Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton, în poziţie de atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale, Hillary Clinton, candidata democraţilor la şefia Casei Albe, încearcă să-şi consolideze uşorul avantaj pe care îl are într-o serie de sondaje prin lansarea unor atacuri dure la adresa rivalului său republican, Donald Trump. În acest timp, modelul Moody's Analytics de predicţie a rezultatelor alegerilor o indică pe democrată drept câştigătoarea scrutinului.

Pusă într-o situaţie dificilă de anunţul directorului FBI referitor la reluarea anchetei privind corespondenţa electronică privată purtată pe vremea când era secretar de Stat, democrata Hillary Clinton şi-a schimbat tactica de campanie.

Dacă iniţial intenţiona ca în zilele premergătoare scrutinului să se axeze pe un mesaj unificator, după o campanie agresivă, care i-a divizat pe americani, marţi, în Florida, stat considerat vital pentru câştigarea alegerilor, fosta primă doamnă l-a atacat pe Trump pe toate planurile, notează AFP. 

Într-un tur de forţă început la Dade City, în apropiere de Tampa, şi încheiat la Fort Lauderdale, Hillary Clinton a încercat să atingă atât toate punctele sensibile din campanie, cât şi toate punctele vulnerabile ale magnatului din domeniul imobiliarelor care vizează şefia Biroului Oval.

De la insulte la impozite neplătite

La mitingul de la Dade City ea a fost prezentată de Alicia Machado, fosta Miss Univers 1996 umilită de Trump pentru că se îngrăşase. Democrata a făcut o trecere în revistă a cuvintelor jignitoare, insultătoare şi sexiste ale contracandidatului său.

„El şi-a petrecut viaţa denigrând, degradând, insultând şi agresând femeile“, a afirmat Clinton, lansând un avertisment cu privire la candidatul care „insultă mai mult de jumătate din populaţie“. 

Fosta şefă a diplomaţiei nu a ratat nici ocazia de a reduce în discuţie înregistrarea din 2005 în care Trump se lăuda că poate să-i facă orice unei femei pentru că este celebru. „El ne-a arătat cine este cu adevărat. Marţi (ziua alegerilor, n. red), îi vom arăta noi lui cine suntem“, a spus Hillary Clinton.

Puţin mai târziu, la Sanford, Clinton a adus în discuţie subiectele legate de securitatea naţională pe care a marşat Trump în campanie. „Voi învinge ISIS. Voi proteja America“, a afirmat Clinton, amintind că ea, la atentatele de la 11 septembrie, se afla la New York, fiind atunci senatoare.  

Nici stratagemele fiscale la care a recurs Trump şi despre care a scris în ultima perioadă cotidianul „New York Times“ nu i-au scăpat democratei. „A luat totul. A luat tot ce măreaţa noastră ţară are de oferit. (...) Şi apoi nu a plătit pentru a ne sprijini“, a mai spus Clinton, citată de „USA Today“.

La Fort Lauderdale, unde a avut loc ultimul miting al zilei, candidata democraţilor a insistat asupra faptului că magnatul din domeniul imobiliarelor nu este nici pregătit şi nici potrivit pentru a face faţă cerinţelor impuse de funcţia de şef de stat. 

„El a dovedit că nu are temperamentul şi nici calificările necesare pentru a fi preşedinte“, a punctat Hillary Clinton.

Atacurile lansate de Clinton vin în contextul în care, potrivit mediei sondajelor realizate de RealClearPolitics, Trump are în Florida un avans de 0,8%. Pe de altă parte, un sondaj realizat printre alegătorii care au votat deja în acest stat îi acordă democratei un avans - 48% faţă de 40% pentru Trump. 

Pe primul loc în modelul Moody’s 

În acest timp, un model al Moody’s Analytics, care a prezis corect rezultatele ultimelor opt alegeri, arată că scrutinul din 8 noiembrie va fi câştigat de candidata democrată. 

Modelul utilizează, după cum notează Reuters, o combinaţie de situaţii economice la nivel de stat cu istorie politică şi nu a dat greş din 1980, când republicanul Ronald Reagan l-a învins pe democratul Jimmy Carter.

În cursa din acest an, Clinton este favorită datorită preţului redus al benzinei şi procentului ridicat de apreciere în rândul electoratului a preşedintelui în exerciţiu, Barack Obama. Acesta nu a mai avut cote atât de ridicate de aprobare din primul său an la Casa Albă - 2009.

Rezultatul, prezentat marţi, reprezintă ultima actualizare a modelului. Astfel, Clinton ar urma să obţină 332 de voturi în Colegiul Electoral, iar republicanul Donald Trump - 206, în condiţiile în care pentru câştigarea alegerilor este nevoie de o majoritate absolută de 270 de voturi în acest for.

Dacă se va dovedi corect, va fi pentru prima oară de la alegerea preşedintelui George H.W. Bush, în 1988, când unul dintre cele două mari partide din SUA câştigă alegerile prezidenţiale de trei ori consecutiv.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite