Povestea spionului CIA uitat de autorităţile SUA în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de presă Associated Press a scos la iveală povestea presupusului agent al FBI, prizonier în Iran de şapte ani, care a dispărut în timpul unei misiuni neautorizate pentru CIA. De-a lungul anilor, guvernul SUA a încercat de mai multe ori să împiedice publicarea acestui caz, iar familia agentului a fost mituită pentru a ţine ascunsă povestea care a declanşat un scandal în interiorul agenţiei americane.

Robert Levinson, american în vârstă de 64 de ani, a dispărut în timpul unei vizite de afaceri pe insula iraniană Kish, în martie 2007. Potivit informaţiilor oficiale, bărbatul se afla în Iran pentru a investiga reţeaua de ţigări contrafăcute, în calitate de detectiv privat, însă a dispărut fără urmă, iaru autorităţile au pierdut legătura cu el.

De atunci, oficialii americani au lansat mai multe apeluri la adresa omologilor lor iranieni, cerând ajutor pentru a-l localiza şi pentru a-i asigura condiţiile minime de siguranţă. Deocamdată nu există informaţii despre locul în care se află şi nici despre presupuşii lui răpitori.

Familia lui Levinson a primit în noiembrie 2010 un videoclip de aproape un minut în care americanul cerea ajutor. „Ajutaţi-mă să mă întorc acasă”, spunea Levinson. Un an mai târziu, familia sa a primit din nou materiale despre el, de data aceasta câteva fotografii, în care arăta neîngrijit, cu o stare fizică aparent rea, în captivitate.

Imaginile îl înfăţişau în captivitate, îmbrăcat cu un echipament portocaliu, ţinând câte un carton cu mai multe mesaje: „Al patrulea an. Nu puteţi sau nu vreţi?”; „Aceasta este răsplata pentru 30 de ani în slujba Statelor Unite ale Americii”; „De ce nu mă puteţi ajuta?”; „Mă aflu în Guantanamo - Ştiţi unde este asta?” şi „Ajutor”.

Agent sub acoperire, de negăsit

Deşi materialele sugerează că este în captivitate, afectat de posibile torturi fizice, autorităţile iraniene spun că nu există nicio dovadă potrivit căreia americanul se află în Iran. Anchetatorii au cercetat sursa acestor materiale şi au aflat că filmarea a fost trimisă familiei lui Levinson, în Statele Unite, dintr-un internet cafe din Iran, iar imaginile de pe un telefon mobil.

image

Investigaţia echipei de jurnalişti a agenţiei Associated Press (AP) a scos la lumină implicarea lui Levinson în operaţiunile secrete ale serviciilor americane de informaţii, deşi nu a fost recunoscută de oficiali. „Nu avem niciun comentariu de făcut legat de presupusa implicare a lui Levinson în operaţiunile guvernului Statelor Unite”, se arată într-un comunicat emis de CIA.

AP a demarat această anchetă după ce toate eforturile autorităţilor americane de a-l aduce înapoi acasă pe Levinson au eşuat. Astfel, jurnaliştii au colectat informaţii şi au obţinut acces la documente oficiale pentru a recompune povestea fostului spion american.

Muşamalizare pusă la cale de CIA

AP a aflat că americanul nu se afla într-o simplă călătorie de afaceri, ci lucra sub acoperire pentru CIA, fiind delegat într-o misiune care nu fusese autorizată de conducerea agenţiei. Dezvăluirea anchetei a stârnit un scandal în interiorul agenţiei, notează BBC.

Potrivit jurnaliştilor, CIA a plătit familiei lui Levinson 2,5 milioane de dolari pentru a evita expunerea publică, şi a sancţionat 10 analişti veterani ai agenţiei, iniţiatorii misiunii neautorizate. Eforturile reporterilor au fost dezaprobate de autorităţile americane, care au cerut AP de mai multe ori în ultimii trei ani să nu publice ancheta. Ulterior, după ce mass-media a preluat ţi a răspândit informaţiile, oficialii americani au acuzat AP că riscă să fi contribuit la înrăutăţirea situaţiei americanului, acum că oricine poate afla că a fost agent al CIA. „Regretăm că AP a decis să publice o poveste care nu ajută la întoarcerea lui acasă”, a spus Caitlin Hayden, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.

Cea mai recentă încercare a Washingtonului de a obţine informaţii despre Levinson a avut loc la scurt timp după Iranul şi puterile internaţionale au semnat un acord provizoriu de a reduce capacităţile nucleare ale Teheranului, la sfârşitul lui noiembrie.

Cu toate acestea, oficialii nu au mai primit nicio informaţie despre americanul dispărut de aproape trei ani, iar în momentul de faţă nimeni nu poate să confirme dacă Levinson mai este în viaţă sau nu.

 

 

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite