Alegeri SUA 2016. Partidul Republican începe să accepte ideea unei candidaturi a lui Donald Trump la preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea de a fi reprezentaţi de către Donald Trump în alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie începe să-şi croiască drum în rândul cadrelor Partidului Republican, care au început miercuri o reuniune de primăvară, la o zi după victoria zdrobitoare pe care omul de afaceri a obţinut-o în alegerile primare de la New York, relatează Reuters.

Cei 168 de membri ai Comitetului Naţional Republican (RNC) s-au reunit, pentru o perioadă de trei zile, într-o staţiune balneară din Florida, cu scopul de a face bilanţul cursei către Casa Albă şi a pregăti eventualitatea unei aşa-zise Convenţii "negociate" în iulie, la Cleveland.

Însă, la o zi după succesul răsunător pe care Trump l-a obţinut la New York, un număr tot mai mare de lideri republicani începe să recunoască faptul că mulţi dintre ei se tem că miliardarul ar putea să reuşească să adune cei 1.237 de delegaţi ce îi vor permite să evite capcana pe care au încercat să i-o întindă şi să fie desemnat încă din primul tur al Convenţiei de la Cleveland drept candidatul republican în alegerile prezidenţiale.

"Un număr bun de membri RNC îi minimaliza şansele de succes când ne-am reunit în ianuarie, însă acum constată că el este pe cale să construiască un avans important şi că ar putea, la final, să atingă cei 1.237 (de delegaţi) înainte să mergem la Convenţie", a declarat Steve Duprey, reprezentantul statului New Hampshire în RNC.

"Rezultatele de la New York constituie o victorie zdrobitoare", a continuat el. "Este impresionant. Oamenii vorbesc despre acest lucru", a adăugat Duprey.

Donald Trump a obţinut aproape toţi cei 95 de delegaţi aflaţi în joc la New York, unde s-a impus cu un scor de 60,5% din voturile exprimate în faţa lui John Kasich (25%) şi Ted Cruz (14,5%). Astfel el poate conta pe 845 de delegaţi, Cruz pe 559, iar Kasich pe 147, potrivit agenţiei The Associated Press.

În discursul prin care şi-a revendicat victoria, omul de afaceri a apreciat că nu mai poate fi prins din urmă, matematic vorbind, de cei doi rivali şi i-a îndemnat pe liderii Partidului Republican să nu-i blocheze drumul prin jocuri de culise.

Obiectivul unei părţi a elitei republicane, căreia nu-i place nici persoanlitatea şi nici propunerile acestuia, este să-l împiedice pe miliardar să atingă pragul fatidic de 1.237 de delegaţi. După primul tur, delegaţii la Convenţie pot schimba candidatul, iar calculul adversarilor lui Trump este să găsească altă personalitate care să obţină toate sufragiile care nu-i sunt date omului de afaceri.

În opinia unui număr mare dintre cadrele republicane, a venit momentul să se pună capăt ostilităţilor dintre Donald Trump şi conducerea partidului şi ca omul de afaceri să contribuie la acest lucru încetând atacurile, în special la adresa lui Reince Priebus, preşedintele RNC.

"Eu cred că a venit vremea ca această retorică să ia sfârşit", a declarat Jeff Essmann, preşedintele filialei din Montana a Partidului Republican.

Bob Kapel, care reprezintă capitala federală Washington la RNC, a subliniat că Trump şi-a temperat afirmaţiile în alocuţiunea de după victoria de la New York. Acest fost susţinător al lui Marco Rubio, care-l susţine pe John Kasich, ar dori ca de-acum să se instaleze calmul cu-adevărat.

"Suntem pe punctul de a câştiga Casa Albă. Evident, am probleme cu el (Donald trump), dar candidatul nostru va fi candidatul nostru", a declarat Bob Kapel.

Preşedintele Partidului Republican în North Carolina Matt Moore interpretează drept un semn bun înrolarea lui Rick Wiley, un veteran al partidului, în echipa lui Trump.

"Este un semnal pozitiv, în pofida absenţei generale de schimbări în anul care s-a scurs, iar eu cred că echipa de campanie a lui Trump, dincolo de toate declaraţiile supărătoare, recunoaşte că RNC va fi un partener deplin dacă el este candidatul şi că va fi aproape imposibil să câştigi preşedinţia fără să ai RNC ca partener", a declarat Moore.

Cei trei candidaţi rămaşi în cursă au trimis emisari la conclavul RNC pentru a le prezenta planurile.

Ted Cruz nu se recunoaşte învins şi refuză să-i lase lui Trump drum liber. El are o singură speranţă să fie desemnat candidatul Partidului Republican, şi anume să se ajungă la o Convemţie "negociată" la Cleveland şi să fie ales în al doilea sau al treilea tur de scrutin.

"În prezent este evident că ne îndreptăm către o Convenţie negociată", vrea să creadă senatorul din Texas, care a făcut această declaraţie în marja reuniunii RNC. "Nimeni nu este în măsură să atingă cei 1.237 de delegaţi. Eu nu voi atinge cei 1.237 de delegaţi, iar Donald Trump nu va atinge cei 1.237" de delegaţi, a spus el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite