Coats şi Rogers neagă în Congres că au fost supuşi vreodată vreunor presiuni de către Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi directori din cadrul serviciilor americane de informaţii au declarat miercuri în Congres că nu au fost supuşi vreodată vreunor presiuni de către Casa Albă, în cursul unor audieri pe tema unor dezvăluiri potrivit cărora preşedintele Donald Trump i-a îndemnat să minimalizeze anchete cu privire la o presupusă complicitate între echipa de campanie a miliardarului republican şi Rusia, relatează AFP.

”Eu nu am fost supus vreodată vreunor presiuni. Nu am simţit vreo presiune pentru ca să intervin sau să mă amestec în vreun fel în modelarea informaţiei în mod politic sau în legătură cu vreo investigaţie în curs”, a declarat directorului serviciilor naţionale de informaţii (DNI) Dan Coats în Comisia pentru Informaţii a Senatului, într-o audiere publică foarte aşteptată.

Atât Coats, cât şi directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Mike Rogers au declarat că nu vor vorbi despre vreo discuţie privată pe care au purtat-o cu Trump, refuzând să răspundă mai multor întrebări care le-au fost adresate atât de republicani, cât şi de democraţi, ceea ce a condus la tensionarea atmosferei în sala audierii.

”Nu voi discuta detaliile vreuneia dintre interacţiunile sau conversaţiile... pe care le-am avut cu preşedintele”, a declarat Rogers, întrebat în acest sens de Mark Warner, democratul cu cel mai înalt rang în Comisie.

”Însă voi face următoarea declaraţie. În cei peste trei ani de când sunt directorul Agenţiei Naţionale de Securitate, nu am fost invitat să fac vreodată vreun lucru pe care-l consider ilegal, imoral, neetic sau nepotrivit”, a adăugat el.

”Iar din câte îmi amintesc bine, în această perioadă de când mă aflu în funcţie, nu-mi amintesc să mă fi simţit vreodată supus vreunei presiuni să fac aşa ceva”.

Coats a refuzat să confirme sau să infirme devăluirea explozivă pe care a făcut-o marţi The Washington Post (WP).

Ziarul a citat oficiali care au declarat că Trump i-a cerut lui Coats, dacă poate, să exercite presiune asupra lui James Comey, directorul FBI la vremea respectivă, şi să-l îndemne să relaxeze partea anchetei cu privire la Rusia care-l viza pe fostul său consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn.

”Eu nu solicit informaţii clasificate, ci întreb dacă vi s-a cerut sau nu de către cineva să influenţaţi vreo anchetă în curs”, a spus senatorul republican Marco Rubio, într-un schimb de replici foarte tensionat.

”Înţeleg. Nu voi merge pe acest drum într-un forum public”, i-a răspuns Coats.

Coats, un fost senator, familiar cu tradiţiile Camerei în privinţa curtoaziei, a părut vizibil deconcetrat de unele întrebări, pe când Rogers a fost mai sfidător.

”Nu voi comenta vreo interacţiune cu preşedintele”, a spus el, un refuz pe care l-a reiterat în mai multe rânduri.

Directorul interimar al FBI Andrew McCabe, care deţine această funcţie după ce Trump l-a concediat pe Comey, pe 9 mai, a refuzat să spună dacă a discutat despre această concediere cu fostul director FBI.

El a apreciat că acest lucru este de competenţa procurorului special Robert Mueller, numit să ancheteze o eventuală complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia.

”Eu nu înţeleg de ce calea procurorului special are prioritate asupra căii Congresului Statelor Unite”, i-a replicat senatorul Angus King.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite