Rezultate alegeri SUA 2016. Primele reacţii internaţionale după alegerea lui Donald Trump la şefia Casei Albe. Mesajul lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană „va continua să lucreze împreună“ cu Statele Unite ale Americii, după victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale din data de 8 noiembrie, a afirmat miercuri şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, transmite AFP.

„Legăturile dintre UE şi SUA sunt mai profunde decât orice schimbare politică“, a scris într-un mesaj pe Twitter şefa diplomaţiei europene, primul responsabil european care a reacţionat la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA. „Vom continua să lucrăm împreună, redescoperind puterea Europei“, a adăugat Federica Mogherini în mesajul său.

În acest timp, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că alegerea  lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite va face munca „mai grea“ pentru Uniunea Europeană, transmite Reuters.

„Va fi greu, mai greu decât cu administraţiile anterioare, dar el este preşedintele ales în mod liber“, a declarat Schulz la postul de radio Europe 1. 

    

„Trebuie să respectăm viitorul preşedinte al Statelor Unite (...) Sper că vom găsi o deschidere de a coopera“, a mai spus el.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că aşteaptă cu nerăbdarea să lucreze cu noul preşedinte american pentru a construi noi relaţii.

„Mi-ar plăcea să-l felicit pe Donald Trump pentru că a fost ales ca preşedinte, după o campanie în care a luptat extrem de bine. Suntem şi vom rămâne parteneri puternici şi apropiaţi în comerţ, securitate şi apărare. Abia aştept să lucrez împreună cu preşedintele ales Donald Trump“, a declarat Theresa May.

image

Video

video
image

Video

Donald Trump discurs dupa castigare alegerilor prezidentiale FOTO EPA

Premierul turc, Binali Yildirim, a susţinut că o „nouă pagină“ ar putea să fie deschisă în relaţiile bilaterale turco-american odată ce Washington permite extrădarea clericului Fethullah Gulen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, relatează Reuters.

„O oportunitate a apărut ca noul preşedinte să avanseze relaţiile dintre cele două state, având în vedere lupta turcilor împotriva terorismului”, a declarat Yildirim.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reacţionat la vestea victoriei lui Donald Trump, susţinând că speră ca preşedinţia republicanului să ducă la implementarea unor paşi pozitivi în Orientul Mijlociu.

„Sper că alegerea americanilor va duce la schimbări pozitive în întreaga lume cu privire la drepturile şi libertăţile de bază, democraţia şi dezvoltarea din această regiune“, a declarat preşedintele turc.

Felicitări de la Kremlin

Într-un mesaj adresat lui Donald Trump, preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pentru victorie şi şi-a exprimat speranţa că eforturile comune vor scoate relaţiile ruso-americane din actuala criză, relatează Russia Today.

De asemenea, notează Reuters, liderul de la Kremlin a spus că speră să poată conlucra cu Trump în probleme internaţionale.

„Putin şi-a exprimat speranţa că vor colabora pentru a restabili relaţiile bilaterale ruso-americane şi pentru a le scoate din starea de criză. De asemenea, acesta doreşte să răspundă împreună la problemele internaţionale presante şi să caute soluţii reale pentru ameninţările la adresa securităţii globale”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Şeful Federaţiei Ruse a menţionat că un dialog constructiv între Moscova şi Washington va fi în interesul ambelor ţări. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a felicitat pe republicanul Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale din SUA. Orban a scris pe contul său de Facebook că este „o veste grozavă“ şi că „democraţia încă trăieşte“, transmite Reuters.

În iulie, Orban a spus că planurile lui Trump privind migraţia şi politica externă sunt „vitale“ pentru Ungaria, în timp ce cele ale democratei Hillary Clinton sunt „letale“.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie, spunând că este nerăbdător să lucreze cu el, relatează Reuters.

Şeful NATO a mai spus că leadership-ul american este mai important ca oricând şi că o Alianţă Nord-Atlantică puternică este un lucru bun pentru SUA.

De asemenea, Stoltenberg a declarat că este nerăbdător să aibă o întâlnire cu Trump cât mai repede şi că îl aşteaptă la summitul NATO de la Bruxelles din 2017.

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că victoria miliardarului republican în alegerile prezidenţiale nu este tocmai ceea ce îşi doreau germanii, însă rezultatele scrutinului trebuie să fie acceptate de toată lumea. 

Demnitarul german a avertizat că politica externă americană nu va mai fi previzibilă sub conducerea lui Donald Trump, transmite Reuters.

„Rezultatul scrutinului nu trebuie să fie subestimat. Acest rezultat este extem de diferit de ce îşi doreau oamenii din Germania. Dar desigur că vom accepta victoria“, a afirmat Steinmeier.

Liderul diplomaţiei germane a amintit că Donald Trump nu s-a sfiit în timpul campaniei electorale să fie extrem de critic la adresa UE şi Germaniei.

„Trebuie să ne obişnuim cu ideea că politica externă americană va fi mai puţin previzibilă în viitorul apropiat“, a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Donald Trump la un summit UE-SUA în Europa, cât mai curând posibil, transmite AFP.

Într-o scrisoare de felicitare către Trump pentru victoria în alegerile de marţi, Juncker şi Tusk îl „invită să se deplaseze în Europa pentru un summit UE-SUA de îndată ce îi va fi convenabil“.

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie şi s-a oferit să colaboreze îndeaproape cu el pe baza valorilor democraţiei, libertăţii şi respectului pentru statul de drept.

„Germania şi America sunt legate prin valori - democraţie, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea lor, culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuală sau viziuni politice“, a spus Merkel la sediul cancelariei din Berlin.

„Pe baza acestor valori, mă ofer să colaborez îndeaproape cu viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump“, a adăugat ea.

La rândul său, preşedintele francez, François Hollande, l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa şoc la prezidenţiale, dar a avertizat că rezultatul va deschide o perioadă de incertitudine.

„Îl felicit, acest lucru este firesc între doi şefi de state democratice“, a declarat Hollande. „Aceste alegeri americane deschid o perioadă de incertitudine“, a afirmat el. 

Franţa va fi vigilentă şi sinceră în discuţiile sale cu noua administraţie asupra problemelor internaţionale, a spus Hollande, adăugând că victoria lui Trump a arătat că Franţa trebuie să fie mai puternică şi Europa trebuie să fie unită. 

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite marchează începutul unei „noi ere“ în politica mondială, a declarat premierul italian, Matteo Renzi, care îşi exprimase sprijinul pentru democrata Hillary Clinton.

„Este o nouă evoluţie politică. Împreună cu altele, arată că am intrat într-o nouă eră“, a declarat Renzi, felicitându-l pe Trump într-un discurs susţinut la un eveniment al Academiei de Poliţie la Roma. El a dat asigurări că alianţa Italia-SUA „va continua să fie puternică şi solidă“.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a felicitat pe Trump, pe care l-a numit „adevăratul prieten al statului Israel“.

„Preşedintele ales este un adevărat prieten al statului Israel şi aştept cu nerăbdare sa lucrez cu el pentru securitatea, stabilitatea şi pacea în regiunea noastră“, a declarat Netanyahu într-un comunicat, în care nu a făcut nicio referire explicită la conflictul israeliano-palestinian şi nici la promisiunea controversată a lui Donald Trump de a muta ambasada Statelor Unite din Tel Aviv la Ierusalim.

În timpul unei întâlniri în septembrie la New York, Trump îi promisese premierului israelian Benjamin Netanyahu că, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale, va recunoaşte Ierusalimul „drept capitală indivizibilă“ a Israelului.

Şi secretarul de stat al Sfântului Scaun, Pietro Parolin, l-a felicitat pe republicanul Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

„Îi dorim numai bine noului preşedinte şi să aibă o guvernare cu adevărat fructuoasă“ a declarat cardinalul Pietro Parolin postului de radio al statului papal, citat de Reuters.

„Ne angajăm să ne rugăm ca Dumnezeu să-l ilumineze şi să-l sprijine în slujba ţării sale, desigur, dar, de asemenea, să fie în slujba bunăstării şi păcii în lume. Cred că astăzi toată lumea trebuie să lucreze pentru a schimba situaţia globală, care este una de sfâşiere profundă şi conflict serios.“

Citeşte şi:

Reacţii după ce Donald Trump a fost ales noul preşedinte al SUA. Iohannis l-a felicitat. Băsescu: După Brexit, SUAexit. Dragnea: O victorie a democraţiei

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite