NYT: Cursa pentru dezvoltarea unui vaccin a declanşat o luptă spion contra spion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin Sputnik V
Vaccin Sputnik V

Cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva infecţiei cu coronavirus a asmuţit serviciile de informaţii unele împotriva altora într-o mare bătălie spion contra spion. Potrivit unor foşti şi actuali oficiali familiari cu eforturile de monitorizare, toate serviciile de spionaj din lume sunt cu ochii pe ce fac ceilalţi.

Aproape toţi adversarii SUA şi-au intensificat eforturile de subtilizare a cercetărilor americane, iar SUA au răspuns prin protejarea universităţilor şi corporaţiilor ce fac cele mai avansate studii clinice.

Hackerii chinezi şi-au îndreptat atacurile asupra universităţilor şi altor instituţii de cercetare, mai vulnerabile informatic decât companiile farmaceutice. Ei au efectuat operaţiuni de scanare digitală a Universităţii Carolina de Nord şi a altor centre universitare implicate în cercetări sofisticate.

Nu au fost singurii: Serviciul de informaţii externe rus (SVR) şi-a luat ca ţintă reţelele informatizate ale centrelor de cercetare din SUA, Canada şi Marea Britanie. Eforturile ruseşti de subtilizare a informaţiilor despre candidaţii la vaccin au fost descoperite de o agenţie de spionaj britanică care monitoriza reţelele de cablu prin fibră optică internaţionale.

Un alt spion a fost şi Iranul, care şi-a intensificat la rândul său eforturile în această direcţie.

Pe fir au intrat toate agenţiile de spionaj majore, astfel că toată lumea e cu ochii pe ce fac  toţi ceilalţi, relatează New York Times.

Serviciile de informaţii ale NATO sunt ocupate acum şi cu misiunea de monitorizare a încercărilor de subtilizare a cercetărilor privind un vaccin, nu doar cu mişcări ale trupelor ruse şi celule teroriste, spune un oficial vestic informat în privinţa eforturilor.

Competiţia aminteşte de cursa spaţială între Uniunea Sovietică şi SUA, când spionii de ambele părţi încercau să afle cât de departe a ajuns celălalt, doar că acum limita de timp e mai strânsă, iar nevoia unui vaccin devine o necesitate acută.

„Ar fi cu adevărat surprinzător să nu încerce să fure cele mai preţioase cercetări biomedicale aflate acum în desfăşurare”, a spus John C. Demers, oficial al Departamentului de Justiţie, în cadrul unui eveniment organizat luna trecută de Centrul pentru Studii Strategice şi internaţionale, referindu-se la China.

„Valoroase din punct de vedere financiar, dar nepreţuite din punct de vedere geopolitic”, a apreciat el.

Eforturile Chinei au fost însă unele complexe: agenţii său s-au folosit de informaţii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a-şi ghida tentativele de subtilizare a vaccinului atât din Statele Unite, cât şi din Europa, după cum afirmă un oficial la curent cu operaţiunea de spionaj.

Deşi nu este clar modul în care China a profitat de poziţia sa influentă din cadrul OMS pentru a colecta date despre vaccinuri din întreaga lume, se poate presupune că hackerii au avut acces la informaţii mai devreme decât toţi ceilalţi în privinţa celor mai promiţători candidaţi avuţi în vedere de OMS, înainte ca datele să devină publice, spune un oficial la curent cu informaţii obţinute de agenţiile de spionaj.

Oficialii americani de informaţii au aflat de eforturile Chinei de la începutul lui februarie când epidemia prindea teren în SUA, potrivit unor foşti şi a actuali oficiali americani, CIA şi alte servicii de spionaj monitorizând îndeaproape mişcările Chinei în agenţiile internaţionale, inclusiv OMS.

Rapoartele de informaţii au contribuit la decizia Casei Albe de a adopta o line dură în privinţa OMS, a spus un fost oficial de informaţii.

Hackerii chinezi au ţintit mai multe universităţi din SUA, şi probabil că au spart sistemele informatice ale unora dintre ele, spun oficialii americani.

Demers a subliniat că China se află în spatele unor „multiple intruziuni”, în afară de cele cuprinse în actul de inculpare a doi hackeri chinezi, care efectuau atacurile pentru serviciile de spionaj ale Ministerului Securităţii de stat din China. Aceştia încercau să afle date şi cercetări ale vaccinurilor dezvoltate de companii biotehnologice americane.

FBI-ul a alertat Universitatea Carolina de Nord în privinţa unor tentative de furt din partea hackerilor chinezi, au spus două persoane familiare cu chestiunea. Echipe de hackeri chinezi au încercat să acceseze reţelele informatice ale departamentului epidemiologic, fără a le înfiltra însă. 

Universitatea a declarat că primeşte alerte în mod regulat de la serviciile de securitate şi că are sisteme de monitorizare permanentă pentru a se proteja de atacuri din partea unor organizaţii sponsorizate de unele state.

Oficiali guvernamentali sunt de părere că China încearcă să profite de parteneriatele de cercetare cu universităţile americane. Alţi oficiali au avertizat asupra faptului că agenţi chinezi din SUA şi alte părţi ale lumii strâng informaţii despre cercetătorii înşişi.

Administraţia Trump a închis consultatul chinez din Houston pe 22 iulie şi din motivul că agenţii chinezi l-au folosit drept avanpost pentru a intra în legătură cu experţi medicali din oraş, potrivit FBI.

Universităţile sunt ţintite şi pentru că protecţiile lor informatice sunt mai slabe decât cele ale companiilor farmaceutice. Munca spionilor este acum mai intensă întrucât cercetătorii transmit tot mai multe lucrări despre candidaţi la vaccin şi tratamente antivirale pentru revizuire ştiinţifică - oferind informaţii despre formule şi strategii de dezvoltare importante pentru adversari.

Oficialii nu au motive să creadă că agenţiile străine de spionaj au obţinut prea multe informaţii de la companiile biotehnologice americane Gilead Sciences, Novavax şi Moderna.

Eforturile Rusiei s-au concentrat pe informaţii despre cercetările Universităţii Oxford care dezvoltă un vaccin în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca, au arătat rapoarte ale agenţiilor de informaţii britanice, americane şi canadiene, publicate în iulie.

Hackerii ruşi implicaţi fac parte dintr-un grup numit Ursul Comod, afiliat SVR.

Oficiali ai securităţii interne a SUA au alertat ţintele şi au întărit protecţiile informatice. În cele mai multe cazuri atacurile au exploatat vulnerabilităţi deja cunoscute, şi nu au folosit arme cibernetice sofisticate pentru a găsi breşe noi.

Nicio corporaţie sau universitate nu a raportat până acum furturi de date în urma dezvăluirii eforturilor hackerilor. Însă unele tentative de piraterie au reuşit să treacă de protecţiile informatice şi să pătrundă în reţelele informatice, spune un oficial guvernamental.

Oficiali din informaţii spun că hackerii chinezi şi ruşi testează zilnic vulnerabilităţile informatice ale reţelelor de cercetare.

„Este cu adevărat o cursă contracronometru pentru ca băieţii buni să găsească vulnerabilităţile şi să le acopere înainte să le afle adversarul şi să apuce să le exploateze”, iar cursa e mai strânsă ca niciodată, spune Bryan S. Ware, director asistent la agenţia de securitate cibernetică a departamentului de securitate internă.

Deşi oficialii americani spun că eforturile lor de spionaj sunt pur defensive, oficialii de informaţii spun că lucrurile nu sunt atât de clare, întrucât în încercarea de afla ce au furat Rusia, China şi Iranul, pot da peste informaţiile despre cercetările acestor ţări pe care să le colecteze la rândul lor.

Oficialii s-au arătat însă îngrijoraţi că încercările de piratare ar putea afecta cercetările, întrucât hackeri pot compromite voit sau neintenţionat reţelele informatice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite