Drama veteranului care l-a ucis pe Osama bin Laden: bolnav, părăsit de nevastă şi lăsat fără pensie şi asigurare medicală
0Bărbatul care l-a ucis pe „cel mai temut terorist al vremurilor noastre”, Osama bin Laden, a rupt tăcerea şi a acordat un interviu revistei „Esquire”, în care a povestit pe îndelete întâmplările din acea zi fatidică, dar şi ce s-a ales de viaţa lui de când a părăsit trupele speciale SEAL.
Prezentat cititorilor sub numele de „Puşcaşul”, membrul trupelor speciale SEAL a povestit cum a decurs ziua în care l-a ucis pe Osama bin Laden, omul considerat de directorul CIA, Leon Panetta, drept „cel mai cunoscut terorist al vremurilor noastre”. „Nu sunt religios, dar mereu am simţit că am fost trimis pe lumea asta ca să fac ceva. După acea misiune, mi-am dat care mi-a fost menirea”, a mărturisit bărbatul care l-a văzut ultima oară în viaţă pe liderul al-Qaeda.
Veteranul povesteşte că gestul său, de a-l omorî pe bin Laden, a venit aproape în mod reflex, având în vedere că trupele SEAL se antrenau cu ţinte pe care aflau faţa temutului terorist. Totuşi, militarul american a rămas surprins. „M-am gândit în acel moment la cât de slab era, cât de scurtă era barba lui, cât de înalt era, toate în acelaşi timp. Purta una dintre acele pălării albe, dar avea capul ras aproape în totalitate. Am fost uimit cât de înalt era, mai înalt decât noi”, a povestit „Puşcaşul”.
Militarul american spune că a ales să-l împuşte în cap, pentru că bin Laden avea la îndemână o armă. „Are o armă în apropiere. E o ameninţare. Trebuie să-l împuşc în cap”, s-a gândit militarul, din câte a povestit el într-un interviu care va apărea în ediţia din martie a revistei „Esquire”. „În acea clipă l-am împuşcat. De două ori în frunte. A doua oară în timp ce cădea (...) S-a prăbuşit pe podea, în faţa patului său, iar eu l-am împuşcat din nou. În acelaşi loc. Era mort. Nu mişca. Avea limba pe afară. L-am privit în timp ce îşi dădea ultima suflare”, a mai relatat bărbatul în vârstă de 35 de ani.
Deşi a scăpat de cel mai mare duşman al Statelor Unite, „Puşcaşul” nu a fost recompensat asemeni unui erou. Dimpotrivă. După 16 ani în armata americană, timp în care s-a ales cu artrită, multe cicatrici, tendinită şi probleme de vedere, bărbatul n-a primit nimic de la statul american: nici pensie, nici asigurare medicală, niciun fel de protecţie pentru el şi familia lui.
„Nu mai lucrezi pentru noi (n.r. - SEAL), nu mai eşti asigurat. Mulţumim pentru cei 16 ani petrecuţi în armată. Du-te naibii!”, a relatat succint drama vieţii sale.
„Am văzut multe lupte, am fost în multe circumstanţe terifiante. Ce mă sperie cel mai mult după 15 ani în SEAL? Viaţa de civil”, a declarat bărbatul căruia i s-a oferit un loc în programul de protecţie a martorilor. I-au oferit un loc de muncă ca şofer pe camion în Milwaukee, însă a refuzat fiindcă nu voia să stea departe de ai lui.
Deşi continuă să locuiască în aceeaşi casă din raţiuni financiare, militarul şi soţia lui sunt separaţi. Bărbatul a povestit jurnalistului Phil Bronstein că soţia lui s-a obişinuit deja cu gândul că „familia noastră va fi mereu în pericol”.
Pe 1 mai 2012, atunci când americanii au marcat un an de la raidul în urma căruia a fost omorât bin Laden, „Puşcaşul” se uita la CNN în timp ce se pregătea să-şi ducă copiii la un parc de distracţii. „Spuneau la televizor: «Acum vom citi e-mail-uri de la cititori. Vă amintiţi unde eraţi atunci când aţi aflat că Osama bin Laden a murit?». Şi eu mă gândeam: «Normal că-mi amintesc. Eram în dormitorul lui şi mă uitam la cadavrul lui»”.