Bilanţul morţilor din cauza Covid-19 în SUA se apropie de 33.000. Trump anunţă că este timpul „să se repornească America”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA, cea mai îndoliată ţară din lume
SUA, cea mai îndoliată ţară din lume

Noul coronavirus a ucis aproape 33.000 de oameni în Statele Unite, potrivit unui bilanţ în timp real stabilit de Universitatea Johns Hopkins. Preşedintele Donald Trump a afirmat într-o conferinţă de presă desfăşurată joi că este timpul ca „să se repornească America”, după restricţiile impuse din cauza noului coronavirus.

Alte 4.491 de decese se înregistrau joi seara (ora locală) – cel mai important bilanţ zilnic de la începutul epidemiei, care include decese ”probabil legate” de covid-19 şi care nu au fost înregistrate iniţial ca atare, potrivit universităţii.

Oraşul New York a anunţat săptămâna aceasta că urma să adauge în bilanţ 3.778 de morti ”probabile” din cauza covid-19.

Potrivit Centrelor americane de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), o agenţie guvernamentală, Statele Unite înregistrau joi seara 31.071 de decese – dintre care 4.141 ”probabile” -, un bilanţ mai mic decât cel prezentat de Universitatea Johns Hopkins.

Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară din lume de covid-19, urmată de Italia (22.170 de morţi), Spania (19.315) şi Franţa (17.941 de morţi).

Donald Trump a afirmat joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Casa Albă, că este timpul ca „să se repornească America”, după restricţiile impuse din cauza noului coronavirus, notează AFP.

Preşedintele american a precizat că redeschiderea ţării va avea loc în etape, „stat cu stat” şi pe baza unor date „verificabile”, pentru a evita un nou val de contaminări.

El nu a stabilit un calendar exact şi a lăsat la latitudinea guvernatorilor să adapteze ritmul „redeschiderii” economiei la situaţiile locale.

Prima etapă va putea fi declanşată atunci când un stat înregistrează o scădere a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 14 zile, iar spitalele sale nu mai sunt aglomerate de afluxul de pacienţi.

Ea ar impune ca şcolile să rămână în continuare închise, ca şi barurile, în timp ce restaurantele şi cluburile de sport ar putea redeschide în anumite condiţii.

Portul măştii de protecţie în public va fi recomandat „cu tărie”, telemunca va rămâne regula acolo unde este posibil, iar măsurile de distanţare socială menţinute.

Persoanele cele mai vulnerabile vor rămâne în izolare, iar călătoriile neesenţiale „minimizate”.

În paralel, autorităţile ar urma să fie în măsură să depisteze pe scară largă cazurile de coronavirus.

Dacă nu va fi observat niciun puseu al pandemiei, va fi demarată faza a doua, în special cu redeschiderea şcolilor şi reluarea călătoriilor.

Ridicarea restricţiilor şi izolării, în cea de-a treia fază, va interveni atunci când va fi confirmată absenţa resurgenţei pandemiei.

Circa două treimi dintre americani sunt de părere că Donald Trump a întârziat să ia măsuri decisive în faţa ameninţării coronavirusului care se răspândea în alte ţări, potrivit unui sondaj publicat joi, notează AFP.

Potrivit Centrului de cercetare Pew, 65% dintre persoanele chestionate au criticat gestionarea debutului crizei sanitare de către preşedintele american, care a minimizat timp de mai multe săptămâni gravitatea pandemiei apărute la sfârşitul lui decembrie 2019 în China, şi impactul acesteia asupra Statelor Unite.

Dacă opiniile urmează în mare liniile politice, o uşoară majoritate a republicanilor moderaţi şi liberali (53%) se alătură celor 92% dintre democraţi denunţând acţiunea lui lentă, care face obiectul unor polemici.

Potrivit anchetei, realizate între 7 şi 12 aprilie pe un eşantion de 4.917 persoane, o majoritate (52%) a subiecţilor consideră că preşedintele a înfrumuseţat situaţia în declaraţiile sale publice. Numai 39% cred că miliardarul republican prezintă publicului situaţia „aşa cum este” în cursul briefingului cotidian de presă transmis în direct la televiziune.

În timp ce Statele Unite sunt cea mai lovită ţară de pe glob de pandemia de COVID-19 (aproape 660.000 de cazuri pozitive şi cel puţin 32.000 de morţi), o mare majoritate a americanilor (73%) afirmă că „ce este mai grav urmează să vină” în această criză sanitară şi economică.

Ei nu par să îl aprobe pe preşedintele care doreşte să repornească rapid prima economie mondială, 66% afirmând că sunt îngrijoraţi de ridicarea prea rapidă a restricţiilor, în timp ce numai 32% se tem că este prea lentă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite