Mark Zuckerberg, primul interviu după scandalul scurgerilor de informaţii. Fondatorul Facebook, dispus să depună mărturie în faţa Congresului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Într-un interviu la CNN, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a cerut scuze pentru scandalul privind scurgerea de informaţii şi a spus că e deschis să depună mărturie în faţa Congresului american.

„Ceea ce încercăm să facem este să trimitem persoana de la Facebook care e cea mai în cunoştinţă de cauză pentru a vorbi. Dacă eu sunt aceea, atunci sunt fericit să merg”, a subliniat fondatorul reţelei sociale când a fost întrebat dacă e dispus să vorbească în faţa Congresului.

Până acum, mulţumită armatei de avocaţi de la Washington, atât Zuckerberg cât şi alţi angajaţi de la Facebook nu au fost niciodată în faţa Congresului pentru a depune mărturie, deşi li s-a cerut acest lucru în trecut.

Totuşi, parlamentarii doresc să schimbe această regulă după ce politicieni din SUA şi Marea Britanie i-au cerut lui Zuckerberg să depună murtărie în faţa organelor legislative în urma scandalului Cambridge Analytica.

Miercuri, fondatorul gigantului american a rupt tăcerea şi a postat un mesaj pe pagina personală unde a detaliat o serie de măsuri pe care compania le-a luat şi le va lua pentru a proteja mai bine datele utilizatorulor. Totuşi, mesajul nu i-a mulţumit pe parlamentarii americani.

„Paşii pe care Facebook i-a stabilit pentru a-i proteja pe oameni reprezintă un început, însă Zuckerberg tot trebuie să vină şi să depună mărturie” a precizat pe Twitter senatorul de Minnesota, Amy Klobuchar.

După ce a postat mesajul pe Facebook, Zuckerberg a fost imediat criticat de către mass-media pentru faptul că nu şi-a cerut scuze pentru situaţia la care s-a ajuns. În interviul pentru CNN, acesta din urmă a rectificat şi a subliniat că „a fost o încălcare majoră a încrederii şi îmi pare foarte rău că s-a întâmplat acest lucru. Avem o responsabilitate de bază în a proteja datele oamenilor”.

Fondatorul reţelei americane a mai explicat că de acum înainte restricţiile privind accesul la datele utilizatorilor vor şi mai mari, şi că va exista un sistem automat de a înlătura accesul aplicaţiilor pe care oamenii nu le-au deschis de cel puţin trei luni. Totodată, Facebook va investiga îndeaproape toate aplicaţiile care au acces la candităţi mare de date personale ale utilizatorilor.

„E greu de prevăzut ce vom găsi, dar vom examina mii de aplicaţii. Va fi un proces intern”, a declarat Zuckerberg care şi-a exprimat apoi regretul că nu a luat mai multe măsuri în privinţa Cambridge Analytica după ce a aflat de incidente în 2015. Potrivit lui Zuckerberg, atunci compania a primit o certificare din partea Cambridge Analytica că a şters toate datele utilizatorilor pe care le-a procurat necorespunzător.

Zuckerberg a mai menţionat că toţi cei 70 de milioane de utilizatori ale căror informaţii personale au fost afectate, vor primi o notificare din partea Facebook.

Întrebat dacă în prezent există „actori rău intenţionaţi” care încearcă să se folosească de Facebook pentru a manipula următoarele alegeri americane, Zuckerbeg a răspuns că e „sigur” de asta. Totuşi, a subliniat că are încredere că compania sa va reuşi să facă faţă ameninţării.

„Sunt sigur că există un V2, o versiunea a doua al eforturilor ruseşti din 2016, sunt sigur că lucrează la asta şi că se vor folosi de câteva tactici noi pe care noi va trebui să le observăm şi să le oprim”, a precizat fondatorul.

Jurnaliştii americani au subliniat gravitatea situaţiei, explicând că Zuckerberg, care urăşte să dea interviuri în mass media, a fost nevoit în cazul acesta să vină în faţa presei şi să explice ce s-a întâmplat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite