Donald Trump: Trupele americane de la graniţa cu Mexicul pot folosi forţa letală împotriva migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat joi că a autorizat trupele americane de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul să „folosească forţa letală“, dacă este necesar, împotriva grupurilor de migranţi care se apropie de SUA, ameninţând, totodată, că va închide „toată graniţa“, relatează CNN.

„Dacă vor fi nevoiţi, vor folosi forţa letală“, a declarat Trump joi, adăugând că a aprobat deja o astfel de măsură. Şeful Casei Albe a insistat însă că la o asemenea acţiune se va recurge numai în cazul în care va fi necesar. „Sper că nu vor fi nevoiţi“ (să facă asta, n. red.), a spus Trump. 

În acest timp, tensiunile s-au accentuat joi la Tijuana, în nord-vestul Mexicului, unde mai multe sute de migranţi din caravana formată în America Centrală au manifestat în apropiere de un post de frontieră cu SUA, potrivit AFP.

Migranţii, în majoritate bărbaţi, dar şi femei alături de copii mici, au părăsit la mijlocul zilei adăpostul pus la dispoziţia lor de autorităţile locale pentru a se îndrepta spre podul El Chaparral, situat în apropierea unui punct de intrare în California.

Trecerea între cele două ţări a fost închisă 15 minute, în timp ce armata americană efectua un „exerciţiu la scară largă privind rapiditatea operaţională“ implicând elicoptere şi mai multe sute de soldaţi şi poliţişti, conform Oficiului american vamal şi de protecţie a frontierei.

Un agent al grupului Beta, care reuneşte funcţionari şi voluntari ai guvernului mexican pentru acordarea de asistenţă migranţilor, a încercat să-i tempereze pe manifestanţi, reamintindu-le că este necesar să se înscrie pe o listă de aşteptare pentru a depune o solicitare de azil în Statele Unite. 

„Să ne lase să trecem, suntem disperaţi, ne-am lăsat familiile în Honduras. Trebuie să începem să lucrăm“, a replicat un migrant. 

Numai că aşteptarea pentru studierea dosarelor de cerere de azil poate dura mai mult de un an, menţionează France-Presse.

Agentul guvernamental a reamintit beneficiile pe care migranţii le-ar putea avea prin solicitarea de azil în Mexic. „Există un birou unde vi se va propune un loc de muncă, este de lucru în oraş. Vrem ca voi să puteţi câştiga (ceva bani) înainte de a merge în SUA. Trebuie să aşteptaţi să vă vină rândul!“, le-a explicat el.

Totodată, un bărbat care s-a prezentat ca militant pentru drepturile omului a încercat să-i descurajeze pe migranţi să-şi continue drumul. „Este o ofertă bună, trebuie să o luaţi în considerare pentru că puteţi obţine regularizarea“ în Mexic, a explicat acesta. Însă, în zadar.

„Nu, nu dorim asta!“, au strigat migranţii înainte de a-şi relua marşul.

Agenţia de presă anterior citată aminteşte că la frontiera cu Mexicul au fost desfăşuraţi aproximativ 9.000 militari americani.

În jur de 4.500 de migranţi din caravană, cei mai mulţi provenind din Honduras, se află în prezent la Tijuana, unde refugiile destinate lor sunt suprasaturate, astfel că tabere improvizate au început să apară în apropiere.

În întregul stat Baja California, unde se află Tijuana, se află în prezent circa 6.000 de migranţi, potrivit autorităţilor locale.

Migranţii din această caravană au părăsit Hondurasul pe data de 13 octombrie, fugind de violenţe şi sărăcie, şi au parcurs peste 4.000 de kilometri în mai puţin de o lună.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite