Alegeri SUA 2016. Donald Trump, preferatul Coreei de Nord în cursa prezidenţială: „E un politician înţelept”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa nord-coreeană de stat l-a lăudat pe candidatul republican la alegerile prezidenţiale din Statele Unite de anul acesta, afaceristul Donald Trump, pe care l-a descris drept „un politician înţelept” şi cu „viziuni pe termen lung” care ar putea ajuta la unificarea peninsulei coreene, conform „The Guardian”.

Un editorial semnat de Hang Yong-mook în ediţia de marţi a ziarului DPRK Today îl elogiază pe Trump, caracterizând-o în acelaşi timp pe probabila lui contracandidată Hillary Clinton drept „plictisitoare”

„Sunt foarte multe aspecte pozitive la politicile inflamatoare ale lui Trump; a zis că nu se va implica în războiul dintre Sud şi Nord, dar asta nu ar fi benefic din perspectiva nord-coreeană?” se arată în editorialul lui Hang.

„Preşedintele pe care cetăţenii Statelor Unite trebuie să-l voteze nu este acea plictisitoare Hillary (n.r.- Clinton) – care susşine că va urma modelul înţelegerii cu Iranul pentru a rezolva problemele privind activitatea nucleară din Peninsula Coreeană – ci Trump, care a vorbit despre discuţii directe cu Coreea de Nord”, continuă ziaristul nord-coreean.

Deşi punctul de vedere nu este exprimat direct de către Phenian, controlul autoritar pe care guvernul nord-coreean îl exercită asupra presei de stat sugerează că ideile sunt în asentimentul elitelor nord-coreene şi a conducătorului Kim Jong-Un.

Donald Trump a declarat în numeroase rânduri că va obliga aliaţii Statelor Unite să crească cheltuielile din domeniul Apărării pentru a deveni mai puţin dependente de sprijinul militar american, ameninţând în caz contrar cu retragerea trupelor americane staţionate în aceste ţări, inclusiv în Coreea de Sud.

Săptămâna trecută, Trump a declarat că ar vrea să întreţină discuţii direct cu Phenianul vizând relaţia dintre Statele Unite şi Coreea de Nord şi programul nuclear al statului totalitar.

Însă politicile lui Trump pentru sud-estul Asiei au fost criticate peste ocean, mai ales după ce a declarat că Japonia ar trebui să-şi facă propriul armament nuclear pentru a combate o eventuală ameninţare nord-coreeană, idee împotriva strategiei de dezarmare nucleară pe plan mondial dusă de Statele Unite în trecutul recent.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite