SUA nu exclud folosirea de către Rusia a armelor nucleare tactice în Ucraina. „CIA urmăreşte acest lucru îndeaproape”
0
Rusia poate recurge la arme nucleare tactice în Ucraina din cauza disperării preşedintelui rus Vladimir Putin pe câmpul de luptă. Acest lucru a fost declarat joi de directorul CIA, Bill Burns, în timpul unui discurs la Institutul de Tehnologie din Georgia.
Directorul CIA a menţionat că Statele Unite „nu iau cu uşurinţă” ameninţarea nucleară din partea Rusiei.
„Având în vedere potenţiala disperare a preşedintelui Putin şi a conducerii ruse, cu privire la eşecurile militare cu care s-au confruntat până acum, niciunul dintre noi nu poate lua cu uşurinţă ameninţarea reprezentată de potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor nucleare de mică putere”, a spus el.
„CIA urmăreşte acest lucru îndeaproape”, a spus Burns. Dar el a subliniat că Statele Unite nu au văzut încă niciun semn că Rusia se pregăteşte să facă un astfel de pas.
„Deşi am văzut câteva declaraţii retorice de la Kremlin despre trecerea la niveluri mai înalte de pregătire nucleară, nu am văzut încă prea multe dovezi practice ale unor astfel de desfăşurari sau desfăşurări militare care ar spori această îngrijorare, dar urmărim acest lucru foarte îndeaproape”, a spus el.
Cu toate acestea, în acelaşi discurs, Burns a avertizat că Putin devine din ce în ce mai izolat, iar „apetitul său pentru risc creşte pe măsură ce stăpânirea lui asupra Rusiei devne mai puternică”.
„Cercul consilierilor săi s-a restrâns, iar în acest cerc restrâns el nu a contribuit niciodată la a accepta punerea la îndoială a judecăţilor sale sau la credinţa lui încăpăţânată, aproape mistică, că vocaţia sa este de a restabili sfera de influenţă a Rusiei”, a spus Burns.
Mai devreme a devenit cunoscut faptul că la Casa Albă a fost constituit un grup de experţi pentru a evalua ameninţarea nucleară din Rusia şi a dezvolta măsuri de precauţie în cazul utilizării de către Putin a armelor puternice împotriva Ucrainei.
Ameninţările „nucleare” din partea Rusiei s-au intensificat după eşecurile semnificative ale ruşilor în ostilităţile împotriva Ucrainei.
Pe 22 martie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, le-a reamintit jurnaliştilor americani conceptul de securitate naţională al ţării sale, care permite folosirea armelor nucleare dacă ţara este ameninţată cu dispariţia.
Două zile mai târziu, un diplomat rus de la ONU a declarat deja public că Rusia este pregătită să folosească arme de distrugere în masă dacă „este provocată de NATO”.