Preşedintele Donald Trump a purtat prima discuţie telefonică cu Vladimir Putin despre o posibilă cooperare militară în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a purtat sâmbătă noaptea prima discuţie telefonică de la preluarea mandatului cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în care şi-a exprimat sprijinul pentru o posibilă cooperare militară în lupta împotriva militanţilor Statului Islamic din Siria, transmite Reuters.

”Ambele părţi au demostrat o atitudine activă pentru stabilirea şi dezvoltarea unei cooperări ruso-americane. Convorbirea a avut loc într-un ton pozitiv şi orientat spre rezolvarea problemelor”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

De asemenea, cei doi lideri au menţionat că vor colabora pentru a organiza prima întâlnire dintre noua administraţie americană şi reprezentanţii Moscovei.

Relaţiile ruso-americane s-au răcit considerabil în ultimii ani ai administraţiei Obama, în special după anexarea Crimeei şi finanţarea insurgenţei pro-ruse din regiunea Doneţk. Însă, Trump a promis încă din campania electorală că doreşte o reapropiere de Moscova, dacă va reuşi să se înţeleagă în acest sens cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Donald Trump a declarat vineri că ia în considerare dacă să ridice sau nu sancţiunile economice împotriva ruşilor, însă declaraţia sa a stârnit un val de critici din partea unor republicani respectaţi precum John McCain. Senatorul republican a ţinut să amintească de atrocităţile comise de ruşi doar în ultimii trei ani în estul Ucrainei şi în Siria, precum şi de anexarea Crimeei.

Kremlinul menţionează că cel mai important rezultant al discuţiei reprezintă afirmarea necesităţii unei lupte comune împotriva terorismului internaţional şi prioritatea colaborării militare în Siria.

”Preşedintele a vorbit în favoarea stabilirii unei coordonări reale a acţiunilor ruse şi americane, care vizează distrugerea Statului Islamic şi a altor grupări teroriste din Siria”, se arată în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, cei doi lideri au acceptat să stabilească o cooperare ”asemănătoare unor parteneri” atunci când vine vorba de probleme globale precum criza ucraineană, programul nuclear iranian, conflictul israeliano-arab şi tensiunile din peninsula Coreeană.

”Putin i-a amintit preşedintelui Trump că ţara noastră a sprijinit ăentru mai bine de două secole America, că cele naţiuni au fost aliate în cele două războaie mondiale şi acum percepe SUA drept cel mai important partener în lupta de combatere a terorismului internaţional”, se arată în comunicatul Kremlinului.

Liderul rus s-a arătat încântat de victoria miliardarului republican şi a promis că va lucra în următorii patru ani pentru a îmbunătăţi relaţiile bilaterale dintre Moscova şi Washington.

Însă, Donald Trump a fost adeseori criticat pentru atitudinea sa vizavi de Rusia, susţinând la un moment dat că ar putea să ia în considerare ridicarea sancţiunilor economice impuse Moscovei sau chiar recunoaşterea anexării peninsulei Crimeea. Între timp, miliardarul republican a revenit la o retorică ceva mai moderată, recunoscând la un moment dat că hackerii ruşi ar fi putut să joace un rol esenţial în atacurile cibernetice din perioada campaniei electorale.

Serviciile de informaţii au descoperit că hackerii ruşi guvernamentali sunt cei care au orchestrat campania de atacuri cibernetice asupra instituţiilor democratice din perioada campaniei electorale, cu scopul de a sprijini candidatura lui Donald Trump, care a demostrat o atitudine mult mai favorabilă lui Vladimir Putin.

Relaţia dintre Donald Trump şi Rusia s-a dovedit mult mai otrăvită decât se credea în timpul campaniei prezidenţiale, după ce jurnaliştii Buzzfeed au publicat în prima jumătate a lunii ianuarie un raport compromiţător redactat de către un fost agent britanic al MI6. În respectivul raport este descris un aşa-zis ”kompromat”, în care spionii ruşi de la FSB au adunat informaţii compromiţătoare pentru a-l şantaja pe Donald Trump.

Se pare că operaţiunea de ”kompromat” a avut loc la ordinul direct de la preşedintele Vladimir Putin, care s-a arătat entuziasmat de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA. Preşedintele rus l-a ”cultivat” timp de cinci ani pe miliardarul republican.

Comportamentul lui Donald Trump la Moscova a inclus ”acte sexuale perverse” care au fost aranjate şi monitorizate de către FSB. În acest sens, miliardarul republican a fost filmat în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu mai multe prostituate în urmă cu patru ani în hotelul Ritz Carlton din Moscova.

FBI anchetează în acest moment veridicitatea informaţiilor incluse în raport, care au fost puse la dispoziţie vara trecută de un fost agent britanic cu o activitatea credibilă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite