Alegeri SUA 2016. Scandalul de plagiat afectează nominalizarea lui Trump: unul dintre redactorii discursului soţiei sale şi-a dat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump o introduce convenţiei pe Melania FOTO Gulliver/Getty Images
Donald Trump o introduce convenţiei pe Melania FOTO Gulliver/Getty Images

Scandalul plagiatului cu privire la discursul Melaniei Trump continua să afecteze învestirea candidatului Donald Trump miercuri, când o membră a echipei republicanului care a scris discursul respectiv a prezentat scuze şi şi-a depus demisia, pe care miliardarul a refuzat să i-o acorde, relatează AFP.

Cu o zi înainte de finalul convenţiei de la Cleveland, unde miliardarul populist urmează să susţină un discurs vizând să unească formaţiunea pentru a o înfrunta pe Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, tabăra lui Trump şi-a schimbat strategia.

"Îmi pare foarte rău pentru haosul pe care l-am provocat, pentru Melania, familia Trump şi doamna Obama", a scris Meredith McIver, o membră a echipei candidatului, care se prezintă ca o "prietenă şi veche admiratoare a familiei Trump".

Ea recunoaşte că a folosit, în discursul pe care l-a scris pentru Melania Trump, anumite pasaje ale unui discurs suţinut în 2008 de către soţia lui Barack Obama şi afirmă că cel desemnat de republicani în cursa pentru Casa Albă a refuzat să-i accepte demisia. Ea notează în trecere că doamna Trump "a plăcut-o întotdeauna" pe Michelle Obama.

"Presa petrece mai mult timp să ancheteze cu privire la discursul Melaniei decât a petrecut FBI-ul cu e-mailurile lui Hillary", a scris candidatul republican într-un mesaj postat pe Twitter, exasperat de acest scandal.

Paragrafele plagiate evocă valori care stau la baza vieţii Melaniei Trump - munca, respectarea cuvântului dat, respectarea celuilalt.

"PARTIDUL TRUMP"

După învestirea oficială de marţi a lui Trump, "acum este partidul Trump", a afirmat miercuri, pe postul CBS, Paul Manafort, un purt[tor de cuv\nt al omului de afaceri newyorkez, într-o formulă provocatoare.

În opinia lui Jeff Anderson, un delegat din California, este o perioadă delicată, "deoarece a învins 16 candidaţi", însă "toată lumea se va aduna în jurul lui Trump". "Eu cred că o va zdrobi pe Hillary. America este cu adevărat pregătită pentru el", a preconizat delegatul.

Vizând deja scrutinul care-l va desemna pe succesorul lui Barack Obama în noiembrie, Donald Trump a lansat miercuri un apel către locuitorii din Ohio, în care-i îndeamnă să nu uite, la momentul votului, că "republicanii au ales Clevelandul şi nu (alt oraş din) alt stat".

Însă acest stat-cheie, care poate bascula către o tabără sau alta în alegerile prezidenţiale, simbolizează disensiunile din "Grand Old Party". Guvernatorul din Ohio John Kasich, un fost rival al lui Trump, a refuzat să-l susţină şi boicotează învestirea.

Alţi foşti concurenţi ai miliardarului îşi vor face apariţia înaintea discursului de acceptare al guvernatorului Indianei Mike Pence, pe care Trump l-a ales să devină eventualul său vicepreşedinte.

Senatorul din Florida Marco Rubio, pe care Trump l-a umilit cu regularitate şi căruia i-a spus "Micul Marco" în alegerile primare, urma să susţină un discurs, printr-o legătură video, părând că vrea să păstreze distanţa.

Ted Cruz, senatorul ultraconservator din Texas, urma să urce la tribună. Discursul campionului dreptei religioase va fi urmărit cu atenţie, pentru a se afla până unde este dispus să meargă în a-l ajuta pe Trump.

NIGEL FARAGE ŞI CAITLYN JENNER

Convenţia a avut miercuri un oaspete unic, pe Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic eurofob Ukip.

Mulţi dintre republicani sunt curioşi să afle "cum a reuşit campania pentru Brexit să-i influenţeze pe oameni care nu votează de obicei", a declarat el într-o dezbatere organizată de către grupul de presă McClatchy.

Ironizând atitudinea lui Barack Obama, care a venit la Londra în aprilie pentru a spune ce gândea el despre Brexit, Farage a apreciat că este "o eroare" să te amesteci în alegerile din alte părţi.

"Dar trebuie să spun că nu aş vota pentru Hillary nici măcar dacă aş fi plătit", a adăugat el, declarându-se pregătit să îl întâlnească pe candidatul republican, în pofida faptului că stilul acestuia îl "stânjeneşte un pic", uneori.

În marja convenţiei, activista pentru drepturile persoanelor transgen Caitlyn Jenner este cea care a captat atenţia miercuri.

Această republicană, care nu a îndemnat la vot pentru Trump, a devenit un simbol al persoanelor transgen după ce şi-a anunţat tranziţia în 2015 şi şi-a abandonat prenumele Bruce - sub care a obţinut o medalie olimpică pentru Statele Unite în 1976 - pentru a deveni femeie.

Prezenţa lui Caitlyn Jenner se alătură celei a câtorva activişti republicani ce şi-au recunoscut în mod public orientarea homosexuală care vor să creadă că, dacă partidul face paşi înapoi asupra acestor probleme, electoratul evoluează.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite