Principalele revolte rasiale din Statele Unite ale Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principalele revolte rasiale din istoria Statelor Unite ale Americii FOTO AP
Principalele revolte rasiale din istoria Statelor Unite ale Americii FOTO AP

Oraşul american Ferguson, din statul Missouri, rămâne scena numeroaselor proteste ale comunităţii afroamericane, după ce un adolescent de culoare, neînarmat, a fost împuşcat mortal de un poliţist alb, în urmă cu trei luni. Revoltele au scăpat aproape de sub control marţi, atunci când manifestanţii au aflat că ofiţerul de poliţie inculpat a scăpat de urmărirea penală.

Una dintre cele mai vechi revolte ale comunităţii afroamericane datează din anul 1919, atunci când un adolescent de culoare a fost înecat în lacul Michigan. Băiatul ignorase avertismentele din zonă şi ajunsese pe o plajă destinată doar albilor. Ca pedeapsă, un grup l-a bătut cu pietre şi l-a aruncat în apă. Au urmat revolte ample, în care şi-au pierdut viata peste 30 de persoane.

Unul dintre principalii lideri care au luptat pentru a pune capăt discriminarii rasiale a fost pastorul Martin Luther King Jr. Chiar dacă mai multe legi privind egalitatea de drepturi fuseseră adoptate, pentru mai mulţi ani a existat o confruntare între negrii pacifişti, care doreau o combatere non-violentă a politicilor rasiale, şi ceilalţi, dornici de o luptă cât se poate de activă asupra status-quo-ului, scrie Euronews. În 1968, pastorul Martin Luther King Jr. este asasinat, moment care declanşează şi mai multe revolte pe străzile americane.

Confruntarile rasiale au continuat şi în anul 1992. În pofida unor dovezi video, un juriu din Los Angeles a achitat mai mulţi ofiţeri de poliţie, inculpaţi că au bătut cu bestialitate un tânăr de culoare, pe nume Rodney King. Aflat în maşină, bărbatul fusese oprit de oamenii legii după o urmărire. Au urmat apoi ample proteste în Los Angeles, care s-au soldat cu moartea a 53 de persoane şi rănirea a peste 2.000.

Un alt moment în care furia publică a atins cote alarmante a avut loc anul trecut, după ce un tânăr de 17 ani, Trayvon Martin, a fost ucis doar pentru că arăta suspect. În momentul crimei, băiatul îşi cumpăra bomboane şi suc de la un magazin, potrivit martorilor.

Cazul a fost comentat chiar şi de preşedintele american Barack Obama: „Trayvon Martin puteam să fiu eu, acum 35 de ani. Cred că este important să recunoaştem că membrii comunităţii afroamericane privesc această problemă din optica propriului set de experienţe. Sunt foarte puţini oameni de culoare care nu au simţit pe propria piele cum e să fii urmărit într-un magazin. Inclusiv eu am experimentat aşa ceva”, spunea anul trecut Barack Obama.

Recent, un senator american a anunţat că Senatul SUA va organiza la 9 decembrie o audiere pe tema situaţiei drepturilor civile în Statele Unite. „Evenimentele care au avut loc în acest an la Ferguson, în Missouri, subliniază nevoia continuă de a reevalua şi reforma practicile poliţiei, în special militarizarea forţelor de ordine”, a anunţat senatorul democrat Richard Durbin.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite