Nici nu au început negocierile în privinţa unui acord de liber schimb între SUA şi UE, că au apărut divergenţe în rândul europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
operarea transatlantică
operarea transatlantică

Germania vrea ca acordul de liber-schimb dintre SUA şi UE să fie cât mai amplu posibil, dar Franţa şi alte ţări din sudul Euroepi vor ca o serie de probleme care ţin de sectorul agricol să fie excluse din discuţii.

Germania insistă asupra convenirii unui acord de liber-schimb cât mai amplu posibil între UE şi SUA, împotriva rezistenţei opuse de Franţa şi alte ţări din sudul Europei, care vor ca, în cadrul negocierilor, să fie exceptate domenii precum reglementarea alimentară şi tehnologia genetică, pentru a proteja interesele fermierilor lor, scrie „Der Spiegel“.

„Ţinta noastră este mai degrabă o reuşită de proporţii, decât un consens minimal. „De aceea, ar fi păgubos să fie limitată agenda din start şi să fie excluse anumite domenii“,, a declarat ministrul german al Economiei, Philipp Rösler, citat de „Der Spiegel“.

Berlinul este preocupat că, dacă europenii tot ridică pretenţii, SUA ar putea răspunde solicitând excepţii proprii, ceea ce ar duce, în cele din urmă, la convenirea unui acord modest.Potrivit unui studiu al Institutului de cercetări Ifo de la Munchen, cu cât este mai mare reducerea barierelor comerciale, cu atât cresc avantajele economice ale unei uniuni economice transatlantice.

Dacă sunt eliminate taxele vamale, PIB-ul în UE şi SUA va creşte doar cu 0,1% şi respectiv 0,2%, estimează Ifo.
Beneficiile vor fi mult mai importante dacă guvernele introduc totodată norme tehnice comune, standarde de siguranţă şi reguli de competiţie unitare. În acest caz, standardul de viaţă ar creşte cu mai mult de 5% în SUA, cu peste 6% în Europa şi cu peste 8% în Germania, în viitoarele două decenii, previzionează Ifo.

După anunţul lui Obama, negocierile asupra unui accord de liber schimb ar putea începe în iunie. Analiştii spun că Washingtonul vrea un acord comercial rapid, încheiat înainte de alegerile parlamentare din 2014, dacă va fi posibil, şi că răbdarea faţă de europeni va fi limitată. Dacă UE va ezita prea mult timp, SUA şi-ar putea transfera şi mai viguros atenţia spre Asia.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite