Casa Albă nuanţează acuzaţiile lui Trump că Obama ar fi ordonat interceptarea convorbirilor miliardarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă a nuanţat acuzaţiile lui Donald Trump împotriva fostului preşedinte Barack Obama, potrivit cărora ar fi ordonat interceptarea convorbirilor lui Donald Trump, în timpul campaniei pentru prezidenţialele dion Statele Unite de anul trecut.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, Trump a avut în vedere un sens mai larg decât „interceptarea convorbirilor”. Totodată, acesta a adăugat că actualul preşedinte s-a referit la aparatul administrativ al lui Barack Obama şi nu neapărat ex-preşedintele personal. 

Declaraţiile lui Spicer sunt în contradicţie cu ceea ce postase Donald Trump pe Twitter, săptămâna trecută. Atunci Trump, fără a oferi dovezi a spus că „tocmai” şi-a dat seama că Obama i-ar fi instalat dispozitive de ascultare în Turnul Trump din New York. Trump a comparat pretinsa interceptare a comunicaţiilor sale cu scandalul Watergate din vremea preşedintelui Nixon şi cu „vânătoarea de anti-americani” cunoscută ca McCarthyism.

 ”Cred că nu există îndoieli cu privire la faptul că în administraţia Obama au avut loc acţiuni de supraveghere şi alte activităţi în alegerile din 2016”, a spus Spicer. ”Preşedintele a folosit cuvântul interceptări între ghilimele, referindu-se, în mare, la supraveghere şi alte activităţi”.

”Interceptare” este o activitate de supraveghere clar definită, care implică interceptarea unei ”linii telefonice sau telegrafice cu scopul de a obţine informaţii”, potrivit dicţionarului Merriam-Webster.

Spicer a mai declarat că Trump se referea la administraţia Obama în mare - şi că nu l-a acuzat pe Obama de o implicare personală - atunci când a scris pe Twitter ”Obama a pus să mi se «intercepteze liniile» în Trump Tower” şi l-a acuzat pe fostul preşedinte că este o persoană ”rea” sau ”bolnavă”.

Tot luni a expirat un termen-limită stabilit de Comisia pentru supravegherea serviciilor de informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor în vederea prezentării de probe care să susţină acuzaţiile lui Trump, însă un purtător de cuvânt a cerut ”prelungirea termenului pentru a se stabili dacă ar putea să existe documente sensibile” în acest sens

Comisia a anunţat că Departamentul Justiţiei are un nou termen, până la 20 martie, să dea curs acestei solicitări.

În pofida unor îndemnuri repetate, Casa Albă nu a furnizat vreo probă a acuzaţiilor de interceptare.

Preşedinţia a cerut, în schimb, ca Legislativul să examineze acuzaţiile în cadrul anchetei cu privire la presupusul amestec al Rusiei în alegerile de anul trecut.

Un purtător de cuvânt al lui Obama a respins acuzaţiile ca fiind ”pur şi simplu false”.

Consiliera lui Trump Kellyanne Conway a recunoscut duminică faptul că ea nu deţine vreo probă care să susţină acuzaţiile de interceptare, însă a adăugat că există ”multe feluri de supraveghre reciprocă acum”.

”Poţi supraveghea pe cineva prin telefoane, prin televizoare - în multe feluri... microunde care se transformă în camere. Ştim că este un fapt al vieţii moderne”, a declarat ea pentru New Jersey's Bergen County Record.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite