Cine este autorul carnagiului din redacţia ziarului american Capital Gazette VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jarrod W. Ramos, în vârstă de 38 de ani, care a împuşcat mortal, joi,  patru jurnalişti şi un agent de vânzări în redacţia publicaţiei Capital Gazette din Annapolis era în conflict cu ziarul şi proferase  ameninţări de mai mult timp la adresa presei pe reţelele sociale. Ramos a fost pus sub acuzare pentru crimă cu premeditare.

Acest individ, care avea o relaţie conflictuală cu ziarul pe care îl atacase, fără rezultate, pentru calomnie, a pătruns joi după-amiază în redacţie cu intenţia de a „ucide cât mai multe persoane posibil“, a subliniat şeful poliţiei locale.

Ramos era cunoscut pentru faptul că hărţuia jurnaliştii ziarului, după ce în publicaţie a apărut un articol despre faptul că Ramos a recunoscut că a hărţuit o femeie. El a dat apoi ziarul în judecată pentru defăimare în 2012 însă a pierdut procesul. După aceea, Ramos a atacat constant ziariştii pe Twitter.

El a comis „un atac organizat, cu blocarea unei uşi de ieşire“, a detaliat procurorul general Wes Adams, adăugând că suspectul „utilizase o abordare tactică pentru a vâna şi ucide victimele inocente“.

Un poliţist fusese la Jarrod Ramos în mai 2013 în urma unor ameninţări proferate pe internet împotriva Capital Gazette. Responsabilii publicaţiei preferaseră atunci să nu angajeze urmăriri penale „din teama că ar putea agrava o situaţie deja incendiară“.

Jarrod W. Ramos  a fost arestat în timp ce se ascundea sub un birou în redacţia ziarului. A fost descris de poliţişti ca fiind „recalcitrant”.

Şeful poliţiei, William Krampf, a declarat că atacatorul „îşi căuta victimele” în redacţie.

„Această persoană a fost pregătită pentru atacul de astăzi. El era pregătit să împuşte oamenii”, a declarat Krampf. Poliţia a informat că videoclipurile camerelor de supraveghere arată cum Ramos a spart geamurile de la intrarea în redacţie cu mai multe focuri de armă.

Patru dintre victimele atacului armat de joi au murit pe loc, iar a cincea a decedat la spital. Atacul s-a soldat, de asemenea, cu doi răniţi uşor.

Atacatorul din Annapolis  achiziţonase puşca cu aer comprimat de calibrul 12 - folosită în atac - în condiţii legale acum un an, a anunţat Timothy Altomare, şeful poliţiei din comitatul Anne Arundel (statul Maryland), într-o conferinţă de presă vineri, menţionând că suspectul refuză să coopereze cu autorităţile.

Timothy Altomare a recunoscut că poliţia a recurs la tehnologia de recunoaştere facială pentru identificarea atacatorului.

Publicaţia Capital Gazette nu şi-a oprit apariţia după atac

Jurnaliştii de la Capital Gazette au decis joi seara să publice vineri o ediţie a ziarului în care au adus un omagiu colegilor lor ucişi.

„Nu avem cuvinte“, este scris pe respectiva pagină în locul editorialelor, a doua zi după atacul armat comis asupra redacţiei de către un bărbat în vârstă de 38 de ani care avea neînţelegeri şi litigii judiciare cu această publicaţie din localitatea americană Annapolis (statul Maryland).

„Mâine, această pagină va reveni la rolul ei obişnuit, acela de a oferi cititorilor noştri opinii informate“, se mai menţionează pe aceeaşi pagină, sub numele celor cinci victime, patru jurnalişti şi o angajată a biroului de marketing. Responsabilul cu editorialele, Gerald Fischman, în vârstă de 61 de ani, se numără printre cei ucişi.

Prima pagină a ediţiei de vineri are un titlu scris pe un ton rece şi factual, fără adjectiv: „Cinci persoane ucise la Capital“.

Angajaţii care au supravieţuit atacului au lucrat joi după-amiază în afara redacţiei, în spatele maşinilor dintr-o parcare. „Altceva nu ştiu să fac“, a spus joi reporterului AFP unul dintre ziarişti, Chase Cook, asigurând că, în pofida atacului, nu se va renunţa la ediţia de vineri.

Trump a denunţat „oribilul atac“

Preşedintele american Donald Trump a denunţat vineri „oribilul“ atac armat care a avut loc în sediul redacţiei Capital Gazette din Annapolis, subliniind că jurnaliştii ar trebui să poată munci fără să se simtă ameninţaţi de acest tip de atacuri sângeroase, informează France Presse.

„Acest atac a şocat conştiinţa ţării noastre şi ne-a umplut inimile de tristeţe“, a declarat Trump la Casa Albă.

„Jurnaliştii, ca toţi americanii, ar trebui să poată să-şi exercite meseria fără teama de a fi victime ale atacurilor violente“, a adăugat el.

„Oribil, oribil“, a mai zis preşedintele american, cunoscut pentru virulentele sale critici împotriva jurnaliştilor şi a presei.

Trump a promis de altfel că administraţia sa va face „tot ce-i stă în putere pentru a reduce violenţa şi a proteja vieţile inocente“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite