ANALIZĂ Retorica lui Trump cu privire la Coreea de Nord este lipsită de sens şi reprezintă o „capcană“ pentru Statele Unite
0Mai mulţi comentatori de peste Ocean s-au declarat contrariaţi în ceea ce priveşte logica din spatele ultimelor ameninţări venite din partea preşedintelui Donald Trump şi a membrilor administraţiei sale la adresa regimului lui Kim Jong-un.
În cadrul discursului său de la ONU, Donald Trump a trasat cu claritate obiectivul politicii externe a Statelor Unite în ceea ce priveşte Coreea de Nord: „Este momentul ca Phenianul să realizeze că de-nuclearizarea este singurul viitor acceptabil”.
Însă, în opinia analistului de politică externă Daniel Larison, acesta ar fi putut fi un scop plauzibil în urmă cu zece sau douăzeci de ani, înainte ca Phenianul să dezvolte câteva zeci de arme nucleare şi rachetele intercontinentale necesare utilizării acestora.
„Nu este rezonabil să ameninţi regimul nord-coreean cu distrugerea totală şi, în aceeaşi frază, să îi îndemni să renunţe la singurele lucruri care le-ar garanta securitatea. Tot ceea ce a întreprins Trump de când a devenit preşedinte le-a confirmat liderilor nord-coreeni că de-nuclearizarea este singurul lucru asupra căruia nu trebuie să cadă de acord. Coreea de Nord nu va „realiza” că trebuie să accepte de-nuclearizarea pentru că nu există niciun stimulent convingător pe Statele Unite îl pot oferi, iar exemplul lui Gaddafi îi dă dreptul să asume că Statele Unite vor încălca în viitor un posibil acord. În plus, dorinţa lui Trump de a demonta înţelegerea cu Iranul le alimentează neîncrederea în angajamentele Americii”, susţine succint comentatorul american.
Actuala politică a administraţiei Trump nu conduce, în mod evident, exact la opusul scopului declarat, dar, continuă Larison, „pericolul aici este că Trump consideră ca inacceptabil orice alt rezultat decât de-nuclearizarea Coreei de Nord, iar acest lucru implică faptul că Statele Unite nu vor tolera posesia de arme nucleare de către Phenian. Acest lucru sugerează că Trump ar putea contempla declanşarea unui război ilegal preventiv, iar un astfel de conflict ar escalada repede într-o confruntare nucleară ce ar face milioane de victime. Aceasta este capcana pe care retorica iresponsabilă a lui Trump o creează pentru Statele Unite”.
Aceleaşi argumente au fost susţinute şi de editorul publicaţiei The Diplomat, Ankit Panda, într-un articol publicat în The Atlantic. Acesta susţine că atunci când analizăm ameninţările exprimate de Donald Trump trebuie luată în considerare afirmaţia că regimul lui Kim Jong-un „se află într-o misiune sinucigaşă pentru el şi pentru regimul său”.
„Conceptul de suicid, atunci când este aplicat statelor naţionale şi regimurilor aflate la conducerea lor, vine cu implicaţii importante: anume, că aceste state nu-şi urmăresc în primul rând propria supravieţuire. Mergând pe acelaşi raţionament, un stat ce nu-şi urmăreşte supravieţuirea ci, în schimb, urmăreşte o misiune sinucigaşă nu poate fi descurajat prin ameninţările cu distrugerea totală. Dacă Kim Jong-un este într-adevăr unul sinucigaş în misiunea sa de dobândire a armelor nucleare, putem presupune atunci că acesta este iraţional, şi drept rezultat, nu poate fi descurajat”, subliniază jurnalistul american.
În plus, acesta subliniază cu îngrijorare că aceeaşi idee pare a fi susţinută şi de principalul său consilier pe probleme de securitate, H. R. McMaster, ce a susţinut recent că brutalitatea regimului nord-coreean arată că „teoria clasică a distrugerii mutuale” nu ar funcţiona în cazul lui.
Jurnalistul american afirmă că în cazul generalului american fie acesta nu înţelege cum funcţionează strategia descurajării, fie „pur şi simplu minte publicul american în legătură cu natura acestei ameninţări pentru a justifica lansarea unui atac ilegal şi dezastruos”.
După cum remarcă acesta, McMaster a susţinut recent că în cazul Coreei de Nord „există o opţiune militară”, dar e clar că orice astfel de opţiune ar rezulta într-o catastrofă de neimaginat pentru Coreea de Sud, Japonia şi chiar Statele Unite.
„McMaster trebuie să ştie acest lucru, aşa că de ce menţionează o opţiune pe care nicio persoană sănătoasă nu ar utiliza-o? Administraţia Trump exagerează simultan ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord şi minimizează costurile ridicate ale unui conflict cu Phenianul. Acest proces oferă regimului lui Kim Jong-un toate motivele pentru a continua procesul de dezvoltare şi înzestrare cu un arsenal nuclear”, se arată în articolul publicat în The Atlantic.
„Atât McMaster cât şi Trump greşesc în privinţa lui Kim Jong, Testele nucleare ale acestuia sunt raţionale. Nu doar că el îşi urmăreşte în primul rând propria supravieţuire – acesta este singurul motiv pentru dezvoltarea unui arsenal nuclear în primul rând”, concluzionează Ankit Panda.