Carter Page, al şaselea apropiat al lui Trump, cercetat pentru presupuse legături cu guvernul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost consilier al preşedintelui american Donald Trump a recunoscut – într-un interviu acordat canalului de televiziune CNN – că a fost consilier informal al guvernului rus. Carter Page a dat această declaraţie la o zi după ce cotidianul The New York Times a publicat documente despre urmărirea informatică a fostului consilier.

 FBI a solicitat, în acest sens, autorizarea ascultării telefoanelor lui Page, pentru că au apărut suspiciuni privind cooperarea acestuia cu guvernul rus. Până acum, Page a negat că ar fi agent al Rusiei. Nici de această dată el nu a recunoscut că ar fi agent al altor ţări, dar a admis că „au putut exista discuţii relaxate” cu oficiali ruşi despre sancţiunile împotriva Rusiei şi s-ar putea ca „nişte oameni să fi invocat acest lucru”.

 Carter Page crede, însă, că acuzaţiile împotriva sa sunt ridicole şi că se duce o campanie de denigrare împotriva lui. Acesta a susţinut că niciodată nu a fost necinstit şi că nu a auzit de la ruşi informaţii denigratoare despre candidata Partidului Democrat la prezidenţiale, Hillary Clinton.

Fostul consilier prezidenţial a negat categoric că ar fi fost în legătură cu conducătorul firmei petroliere Rosneft, Igor Secin şi cu ofiţerul de grad înalt al serviciului secret rus, Igor Diveikin. Page i-a criticat pe acei funcţionari guvernamentali, care susţineau ascultarea lui, în ciuda opiniei mai multor judecători ai tribunalului special, care este competent în problemele legate de spionajul străin (FISA), care s-au împotrivit eliberării mandatului de ascultare.

Cazul l-a făcut să reacţioneze şi pe preşedintele Statelor Unite. Donald Trump crede că documentele privind urmărirea lui Page „lasă puţine dubii” că serviciile secrete i-au dezinformat pe judecătorii care au autorizat ascultarea. 

După fostul avocat al preşedintelui, Michael Cohen şi consilierul prezidenţial Jared Kushner (ginerele lui Trump), fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională Michael Flynn, fostul şef de campanie al lui Trump, Paul Manafort şi adjunctul acestuia Rick Gates, Carter Page este al şaselea înalt funcţionar şi apropiat al preşedintelui care este cercetat pentru presupuse legături cu guvernul rus.

Amestecul rus în alegerile americane din 2016 continuă să zguduie Washingtonul, la o săptămână de la summitul extrem de criticat între Donald Trump şi Vladimir Putin, prin publicarea unor documente ”top secret” copleşitoare cu privire la un fost consilier al campaniei republicane suspectat de FBI că a ”colaborat” cu Moscova, relatează AFP.

Carter Page, un consilier de politică externă al echipei Trump în timpul campaniei acestuia, este numit în mod direct într-un document al jurisdicţiei însărcinate cu controlul supravegherii spionilor - Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) - datat în octombrie 2016, potrivit unor elemente dezvăluite sâmbătă seara de ziarul New York Times (NYT).

”FBI-ul crede că Page a făcut obiectul unei recrutări ţintite a Guvernului rus”, potrivit acestui text redactat de către un agent al poliţiei federale, cenzurat amplu înainte de publicare. Rusia este acuzată de către serviciile americane de informaţii că s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 în Statele Unite.

În acest document întocmit înainte de victoria magnatului în domeniul imobiliar în alegerile prezidenţiale , FBI afirmă că crede ”că eforturile Guvernului rus sunt coordonate cu Page şi poate cu alţi indivizi asociaţi campaniei Candidatului #1", o trimitere la Trump.

”Page a stabilit relaţii cu oficiali din Guvernul rus, inclusiv cu agenţi de informaţii”, se arată în document. ”FBI crede că Page a colaborat şi conspirat cu Guvernul rus”, se precizează în continuare.

Însă supravegherea lui Carter Page face, de mai multe luni, obiectul unei bătălii între republicani şi democraţi.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat din nou că Federaţia Rusă nu s-a implicat în alegerile prezidenţiale din 2016, după ce, în urmă cu câteva zile, a acceptat concluzia serviciilor americane de informaţii că Moscova s-a amestecat în alegeri.

Într-o postare pe Twitter, luni, 23 iulie, Trump a scris că predecesorul său, Barack Obama, a ştiut despre planurile Rusiei. „De ce nu a intervenit? Pentru că totul este o mare farsă, iată de ce”, a menţionat preşedintele Trump. Liderul de la Casa Albă în repetate rânduri a pus la îndoială concluzia serviciilor americane de informaţii potrivit cărora o companie rusă, apropiată de preşedintele Vladimir Putin, ar fi sprijinit financiar operaţiunea de propagandă în favoarea lui Donald Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite