi 33 de persoane şi entităţi asociate cu forţele armate şi serviciile de informaţii din Rusia, conform legii din 2017 cunoscute sub acronimul CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - legea contracarării prin sancţiuni a adversarilor SUA). Relaţiile comerciale cu cei care figurează pe listă atrag sancţiuni de tipul celor aplicate Chinei.

Joi, preşedintele american Donald Trump a emis şi un ordin prezidenţial care facilitează implementarea sancţiunilor.

Sub rezerva anonimatului, un oficial din administraţia SUA a declarat presei că sancţiunile anunţate joi vizează Rusia, nu China, deşi între Washington şi Beijing are loc un conflict comercial tot mai intens. 

SUA a impus primele sancţiuni contra oficialilor şi companiilor ruseşti după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014. Apoi au urmat sancţiuni pentru declanşarea şi susţinerea conflictului din Donbas. Următorul pachet de sancţiuni a viza implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA.

Ultimul pachet de sancţiuni a vizat otrăvirea fostului agent GRU Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia în orăşelul britanic Salisbury.

Moscova acuză Washingtonul că vrea să o elimine de pe piaţa armelor cu sancţiunile sale

Sancţiunile adoptate joi seara de către SUA, primele împotriva unor entităţi străine pentru achiziţionarea de arme ruseşti, reprezintă un act de „concurenţă neloială“ pentru a „elimina Rusia de pe piaţa armamentului“, a denunţat vineri Kremlinul, potrivit AFP, Reuters şi TASS.

„Aceasta este o concurenţă neloială, o tentativă de a elimina un concurent al producătorilor americani cu metode care contravin normelor şi principiilor comerţului internaţional“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând: „aceste acţiuni sunt ostile, să spunem aşa, neprietenoase, imprevizibile şi, bineînţeles, continuă să cauzeze prejudicii relaţiilor bilaterale aflate şi aşa într-o stare jalnică“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite