Exxon, Shell şi Ivanka Trump apară acordul pentru climă de la Paris în faţa lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivanka Trump
Ivanka Trump

Grupurile Exxon Mobil şi Shell se numără între producătorii mari de petrol şi cărbune care au format o alianţă neobişnuită, alăturându-se Ivankăi Trump în eforturile de a îl convinge pe preşedintele american Donald Trump să nu retragă Statele Unite din acordul pentru climă de la Paris, transmite Bloomberg.

Un bloc pro-Paris din cadrul administraţiei de la Casa Albă a recrutat companii din sectorul energiei care să sprijine acordul, înaintea unei întâlniri care va avea loc cel mai devreme marţi, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

Cheniere Energy, care exportă gaze naturale lichefiate, a devenit cel mai recent caz al unei companii care este în favoarea acordului de reducere a emisiilor cu efect de seră, iar luni a trimis o scrisoare la solicitarea consilierului pentru energie de la Casa Albă, G. David Banks. 

"Companiile americane sunt mai bine poziţionate pentru a concura la nivel global dacă Statele Unite rămân parte a acordului de la Paris. Acordul este un instrument util pentru susţinerea cererii pentru resursele energetice americane şi dezvoltarea industriei americane”, se arată în scrisoarea Cheniere.

Grupul Exxon Mobil, condus anterior de secretarul de stat Rex Tillerson, Royal Dutch Shell şi BP susţin la rândul lor pactul.

Campania din industria energiei pentru rămânerea în acordul de la Paris vine pe fondul diviziunilor din interiorul administraţiei Trump, legate de acordul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Atât fiica preşedintelui, Ivanka Trump, şi soţul ei, Jared Kushner, consilier special la Casa Albă, au cerut preşedintelui să rămână în acord, ca şi Tillerson.

De cealaltă parte se situează consilierul Stephen Bannon şi administratul Agenţiei de Protecţie a Mediului, Scott Pruitt, care a declarat vineri că SUA trebuie să iasă din acord.

Producătorii şi exportatorii de gaze laudă valoarea acordului.

Exxon Mobil a argumentat într-o scrisoare de luna trecută că Statele Unite au redus emisiile de carbon la un minim al ultimilor 20 de ani datorită utilizării într-o măsură mai mare a gazelor naturale, iar acest succes poate fi multiplicat la nivel global, în cadrul acordului de la Paris.

Purtătorul de cuvânt al BP, Geoff Morrell, a spus că grupul continuă să sprijne acordul pentru climă, notând că este posibil să furnizezi energia de care lumea are nevoie şi să rezolvi în acelaşi timp şi problemele climei.

Un reprezentant al Shell a spus că grupul susţine în continuare cu tărie acordul de la Paris.

Producătorii de cărbune Cloud Peak Energy şi Peabodt Energy susţin la rândul lor acordul de la Paris, chiar dacă minerii pot fi dezavantajaţi de tendinţa globală către sursele de energie mai curate.

Cloud Peak consideră acordul de la Paris drept o platformă pentru Statele Unite, prin care să promoveze captarea emisiilor de carbon şi a altor tehnologii eficiente pentru generarea electricităţii din cărbune.

Trump se apropie de o decizie dacă să îşi respecte sau nu promisiunea de a retrage SUA din acordul de la Paris, despre care afirma anterior că este ”dăunător afacerilor americane”.

La Casa Albă, oficiali de rang înalt, între care Pruitt, Tillerson, Kushner şi Bannon, vor discuta în această săptămână argumentele pro şi contra.

Administraţia va lua o decizie înainte de sfârşitul lunii mai, când liderii mondiali se reuni la summitul G7 din Italia, a declarat secretarul pentru presă al Casei Albe, Sean Spicer.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite