Noii alegători americani din 2020 vor marca startul unei val de transformare demografică în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generatia Z va avea o influenta puternica asupra identitatii americane FOTO Arhiva
Generatia Z va avea o influenta puternica asupra identitatii americane FOTO Arhiva

Americanii care vor avea drept de vot pentru prima dată în 2020 vor intra într-un val de transformare demografică care va remodela identitatea americană, al cărui punct culminat va fi cel mai probabil în anii 2040, potrivit unei analize Axios.

Milioane de americani din generaţia Z – cei născuţi după 1996 – vor putea vota pentru prima dată anul viitor. Scrutinul din 2020 va începe să dezvăluie schimbările demografice care vor oferi putere unor voci tinere şi vor schimba harta demografică a bazelor electorale ale ambelor partide.

La prezidenţialele din noiembrie, vor putea vota pentru prima dată americanii care s-au născut după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. De asemenea, americanii hispanici îi vor depăşi pe americanii de culoare ca cel mai mare grup de minoritate etnică.

Este preconizat că generaţia Z va forma o zecime din electoratul din 2020, potrivit Centrului de Cercetare Pew. Alături de mileniali, ei vor reprezenta 37 la sută din votanţii eligibili de anul viitor. Cei care vor avea vârsta necesară pentru a vota pentru prima dată anul viitor vor fi:

Mai puţini albi: Doar 53 la sută dintre potenţialii votanţi sunt albi non-hispanici – cu 11 procente mai puţin decât restul populaţiei care poate vota, potrivit datelor de recensământ din SUA.

Mai mulţi hispanici: Aproape un sfert din tinerii de 18-21 de ani în 2020 vor fi hispanici, comparativ cu 16 la sută dintre americanii adulţi, potrivit aceloraşi date. 

Mai educaţi: Cei care vor vota pentru prima dată în 2020 sunt mai înclinaţi să urmeze studii universitare şi au părinţi care au diplome de studii superioare.

Locuitori în mediul urban: 54 la sută dintre ei locuiesc mai degrabă în sau în apropiere de un oraş mare, decât în mediul rural, potrivit unui studiu IPUMS din 2017. Cu 44 la sută mai mulţi decât milenialii la vârsta lor.

Din punct de vedere politic, cei din generaţia Z par „asemănători cu milenialii” şi au „atitudini liberale şi deschidere faţă de schimbări în societate”, a declarat pentru Axios direcorul pentru tendinţe sociale al Centrului de Cercetare Pew.

În acelaşi timp, puterea alegătorilor tineri devine din ce în ce mai mică.

Pe lângă faptul că este mai probabil ca tinerii adulţi să nu meargă la vot, faţă de cei mai în vârstă, numărul persoanelor sub 25 de ani care sunt eligibili pentru a vota a scăzut vertiginos, potrivit datelor colectate de specialistul William Frey de la Brookings Institution.

Electoratul de peste 65 de ani va fi 23 la sută din cel total în 2020, faţă de 18 la sută în 200, potrivit Pew. Între timp, este de aşteptat ca alegătorii eligibili cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani să scadă sub 12 la sută în 2020.

Cei din Generaţia Z s-au născut şi se maturizează într-o perioadă în care imigraţia este la cote ridicate. 29% dintre cei din Gen. Z sunt imigranţi sau copii de imigranţi, comparativ cu 23 la sută dintre mileniali, când aceştia din urmă erau la aceeaşi vârstă, potrivit Pew.

În prezent, 13,7 la sută din persoanele care locuiesc în SUA sunt născute în altă ţară – prin comparaţie, procentul era 9,7 la sută în 1997, atunci când primii reprezentanţi ai Generaţiei Z s-au născut.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite