SUA nu pot controla cele 5 milioane de angajaţi care lucrează pentru serviciile secrete şi care au acces la informaţii confidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 11 septembrie 2001, SUA şi-au concentrat atenţia pe combaterea terorismului şi, în consecinţă, au investit miliarde de dolari în serviciile secrete de informaţii. Cifrele oficiale arată că 4,9 milioane de americani au acces la informaţii considerate „confidenţiale şi secrete”, iar 1,4 milioane lucrează cu date „strict secrete”. Aşadar, nu e de mirare că, din când în când, SUA se confruntă cu „scurgeri de informaţii”.

Serviciile americane de informaţii n-au avut atâţia angajaţi niciodată, mai ales că mulţi dintre ei au fost angajaţi în ultima decadă. Angajările şi concentrarea pe combaterea terorismului presupun, bineînţeles, bugete consistente, justificate adesea prin „menţinerea siguranţei naţionale”. Însă, dacă ar fi să ne gândim bine, cum s-a putut întâmpla atentatul terorist de la Boston chiar sub nasul serviciilor secrete, în condiţiile în care anual Washingtonnul pompează zeci, chiar sute de milioane în serviciile secrete.

Având în vedere că n-a putut să se producă o creştere organică, multe dintre chestiunile legate de siguranţă naţională şi servicii de contrainformaţii au fost pasate unor firme private. Asemeni celei pentru care a lucrat, până acum câteva săptămâni, Edward Snowden, cel care a dat în vileag că guvernul SUA supraveghează convorbirile telefonice şi corespondenţa electronică a milioane de americani.

Având în vedere că serviciile secrete, Agenţia Naţională de Securitate şi alte asemenea instituţii adună aproximativ cinci milioane de angajaţi, se dovedeşte cam greu, dacă nu chiar imposibil, pentru administraţia americană să-i ţină sub control. Şi, mai ales, cu gura închisă.

„Când creşti exponenţial volumul de angajări externe, însă nu investeşti în personalul necesar pentru supravegherea şi gestionarea acelei forţe de muncă, te expui tot mai mult. Asta se întâmplă când un număr mare de oameni au acces la acel tip de informaţii”, a declarat Steven Schooner, expert în strategii militare, pentru „The Washington Post”.

Dintre cele cinci milioane de angajaţi, mai bine de o cincime lucrează pentru aproape 2.000 de firme private subcontractante, care „înghit” 70% din bugetul american repartizat serviciilor de informaţii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite