Statele Unite vor să afle dacă Rusia şi China pot face faţă unui atac nuclear INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce noul lider al Casei Albe, Donald Trump, vrea să reconfigureze relaţiile Statelor Unite cu Rusia şi China, agenţiile americane de informaţii si Comandamentul strategic al Pentagonului fac o nouă evaluare legată de capacitatea acestor două ţări de a rezista în faţa unui atac nuclear şi de a continua să funcţioneze în aceste condiţii.

Noul studiu, solicitat de Congres înainte ca Donald Trump să-şi preia mandatul, a fost salutat atât de democraţi, cât şi de republicani, îngrijoraţi nu numai de intenţiile îndoielnice ale preşedintelui rus, Vladimir Putin, ci şi de faptul că Beijingul devine tot mai îndrăzneţ în contextul sporirii puterii sale militare, notează Bloomberg.

Evaluarea Oficiului directorului comunităţii serviciilor de informaţii din SUA şi a Comandamentului strategic va include şi „localizarea şi descrierea comunicaţiilor subterane, de importanţă militară şi politică“ pentru conducerile celor două puteri nucleare.

De asemenea, Comandamentul strategic va trebui să „furnizeze o descriere detaliată“ referitoare la modul în care capacităţile Rusiei şi Chinei de a rezista şi de a funcţiona ar putea influenţa eventuale planuri ale Statelor Unite privind un război nuclear.

Informaţii cruciale pentru Washington

Republicanul Michael Turner, membru al Comitetului pentru forţe strategice din Camera Reprezentanţilor, care a susţinut această iniţiativă, a explicat că Statele Unite „trebuie să înţeleagă cum intenţionează China şi Rusia să ducă un război, cum vor comanda, dar şi cum şi vor gestiona un potenţial conflict“. Potrivit lui, aceste informaţii sunt cruciale pentru capacitatea americanilor „de a descuraja ameninţarea“.

Rusia şi China au investit „resurse considerabile pentru a înţelege cum luptăm noi, inclusiv cum să intervină la nivelul capacităţilor conducerii noastre de a comunica“, a continuat el, insistând asupra faptului că Washingtonului nu trebuie să-i lipsească informaţii-cheie despre modul în care pot acţiona adversarii Statelor Unite.

Cel mai probabil, consideră directorul Nuclear Information Project din cadrul Federaţiei americane a oamenilor de ştiinţă, Hans Kristensen, Turner a cerut şi răspunsuri la o serie de chestiuni despre care nu poate vorbi public.

În acest context, cercetătorul Bruce Blair de la Universitatea Princeton a afirmat că liderii Rusiei şi Chinei ar „intenţiona să direcţioneze forţele nucleare din buncăre de comandă aflate la foarte mare adâncime sau în inima munţilor“. 

Iar declaraţiile lui Turner lasă să se înţeleagă că descurajarea acestor ameninţări ar implica „rachete americane strategice de croazieră care pot acţiona în zona munţilor pentru a lovi buncărele din orice unghi“, a mai spus Blair, care este şi cofondator al grupului Global Zero ce luptă pentru eliminarea armamentului nuclear.

Modern, robust, flexibil

Separat de această evaluare, Donald Trump i-a cerut recent Secretarului Apărării, James Mattis, să facă o nouă analiză pentru a se asigura că Statele Unite au o capacitate de descurajare nucleară modernă, robustă şi flexibilă, adaptată ameninţărilor specifice secolului XXI şi care să-i liniştească pe aliaţii americanilor.

Solicitarea a venit în contextul în care noul lider de la Casa Albă a afirmat la sfârşitul anului trecut că SUA ar trebui să-şi dezvolte arsenalul nuclear. „Statele Unite trebuie să-şi consolideze semnificativ şi să-şi extindă capacităţile nucleare până când lumea revine la realitate în privinţa arsenalelor nucleare“, a scris Trump pe Twitter pe data de 22 decembrie 2016, fără să ofere însă detalii.

Agenţia Reuters nota la momentul respectiv că declaraţia lui Trump reprezintă un semnal că el ar putea accepta o costisitoare modernizare a arsenalului nuclear al SUA, care a devenit foarte învechit.

În deceniul următor, multe dintre submarinele purtătoare de rachete balistice, bombardierele şi instalaţiile terestre de lansare a rachetelor, adică elementele triadei nucleare americane, se vor apropia de sfârşitul duratei lor proiectate de exploatare.

Potrivit unor evaluări independente, modernizarea şi întreţinerea acestui arsenal va costa în următorii 30 de ani aproximativ o mie de miliarde de dolari.

Tot în decembrie, jurnalista Mika Brzezinski, coprezentatoare a emisiunii „Morning Joe“ de la MSNBC, a afirmat că Donald Trump i-a spus într-o convorbire telefonică: „Să fie o cursă a înarmării. Îi vom întrece în toate şi le vom supravieţui“.

O înţelegere cu Putin?

Şi tot preşedintele Statelor Unite ale Americii a afirmat, într-un interviu comun acordat la mijlocul lunii ianuarie publicaţiilor „The Times“ şi „Bild“, că ar fi dispus să facă o înţelegere cu Vladimir Putin privind ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei ca urmare a anexării Crimeei dacă Moscova ar fi dispusă să-şi reducă arsenalul nuclear. 

„În primul rând, cred că armele nucleare ar trebui să fie mult mai puţine, reduse substanţial. Însă Rusia suferă foarte mult din cauza sancţiunilor, dar cred că se poate întâmpla ceva de pe urma căruia să beneficieze foarte mulţi oameni“, a afirmat Trump, care a afirmat în repetate rânduri că vrea relaţii mai bune cu Moscova şi care nu a ezitat să condamne ceea ce el a numit #CrookedChina (China necinstită, în trad.).

Mai aproape de Apocalipsă

În acest timp, celebrul Ceas al Apocalipsei a fost dat cu 30 de secunde mai aproape de miezul nopţii, după ce în cursul anului trecut a indicat ora 11:57:00 P.M.. 

Organizaţia Bulletin of the Atomic Scientists, care se ocupă de acest orologiu simbolic, cu valoare de avertisment pentru umanitate, a anunţat astfel că remarcă o creştere a pericolului la care este expusă întreaga omenire, de la schimbările aduse de încălzirea globală şi până la posibilitatea izbucnirii unui război nuclear.

Concret, în  2017, ceasul sugerează că suntem la doar 2 minute şi jumătate distanţă de distrugerea civilizaţiei umane.

Iar factorii care au determinat apropierea cu încă 30 de secunde de sfârşitul lumii includ, potrivit organizaţiei, „emergenţa naţionalismului strident la nivel global, comentariile făcute de preşedintele Donald Trump cu privire la armamentul nuclear şi la schimbările climatice, un peisaj al securităţii globale din ce în ce mai întunecat şi o nepăsare din ce în ce mai generalizată în faţa expertizelor ştiinţifice“.

Creat în 1947, Ceasul Apocalipsei („Doomsday Clock“) a fost conceput de oamenii de ştiinţă care au participat la Proiectul Manhattan (proiectul ce a produs primele arme nucleare). 

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite