Criticat sever în SUA pentru ideea de a crea un centru de securitate cibernetică în cooperare cu Rusia, Trump pare să dea înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima întâlnire dintre Vladimir Putin şi Donald Trump, la summit-ul G20 de la Hamburg
Prima întâlnire dintre Vladimir Putin şi Donald Trump, la summit-ul G20 de la Hamburg

Preşedintele american Donald Trump pare să se distanţeze de propunerea sa de a crea, cu Rusia preşedintelui Vladimir Putin, un centru de securitate cibernetică, pentru combaterea hackerilor şi a tentativelor de amestec în procesele electorale.

După ce a fost criticat vehement, duminică, de propriul partid republican, Trump a comentat pe Twitter: „Faptul că am discutat cu preşedintele Putin despre securitate cibenetică nu înseamnă că se va întâmpla”.

Tot Trump şi tot pe Twitter anunţase cu câteva ore mai devreme că a discutat cu Vladimir Putin la Hamburg despre centrul de securitate cibernetică. 

"Putin şi cu mine am discutat formarea unei unităţi impenetrabile de securitate cibernetică, astfel încât piratarea informatică a alegerilor şi multe alte lucruri negative să fie împiedicate", a fost unul din mesajele lui Trump despre întâlnirea sa de sâmbătă cu preşedintele rus, la Hamburg, cu ocazia summitului G-20. 

Cei doi preşedinţi s-au întâlnit pentru prima data vineri, în marginea summitului G20.Cu luni în urmă, agenţiile americane de informaţii au ajus la concluzia Rusia, după toate probabilităţile la ordinul lui Vladimir Putin, au intervenit în campania electorală americană, pentru a submina şansele de victorie ale democratei Hillary Clinton.

Trei senatori republicani, Lindsey Graham din Carolina de Sud, John McCain din Arizona şi Marco Rubio din Florida, au criticat în termeni duri iniţiativa colaborării cu Rusia.

"Nu este cea mai prostească idee pe care am auzit-o vreodată, dar e foarte aproape", a declarat Graham televiziunii NBC.

Rubio, fost contracandidat al lui Trump la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2016, a folosit, ca şi preşedintele, un mesaj pe Twitter: "Un parteneriat cu Putin pentru o „Unitate de Securitate Cibernetică“ este ca un parteneriat cu preşedintele Siriei, Bashar al- Assad pentru o „Unitate de Arme Chimice“.

McCain, care a candidat la preşedinţia SUA împotriva lui Barack Obama, în 2008, şi conduce acum comisia pentru servicii armate a Senatului SUA, l-a criticat pe Trump pentru aparenta disponibilitate de a "ierta şi uita", arătând — potrivit transcrierii unei declaraţii la televiziunea CBS — că "Vladimir Putin (...) a scăpat după ce literalmente a încercat să schimbe rezultatul (...) alegerilor noastre".

"Da, e timpul să trecem mai departe. Dar trebuie plătit un preţ", a insistat el, declarându-se şi mai hotărât să promoveze măsuri legislative de sancţionare a Rusiei. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite