Patru soldaţi privaţi americani, condamnaţi de un tribunal din SUA pentru crimele din timpul războiului din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru soldaţi privaţi, angajaţi ai gigantului american Blackwater, au fost găsiţi vinovaţi de un tribunal federal pentru că au ucis 14 civili irakieni într-un atac asupra pieţei centrale din Bagdad, în 2007. Blackwater a fost una dintre firmele private de securitate angajate de Pentagon, care au avut soldaţi activi în războaiele din Afganistan şi Irak.

14 civili irakieni au fost ucişi şi 17 au fost răniţi după ce angajaţii Blackwater, prezenţi în Irak sub contract cu Pentagonul, au deschis focul în Piaţa Nisour din capitala Bagdad pentru a asigura culoar de trecere unui convoi militar american. Incidentul a stârnit indignare pe plan mondial, devenind simbolul tuturor acuzaţiile de abuz aduse companiilor private de securitate angajate de americani pentru a purta războaiele din Irak şi Afganistan. 

Acum, patru dintre soldaţii privaţi aflaţi în solda guvernului american au fost găsiţi vinovaţi de un tribunal american - unul dintre ei, Nicholas Slatten, pentru ucidere, ceilalţi trei (Paul Slough, Evan Liberty şi Dustin Heard) pentru omor din culpă. Procurorii au convins juriul că soldaţii Blackwater aveau o ostilitate adâncă faţă de poporul irakian şi că s-au lăudat în mod repetat că ei „trag la rând”, în extremişti şi civili deopotrivă, transmite BBC.

La apogeul războiului din Irak, astfel de firme au contribuit cu sute de mii de angajaţi - soldaţi, specialişti IT, personal auxiliar, interogatori, chiar şi bucătari. De-a lungul timpului însă, unele dintre aceste companii au devenit emblematice pentru tot ceea ce a mers prost în războiul din Irak: extrem de scumpe, ineficiente, indiferente faţă de poporul irakian. 

Astfel de companii s-au aflat în centrul celor mai mari scandaluri de război, de la abuzarea şi torturarea prizonierilor din închisoarea Abu Gharib şi până la deschiderea focului asupra civililor din piaţa Nisour din Bagdad. Iar cele mai crunte lupte din Irak au pornit după ce soldaţi angajaţi ai acestor companii au fost răpiţi. 

Iniţial, angajaţii Blackwater au susţinut că au deschis focul în apărare, după ce au fost atacaţi de extremişti. O anchetă realizată de autorităţile irakiene a scos însă la iveală că americanii au tras primii. Iniţial, cinci soldaţi privaţi au fost cercetaţi în SUA, însă un tribunal districtual a respins acuzaţiile împotriva lor. 

Irakienii însă nu au renunţat şi au transformat judecarea soldaţilor responsabili pentru masacrul din Nisour într-o prioritate în toate negocierile cu Washingtonul. S-a format până la urmă o comisie specială de anchetă în Congresul American, iar concluziile acesteia au fost aceleaşi cu ale autorităţilor irakiene: americanii au deschis focul fără să fie atacaţi. Anchetatorii FBI au conchis în noiembrie 2007, la două luni după incident, că 14 dintre cele 17 persoane omorâte au fost „nejustificate” şi au „încălcat regulile de folosire a forţei letale” stipulate în contractele încheiate de Pentagon cu firmele private de securitate. 

Aceleaşi companii private vor juca un rol important în războiul declarat de Statele Unite ale Americii împotriva Statului Islamic, care acţionează în Irak şi Siria. Analiştii sunt de părere că actuala ofensivă demarată de o coaliţie internaţională, condusă de SUA, nu este suficient de puternică pentru a înfrânge gruparea teroristă.

Mai exact, nimeni nu crede că Statul Islamic poate fi eradicat fără trupe terestre. În prezent, coaliţia condusă de americani, din care fac parte şi Marea Britanie, Franţa, Canada, Australia, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain şi Arabia Saudită, îşi bazează ofensiva exclusiv pe atacuri aeriene. Pe teren, ei se concentrează exclusiv pe luptătorii kurzi, singurii care mai funcţionează ca o armată regulată în Irak, pe care-i instruiesc şi-i înarmează. 

Kurzii vor avea însă nevoie de întăriri, moment în care Washingtonul va apela cel mai probabil la companii private de securitate din mai multe motive. Trupele terestre sunt esenţiale pentru câştigarea acestui război împotriva Statului Islamic. Înarmarea şi sprijinirea kurzilor este un pas important în acest sens, însă nu este de ajuns. Instruirea armatei irakiene nu mai reprezintă o soluţie sigură - în aceste trupe, SUA au investit deja masiv prin instruire, echipament şi armament. Cu toate acestea, soldaţii irakieni au dezertat în masă la doar câteva zile de când Statul Islamic şi-a început ofensiva-fulger. 

În acelaşi timp, Obama a promis că nu va trimite soldaţi americani pe teren, conştient de costurile politice uriaşe şi de refuzul categoric al societăţii americane de a mai susţine un război cu arma în mână în Orientul Mijlociu. 

Astfel că soluţia cea mai probabilă este folosirea companiilor militare private, care au avut deja aporturi semnificative în războaiele din Irak şi Afganistan. Iar marile companii private de securitate îşi freacă mâinile a profit, notează jurnaliştii „Daily Beast”. 

image

Pe 10 septembrie, în ajunul celei de-a 13 comemorări a atacurilor teroriste de la 11 sptembrie, preşedintele american Barack Obama a declarat un nou război terorismului. „Dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranţă", a avertizat  Obama într-un discurs puternic, rostit la Casa Albă.

Preşedintele laureat cu Premiul Nobel pentru Pace a anunţat că forţele armate americane vor demara o ofensivă militară coordonată asupra grupării Statul Islamic, continuând războiul împotriva terorismului declanşat în urma atentatelor. 

După ce a fost aspru criticat pentru că a declarat că „nu există o strategie a SUA pentru combaterea Statului Islamic”, Obama a prezentat planul prin care Washingtonul şi-a propus să elimine această nouă ameninţare teroristă. Strategia americanilor se bazează pe atacuri aeriene, fie cu drone, fie cu avioane de luptă şi, pentru prima dată, vor viza şi poziţii din Siria ale extremiştilor. 

„Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak. În colaborare cu guvernul irakian, vom extinde acţiunile noastre dincolo de protejarea compatrioţilor şi misiuni umanitare şi vom viza Statul Islamic, pentru a susţine forţele irakiene în ofensiva lor”, a declarat Obama.

Obama: „Vom învinge Statul Islamic”

Americanii au demarat deja, de mai bine de două luni, astfel de atacuri asupra militanţilor din Irak, acolo unde gruparea a declarat chiar un califat islamic în partea de nord a ţării. „Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic”, a subliniat preşedintele american, adăugând că jihadiştii sunniţi care au decapitat jurnaliştii americani aparţin „unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun”. Deşi Obama nu a oferit o dată la care vor începe atacurile aeriene, experţii în strategie militară susţin că este o chestiune de zile până când vor avea loc primele raiduri. Însă strategia de luptă a americanilor nu se bazează exclusiv pe raidurile aeriene.

Strategia de luptă

Suplimentarea forţelor în aer va fi completată de accentuarea eforturilor pentru instruirea armatei irakiene, care deja a beneficiat de astfel de programe în trecut, fiind dotată şi cu echipament american.Americanii au trimis deja aproape 300 de consilieri militari pe lângă armata irakiană din iunie încoace, atunci când jihadiştii au demarat atacurile. Un contingent de 475 de militari suplimentari va fi trimis irakienilor şi kurzilor, pentru a-i forma, dar şi în misiuni de culegere de informaţii. Pe lângă aceste trupe, în Irak şi Siria vor fi trimise şi echipe mici de elită, precum şi agenţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

Totodată, irakienii şi kurzi vor primi, cel mai probabil, armament şi formatori supliemntari, atât din partea Statelor Unite, cât şi a altor parteneri din coaliţie. În frunte cu Franţa, mai multe ţări europene au început deja să furnizeze armament luptătorilor kurzi, singurii care mai activează ca o armată regulată în Irak. Însă această strategie va fi mult mai dificilă în ceea ce priveşte Siria.

Din cauza fragmentării extreme a opoziţiei, în Armata Siriană Liberă au ajuns să lupte inclusiv facţiuni jihadiste, militanţi al-Qaeda şi ai altor grupări extremiste. De aceea, americanii trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că va instrui doar rebeli moderaţi, care luptă atât împotriva grupării teroriste Statul Islamic, cât şi împotriva regimului condus de familia preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite