INFOGRAFIE Statele Unite, la „limita idioţeniei“ în criza datoriei publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama a recunoscut miercuri că este „exasperat” de criza bugetară provocată de Congres FOTO Reuters
Preşedintele Barack Obama a recunoscut miercuri că este „exasperat” de criza bugetară provocată de Congres FOTO Reuters

Pe 17 octombrie, americanii vor rămâne fără bani pentru plata datoriilor şi nu se pot împrumuta până când limita stabilită prin Constituţie nu va fi majorată. Totul depinde însă de un joc politic pe reforma în Sănătate.

A treia zi de „şomaj tehnic” a guvernului federal al Statelor Unite ale Americii a fost eclipsată de temerile tot mai acute privind iminenţa intrării în incapacitate de plată. În momentul de faţă, republicanii din Camera Reprezentanţilor au reuşit să forţeze blocajul tuturor instituţiilor guvernamentale prin refuzul de a aproba un proiect de buget pentru următorul an fiscal. Astfel, cei aproape 800.000 dintre cei două milioane de angajaţi care au fost trimişi în concediu fără plată din cauza blocajului în faţa intrării în incapacitate de plată, scenariu ce are potenţialul de a readuce economia americană în recesiune, spun analiştii.

Practic, pe 17 octombrie, SUA vor atinge pragul constituţional al datoriei publice, ceea ce înseamnă că nu mai pot lua alte împrumuturi. Având în vedere că, la scurt timp după acest moment,  Trezoreria trebuie să răscumpere un pachet de titluri în valoare de 31 de miliarde de dolari – o datorie pe care nu o vor putea achita –, „SUA se vor apropia de limita idioţeniei”, a explicat miliardarul Warren Buffett.

SUA s-au aflat de numeroase ori în această situaţie şi, cu o singură excepţie, ea a fost rezolvată printr-o procedură simplă: Congresul a aprobat prin vot majorarea pragului. Acum însă, disputa privind reforma în Sănătate, promisiunea electorală care i-a adus lui Obama cel de-al doilea mandat la Casa Albă, ameninţă să împiedice votul. Republicanii au ameninţat deja că vor refuza să ridice limita dacă democraţii lui Obama nu vor renunţa la o parte dintre legile pentru subvenţionarea masivă a tratamentelor medicale pentru americanii săraci.

SUA AR PUTEA VINDE AURUL

Obama ar avea însă posibilitatea de a evita incapacitatea de plată, luându-le astfel adversarilor politici cea mai temută armă în acest joc de putere. Preşedintele ar putea invoca al 14 Amendament al Constituţiei, căpătând autoritatea de a depăşi pragul datoriei „pentru a achita datoria publică a SUA, cu autorizaţia legii”. Această soluţie, deşi nu a mai fost folosită niciodată de niciun preşedinte, a fost sprijinită în vara anului 2011, atunci când, din cauza unei dispute similare între republicani şi democraţi, SUA au evitat incapacitatea de plată cu doar câteva ore înainte de a rămâne fără bani. Alte opţiuni ar fi ca statul să-şi reorganizeze o parte din datorii, să vândă active deţinute sau chiar să apeleze la rezervele de aur, însă lovitura de imagine ar fi una mult prea puternică pentru ca economia să nu resimtă din plin consecinţele.

infografie sua

Citeşte şi:

   

Obama către Congres: „Nu negociem redeschiderea guvernului”

Preşedintele american Barack Obama le-a spus liderilor Congresului că refuză în continuare să negocieze redeschiderea guvernului şi nici majorarea limitei maxime de îndatorare a SUA, atât timp cât proiectele de lege nu se conformează condiţiilor sale, a transmis Casa Albă.

Prelungirea blocajului guvernamental, risc pentru redresarea economiei, dar şi pentru securitatea SUA

Directorii generali ai unor mari companii americane, precum Honeywell International şi JetBlue Airways, avertizează că blocarea prelungită a unora dintre activităţile guvernului federal poate pune în pericol redresarea economică, transmite Bloomberg.

Democraţii joacă tare în lupta pentru a scoate guvernul SUA din şomaj şi transmit republicanilor că „SUA nu negociază cu teroriştii”

A doua zi de şomaj tehnic al guvernului american nu a adus prea multe speranţe privind o soluţionare rapidă. Republicanii au transmis pe surse că vor trage de timp până la jumătatea lunii, moment în care Statele Unite vor atinge limita impusă prin Constituţie pentru datoria publică şi ar putea intra în incapacitate de plată. În replică, democraţii, în frunte cu Obama, le-au transmis cu ironie că „SUA nu negociază cu teroriştii”.

Obama, despre falimentul SUA: „Nu voi permite nimănui să târască prin noroi numele ţării! Congresul să-şi plătească datoria“

Preşedintele Barack Obama a transmis, într-un discurs adresat marţi de la Casa Albă, un mesaj către Congresul american, la scurt timp după blocarea statului federal. „Mesajul meu către Congres este acesta: plătiţi datoriile, preveniţi falimentul, nu aşteptaţi, nu amânaţi, sunt mai mult decât fericit să lucrez cu voi. Suntem mai buni de atât, poporul american sigur este!“, a declarat preşedintele american.

Statele Unite au tras oblonul. Cum a ajuns guvernul federal în „şomaj tehnic”

Pentru prima dată în 17 ani, guvernul federal american a început luni noapte să închidă treptat toate instituţiile din subordinea sa directă din cauza eşecului Congresului de a adopta un proiect bugetar.

Blocajul federal din SUA pe înţelesul tuturor. Lista instituţiilor închise. NASA şi Fiscul se numără printre acestea

Toate instituţiile publice americane aflate în sbordinea şi finanţate direct de guvernul federal - şi nu din fonduri locale din fiecare stat - sunt afectate de blocajul din Congres care a obligat guvernul să se închidă pentru prima dată după 17 ani. Printre acestea se numără Poşta, agenţia pentru protecţia mediului, NASA, unele departamente ale armatei, unităţile de învăţământ şi multe altele.

Cum vor fi afectaţi călătorii în SUA de blocarea guvernului american

Dezbaterile din Congresul american pe marginea reformei din Sănătate a blocat orice proiect de buget, iar guvernul federal american a fost obligat să-şi înceteze activitatea pentru prima dată în ultimii 17 ani. Străinii care plănuiesc să viziteze SUA în această perioadă trebuie să ţină cont de schimbările aduse de acest blocaj.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite