Paul Manafort, care a condus o vreme echipa lui Trump, a fost plătit generos de către Ianukovici. Cum a vrut lobbyistul să intre în graţiile lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lobbyistul Paul Manafort, care a condus timp de aproape cinci luni echipa de campanie a lui Donald Trump, a încercat să ascundă o plată ilegală de 750.000 de dolari, primită pentru servicii de consultanţă politică oferite preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Aceste noi detalii ies la iveală în urma unor acuzaţii lansate pe numele său de către deputatul ucrainean Serghei Leşcenko, transmite BBC News.

Un purtător de cuvânt al lobbyistului american a respins acuzaţiile, considerându-le neîntemeiate.

Parlamentarul Serghei Leşcenko a publicat o factură semnată de Manafort, care arată o plată de 750.000 de dolari pentru livrarea unor computere la firma Davis Manafort.

Aceste fonduri au venit de la o companie offshore din Belize şi printr-o bancă din fosta republică sovietică Kîrgîzstan.

Leşcenko susţine că această factură este o acoperire pentru plăţile ilegale primite de Manafort în schimbul serviciilor de consultanţă politică prestate pentru Ianukovici. 

Paul Manafort a îndeplinit funcţia de consilier politic pentru fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Însă lobbyistul american a negat în ultima jumătate de an că ar fi primit plăţi ilegale în schimbul serviciilor sale de consultanţă politică din partea executivului prorus de la Kiev.

Lobbyistul şi-a dat demisia în august anul trecut de la conducerea campaniei republicane a preşedintelui Donald Trump, după ce jurnaliştii NY Times au dezvăluit legăturile sale cu fostul regim prorus de la Kiev şi cu Kremlin.

NY Times a dezvăluit că lobbyistul Paul Manafort a beneficiat în perioada 2007-2015 de plăţi ilegale în valoare de 12,7 milioane de dolari de la executivul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Însă Manafort a dezminţit acuzaţiile, susţinând că documentele descoperite de autorităţile ucrainene nu demostrează nimic.

„Nu am primit vreodată vreo plată la negru în numerar“, a subliniat atunci Paul Manafort.

Lobbyistul a negat în mod categoric aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept „neîntemeiate şi stupide“.

Numele lui Manafort, un strateg republican încă din anii '70 recrutat pentru a face ordine în campania lui Donald Trump pentru Casa Albă, figurează în registre contabile secrete, aflate în prezent pe mâna unor anchetatori guvernamentali de la Kiev.

Fragmente din registrele de contabilitate ale partidului prorus al fostului preşedinte Ianukovici, îndepărtat de la putere în 2014, îl prezintă pe Paul Manafort drept destinatarul unor plăţi în valoare totală de 12,7 milioane de dolari (11,35 milioane de euro) din 2007 şi până în 2012.

Manafort a lucrat şi pentru un oligarh rus pentru a avansa interesele lui Putin

Pe lângă serviciile oferite lui Ianukovici, Paul Manafort l-ar fi consultat în secret pe un oligarh rus, în încercarea de a avansa interesele preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unor documente obţinute de presa americană.

Manafort i-a propus miliardarului rus o strategie politică ambiţioasă pentru a compromite opoziţia antirusă din fostele republici sovietice. Aceste acuzaţii au ieşit la iveală într-o serie de documente scurse presei americane, deşi administraţia Trump a negat în mod repetat că lobbyistul ar fi lucrat în interesele Kremlinului.

„Acum credem că acest model poate să aducă mari beneficii pentru Guvernul Putin. Mai ales dacă este implementat la acele nivele corecte şi cu un angajament ce garantează success“, a scris lobbyistul american în 2005, într-un memoriu adresat oligarhului Oleg Deripaşka, cunoscut drept un aliat apropiat al lui Putin.

Manafort a precizat în acelaşi document că poate să presteze servicii de consultanţă politică pentru a reorienta intern şi extern politicile lui Putin.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, cei doi au ajuns la o înţelegere de a colabora. Manafort ar fi fos remunerat anual cu zece milioane de dolari începând din 2006. Acordul a durat până în 2009.

Manafort a recunoscut că a lucrat pentru Deripaşka, dar consideră că aceste dezvăluiri fac parte dintr-o campanie de denigrare a reputaţiei sale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite