LIVE BLOG Alegeri SUA 2016. Prima confruntare Clinton-Trump: „Donald, trăieşti în propria ta realitate” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Universitatea Hofstra, de lângă New York, a avut loc prima dezbatere între cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, Hillary Clinton şi Donald Trump. Cei doi candidaţi au oferit o dezbatere animată şi intensă, care a deviat însă de multe ori în polemici personale, oferind mai multe promisiuni decât planuri concrete în diferitele domenii discutate.

UPDATE: Clinton a câştigat prima dezbatere televizată cu Trump, potrivit unui sondaj CNN/ORC

Democrata Hillary Clinton a câştigat prima dezbatere televizată cu rivalul ei la preşedinţia Statelor Unite, republicanul Donald Trump, potrivit unui sondaj CNN/ORC.

Sondajul, dat publicităţii la scurt timp după încheierea dezbaterii care a avut loc la Universitatea Hofstra din New York şi care a început la ora locală 21.00 (ora 4.00, ora României), având o durată de 90 de minute, a arătat că 62% dintre cei care au urmărit confruntarea consideră că Hillary Clinton a ieşit învingătoare, în timp ce numai 27% au afirmat că dezbaterea a fost câştigată de republicanul Donald Trump. 

VIDEO DEZBATEREA PREZIDENŢIALĂ DIN STATELE UNITE:

LIVE BLOG

06.30 Iată un sumar al unora dintre cele mai importante afirmaţii făcute de către cei doi candidaţi în prima dezbatere prezidenţială americană din 2016:

Clinton: „Trebuie să ajutăm kurzii şi rebelii moderaţi sirieni împotriva Statului Islamic”

Trump: „Statul Islamic nu ar fi existat fără Clinton şi Obama. Trebuia să luăm tot petrolul din Irak.”

Clinton: „Trump nu îşi publică declaraţia fiscală (...) poate fiindcă nu plăteşte taxe”

Trump (despre evitarea taxelor federale): „Înseamnă că am fost deştept”

Clinton (despre NAFTA): „Donald, trăieşti în propria ta realitate”

Trump: „Am un temperament şi o judecată mai bună decât Clinton”

Trump: „Nu putem fi poliţiştii lumii, să apărăm toate ţările fără să fim plătiţi”

Clinton: „Sunt şocată că Trump l-a invitat practic pe Putin să hăckuiască America”

Trump: „Nu am susţinut războiul din Irak, e o prostie pornită de Clinton”

Clinton: „Trebuie să reconstruim încrederea între poliţie şi comunităţile minoritare”

Trump: „L-am făcut pe Obama să-şi publice certificatul de naştere”

Clinton: „Ascultaţi doar ce zice. Şi-a început campania electorală cu o minciună uriaşă”

   

05.38 Prima dezbatere prezidenţială Trump-Clinton s-a încheiat.

05.37 Ultima întrebare a moderatorului: Veţi accepta rezultatul alegerilor?

Clinton: „Cred în democraţia americană, deci oricare ar fi rezultatul îl voi accepta.”

Trump: „Nu cred că Hillary poate face America măreaţă din nou, însă dacă câştigă, o voi susţine.”

05.33 Nu cred că Hillary are rezistenţa necesară pentru postul de preşedinte”, spune Trump, în timp ce Clinton îi răspunde că „poate să vorbească despre asta după ce vizitează 112 ţări şi negociază zeci de acorduri”, răspunde fostul Secretar de Stat. „Vorbim despre un om care a zis despre unele femei că sunt scroafe şi grase” continuă Clinton.

05.30 „Nu putem fi poliţiştii lumii, nu putem să apărăm toate ţările aliate fără să fim plătiţi”, afirmă Trump. Cu câteva momente în urmă, Clinton reafirmase nevoia ca Statele Unite să-şi respecte angajamentele faţă de statele aliate.

05.25 Clinton îl atacă pe Trump pentru afirmaţia conform căreia Japonia şi Coreea de Sud ar trebui să se înarmeze nuclear pentru a contracara ameninţarea Coreei de Nord. „Eu cred că ameninţarea nucleară este cea mai mare ameninţare la adresa lumii, nu încălzirea globală precum credeţi tu şi preşedintele tău”, răspunde magnatul, care adăugă că problema nord-coreeană ar trebui să fie rezolvată în principal de China.

Cei doi s-au contrazis în ultimele 20 de minute sporadic pe problema acordului nuclear cu Iranul. Trump este de părere că acordul va transforma Iranul dintr-o ţară aproape de colaps la o superputere care va avea suficiente resurse pentru a-şi reporni programul nuclear, în timp ce Clinton subliniază beneficiile reducerii substanţiale a potenţialului nuclear la care s-a angajat ţara şiită.

05.20 Nu am susţinut războiul din Irak, este doar o prostie pornită de Clinton şi de media favorabilă ei”, punctează Trump, care se contrazice cu moderatorul pe această temă. 

„Am un temperament şi o judecată mai bună decât Clinton”, continuă acesta. „Ştiu cum e să câştigi, ea nu ştie asta”. ”Whoo... bine” răspunde Clinton, râzând de Trump înainte de a schimba înapoi subiectul la politica externă.

05.15 „Statele membre NATO nu ne plătesc pentru că le apărăm” spune Trump, care este de părere că Alianţa Nord-Atlantică ar putea deveni inutilă fiindcă „nu este îndreptată în principal împotriva terorismului”. Trump susţine o intervenţie NATO în Orientul Mijlociu.

Clinton răspunde că singura dată când NATO a invocat articolul 5, cel prin care statele membre sunt nevoite să ajute militar un stat membru care a fost atacat, a fost la decizia de a interveni în Afganistan după atacurile teroriste de la 11 septembrie.

05.10 Dezbaterea ajunge la lupta contra reţelei teroriste Stat Islamic. Clinton susţine varianta ajutării kurzilor şi a rebelilor moderaţi din Siria, coroborat cu vânarea conducătorilor reţelei teroriste. „Statul Islamic nici nu s-ar fi format dacă Obama şi Clinton nu ar fi retras trupele din Irak. Trebuia să le luăm tot petrolul, fiindcă SI este dependent de resursele de petrol”, răspunde Trump.

05.05 „Cine este în spatele atacurilor cibernetice recente împotriva Statelor Unite şi cum le veţi contracara?” îi întreabă Holt pe candidaţi.

Clinton se leagă de Rusia şi recentele atacurilor ale hackerilor susţinuţi de Kremlin, însă se adresează oricărei ţări care va folosi aceste metode: „Vom face orice pentru a apăra populaţia Statelor Unite, indiferent de modalitatea de atac. Sunt şocată că Trump l-a invitat practic pe Putin să hăckuiască Statele Unite”.

Ea spune că Rusia a fost în spatele atacurilor cibernetice, dar n-are de unde să ştie. Ar putea să fie Rusia, China sau o persoană de 120 de kg care stă în faţa monitorului. Însă din asta am aflat despre cum a fost defavorizat Bernie Sanders în campania primară democrată”, spune Trump, care notează că „Statul Islamic ne bate în acest domeniu, este de neacceptat”.

05.00 Trump este întrebat despre faptul că şi-a retras afirmaţiile conform cărora actualul preşedinte Barack Obama nu s-ar fi născut în Statele Unite. Afaceristul răspunde că le făcea deoarece „nimeni nu se interesa de asta” şi că l-ar fi obligat astfel pe Obama să-şi prezinte public certificatul de naştere.

Clinton răspunde tranşant: „Asculaţi doar ce zice(n.r.- Trump). Adevărul este că şi-a început campania pe baza unei minciuni conform căreia preşedintele nostru nu s-ar fi născut în Statele Unite”.

04.40 Dezbaterea trece la un nou segment, despre disparităţile rasiale din Statele Unite.

Trebuie să reconstruim încrederea între poliţie şi comunităţile minoritare, şi să instruim poliţiştii utilizeze forţa letală doar atunci când este absolut necesar”, spune Clinton, care adaugă că un control mai strict al armelor este necesar pentru a reduce criminalitatea.

Contracandidata mea nu vrea să pronunţe două cuvinte: lege şi ordine” spune Trump, care se pronunţă pentru sporirea drepturilor de percheziţionare spontană a poliţiei, însă este de acord cu reconstruirea relaţiei dintre poliţie şi comunităţi. Dreptul de percheziţionare spontană pe stradă a poliţiei a fost centrul unei polemici în statul New York, unde a fost declarată neconstituţională după ce s-a observat că ţintele erau des latino-americani sau afro-americani.

Ambii candidaţi sunt de acord că trebuie luate măsuri pentru a reduce criminalitatea din comunităţile afro-americane, însă Trump notează că acestea au fost „abandonate de guvernul american”.

Trebuie să interzicem persoanelor care nu au dreptul să părăsească ţara sau sunt suspectate de terorism dreptul la deţinerea armelor de foc” susţine Clinton, marcând unul din rarele momente în care candidaţii sunt de acord cu o măsură completă.

04.30 Ţara noastră este fraierită de toate ţările din lume cu care avem acorduri comerciale”, este de părere Trump.

Afaceristul este întrebat când îşi va prezenta declaraţia fiscală şi răspunde că „o va face atunci când Clinton va publica cele 30.000 de e-mailuri pe care le-a şters” de pe serverul privat folosit pentru stocarea comunicaţiilor electronice din perioada în care a fost Secretar de Stat. 

Clinton, în schimb, îl acuză că nu ar vrea să îşi publice declaraţia fiscală fiindcă ar fi evitat plata taxelor, prin scheme de tip off-shore, sau fiindcă nu ar avea o avere la fel de mare precum s-ar fi lăudat. „Ascunde ceva, iar poporul american are dreptul să ştie”, spune fostul Secretar de Stat, care a punctat că o declaraţie fiscală publicată în 1981 de către afacerist arăta că acesta a evitat plata taxelor federale.

„Înseamnă că am fost deştept” răspunde Trump la acuzaţia de evaziune fiscală.

04.25 Moderatorul Lester Holt a trecut dezbaterea în domeniul fiscalităţii, rugându-i pe cei doi candidaţi să îşi susţină planurile fiscale. Trump susţine că tăierile de taxe pentru cei bogaţi vor ajuta la crearea de locuri de muncă, deoarece banii vor fi reinvestiţi de către aceştia în afaceri şi companii noi. Clinton susţine că fără creşterea taxelor pentru marile corporaţii, prăpastia dintre persoanele bogate şi clasa de mijloc se va adânci şi mai mult.

04.20 Cei doi candidaţi au lăsat la o parte politeţea şi se contrează vehement pe tema acordurilor NAFTA şi TPP (Parteneriatul Transpacific). Trump o acuză pe fosta Secretară de Stat de susţinerea unor „acorduri dezastruoase”, şi că şi ar fi schimbat opinia despre TPP după ce el a început să critice potenţialul acord. „Trăieşti în propria ta realitate”, îi răspunde Clinton. Cei doi se întrerup repetat unul pe celălalt.

Trump susţine că planul său economic include cea mai mare scădere de taxe de la Ronald Reagan încoace, în timp ce o acuză pe Clinton că va „orchestra cea mai mare mărire de taxe din istorie”. Clinton răspunde că planul ei fiscal se bazează pe mărirea taxelor pentru persoanele bogate.

04.15 Dezbaterea a ajuns în domeniul schimbării climatice. Clinton îl acuză pe Trump că refuză să creadă în existenţa schimbărilor climatice, în timp ce afaceristul neagă şi spune că politicile energetice verzi urmate în ultimii ani de guvernul american au reprezentat „un dezastru”.

04.10 Trump este întrebat cum va crea 25 de milioane de locuri de muncă, precum a promis în campania electorală. Afaceristul oferă un răspuns ambiguu, legându-se despre acordul comercial NAFTA, prin care Mexicul poate exporta în Statele Unite cu taxe vamale minime sau zero în anumite domenii.

În cadrul replicii, Clinton îl atacă pe Trump pentru rolul pe care l-ar fi avut în provocarea crizei economice din 2008: „A încurajat creşterea preţurilor în sectorul imobiliar”.

04.05 Prima întrebare este adresată lui Clinton şi este legată de economie: „De ce sunteţi candidatul cel mai bun pentru a crea locuri de muncă pentru poporul american?”

Fostul Secretar de Stat a răspuns că priorităţile sale vor fi ridicarea salariului minim, împărţirea mai egală a profitului în cadrul corporaţiilor şi drepturi mai multe pentru salariaţi. 

Trump pictează un tablou mult mai pesimist: vorbeşte despre cum locurile de muncă ale companiilor americane sunt mutate în ţări precum Mexic sau China din cauza acordurilor comerciale, ajutând economiilor acestor state dar dăunând cetăţenilor americani.

Planul meu este să reduc taxele pentru toate companiile şi să renegociez toate acordurile de comerţ ale Statelor Unite”, explică Trump.

Clinton răspunde că aceasta nu este cea mai bună modalitate de a învigora economia americană, punând accentul pe ajutarea clasei de mijloc.

04.03 Candidaţii au fost prezentaţi şi au urcat pe scenă. Cel mai aşteptat moment electoral al anului începe în câteva momente.

03.55 Moderatorul Lester Holt a fost prezentat şi a urcat pe scena Universităţii Hofstra. „Zgomotul pe care l-aţi auzit din culise au fost genunchii mei cedând atunci când am fost informat despre o posibilă audienţă de 100 de milioane de telespectatori”, a glumit prezentatorul NBC.

03.50 Sala Universităţii Hofstra este plină de personaje cunoscute, conform „The Guardian”: preotul şi activistul Jesse Jackson, impresarul de box Don King, actuala preşedintă a Convenţiei Naţionale Democrate Donna Brazile şi primarul oraşului New Yorki Bill de Blasio se regăsesc printre spectatori. 

Afaceristul Mark Cuban, susţinător avid al lui Clinton, şi-a ţinut promisiunea luată faţă de Trump şi s-a aşezat în primul rând al sălii. În schimb, deocamdată nu există informaţii despre prezenţa în sală a fostei amante a lui Bill Clinton, Gennifer Flowers, anunţată de Trump în urmă cu câteva zile.

Cât despre fostul preşedinte american, acesta a sosit la Hofstra odată cu soţia sa, însă va sta probabil în culise precum a făcut la toate dezbaterile electorale importante la care a participat Hillary Clinton. Trump este susţinut pe viu de soţia lui Melania şi cei mai mari trei copii ai săi. 

03.45 Formatul dezbaterii este unul inedit: cele 90 de minute vor fi împărţite în şase segmente de câte 15 minute fiecare. Moderatorul va pune o întrebare primului candidat, iar acesta va avea 2 minute să răspundă; ulterior va răspunde şi cel de-al doilea candidat. Următoarele 11 minute din fiecare segment sunt rezervate unei dezbateri directe între cei doi candidaţi, fiecare urmând a adresa întrebări celuilalt.

03.40 Membrii comisiei organizatorice s-au prezentat şi explică formatul dezbaterii.

03.30. Cu jumătate de oră rămasă până la începerea celei mai aşteptate dezbateri din politica americană recentă, ambii candidaţi au ajuns la Universitatea Hofstra. Organizatorii au dat cu banul pentru a determina ordinea în care candidaţii vor primi întrebările, Hillary Clinton urmând a oferi primul răspuns al serii.

Comisia pentru Dezbateri Prezidenţiale, organizatorul evenimentului, a anunţat trei teme generale pe marginea cărora vor fi formulate întrebări candidaţilor: direcţia spre care se îndreaptă Statele Unite, atingerea prosperităţii şi securizarea ţării.

-ŞTIREA INIŢIALĂ- 

Analiştii se aşteaptă la „un meci de categorie grea, cu „scântei“, dar nu şi la o „lovitură decisivă“.  

Hillary Clinton este dată favorită în dezbaterea de la Hofstra, 47-33 de puncte procentuale, dar să ne reamintim că Mitt Romney l-a înfrânt pe Obama acum opt ani, în prima lor dezbatere, cu un record de 52 de puncte diferenţă, pentru ca apoi să piardă alegerile. 

Dezbaterea va dura 90 de minute, nu va fi întreruptă de pauze publicitare şi va fi moderată de către prezentatorul NBC Lester Holt.

Aceasta va fi prima din cele patru dezbateri prezidenţiale care vor avea loc până la alegerile de pe 8 noiembrie. Celelalte trei sunt programate pe datele de 4, 9, respectiv 19 octombrie.

De la începuturile lor în actualul format, în urmă cu 56 de ani, aceste dezbateri televizate n-au fost prea blânde cu preşedinţii în exerciţiu, sau cu pretendentul cu un plus de experienţă la nivel naţional. A fost cazul cu Richard Nixon în 1960, Gerald Ford în 1976 sau George Bush Sr. în 1992.   

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite