Alegeri SUA 2016. Donald Trump încearcă să-şi revigoreze campania prin propuneri economice şoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, devansat în sondaje de candidata democrată Hillary Clinton, a încercat să-şi revigoreze campania electorală propunând o serie de măsuri şoc în sectorul economic, un domeniu în care o consideră vulnerabilă pe rivala sa.

În cadrul unui discurs susţinut la clubul economic din Detroit, capitala industriei americane de automobile, omul de afaceri a propus un moratoriu privind orice noi reglementări şi o scădere generală a impozitelor, caracterizând cei opt ani de mandat ai lui Barack Obama drept o povară pentru antreprenori.

„Oraşul Detroit este exemplul grăitor al eşecului politicii economice a adversarei mele“, a declarat candidatul republican, care a ales Detroitul pentru a-şi rosti discursul în contextul în care o treime din populaţie a părăsit acest oraş începând din anii ’90 din cauza problemelor economice, notează AFP, preluată de dhnet.be.

„Ea este candidata trecutului. Noi suntem viitorul“, a spus Trump despre Hillary Clinton, prezentată drept moştenitoarea erei Obama.

Miliardarul populist a promis să reinvestească în infrastructură şi a denunţat din nou tratatele de liber-schimb. „Hillary Clinton a susţinut acordurile comerciale care au făcut acest oraş să-şi piardă slujbele şi bogăţia“, a declarat Donald Trump, făcând referire la tratatul semnat de Bill Clinton în 1993 cu Mexic şi Canada.

Mai mult, candidatul republican a spus că va propune o reformă a taxelor, care va aduce cea mai mare revoluţie în domeniu începând de la reformele din perioada Reagan, menţionează handelsblatt.com.

Magnatul din domeniul imobiliarelor a mers mai departe şi a afirmat că mulţi muncitori din Statele Unite vor beneficia de o scădere până la zero a impozitului pe venit în baza planului său şi că portiţele legale care serveau anumite interese speciale vor fi eliminate.

Donald Trump a susţinut răspicat că planul său va da un impuls pentru „repornirea Americii“. „Este un lucru posibil şi nici măcar nu va fi greu“, a spus el.

Printre propunerile concrete ale lui Trump se numără reducerea impozitului pe venit de la 39,6% la 33% şi cea a impozitului pe profitul societăţilor de la 35% la 15%.

Hillary Clinton contraatacă

Reacţionând pe Twitter la discursul privind politica economică susţinut de candidatul republican, Clinton, pe care sondajele o creditează cu 7-8 procente în plus faţă de Trump, a scris că rivalul său republican „nu doar că pune în pericol securitatea noastră naţională, dar pune în pericol şi economia“.

În plus, candidata democraţilor la prezidenţiale a afirmat că planul economic al lui Trump va aduce beneficii marilor corporaţii, prin importantele reduceri fiscale pe care le prevede.

„Planurile sale fiscale oferă mari reduceri de taxe marilor companii şi celor mai bogaţi“, a spus Clinton.

Pe de altă parte, echipa ei de campanie a anunţat că democrata va participa la cele trei dezbateri televizate stabilite de Comisia pentru dezbateri prezidenţiale.

Dezbaterile ar urma să aibă loc pe 26 septembrie, 9 octombrie şi 19 octombrie, la Universitatea Hofstra din statul New York, Universitatea Washington din San Louis (statul Missouri) şi Universitatea Nevada din Las Vegas (statul Nevada).

Donald Trump, încurcat de meciuri

Numai că datele alese pentru primele două dezbateri nu sunt deloc pe placul candidatului republican Donald Trump, întrucât în zilele respective se desfăşoară meciuri în cadrul ligii de fotbal american NFL. 

Pe 26 septembrie are loc partida dintre echipele Atlanta Falcons şi New Orleans Saints, iar pe 9 octombrie meciul dintre Green Bay Packers şi New York Giants.

„Hillary Clinton vrea să meargă împotriva NFL“, a afirmat recent Trump, care a acuzat tabăra democrată că doreşte să amâne dezbaterile cu audienţă TV scăzută.

„Întrebarea care se pune este dacă Donald Trump se va prezenta la dezbateri, conform zilei, orei, locului şi formatului stabilite de comisie“, a replicat John Podesta, coordonatorul campaniei electorale a lui Hillary Clinton.

La rândul său, Comisia pentru dezbateri prezidenţiale i-a dat asigurări lui Trump că „este imposibil să se evite toate evenimentele sportive“.

„Cel mai periculos preşedinte din istoria SUA“

În acest timp, 50 de republicani care au exercitat funcţii importante în aparatul american de securitate naţională au denunţat, într-o scrisoare deschisă dură, publicată de „New York Times“, ignoranţa şi incompetenţa lui Donald Trump care, în opinia lor, ar fi „cel mai periculos preşedinte din istoria SUA“.

Semnatarii scrisorii, care au lucrat la Casa Albă, Departamentul de Stat sau Departamentul Apărării pentru preşedinţi republicani, de la Richard Nixon la George W. Bush, nu au făcut apel la votarea candidatei democrate la Casa Albă, Hillary Clinton, dar au afirmat: „Niciunul dintre noi nu va vota pentru Donald Trump“.

Ei susţin că miliardarul nu este calificat pentru postul de comandant-şef, din cauza lipsei de competenţe şi a instabilităţii caracterului său.

„Domnul Trump nu are personalitate, valori sau experienţă pentru a fi preşedinte“, scriu experţii în securitate, subliniind că el ar slăbi autoritatea morală a SUA în lume şi că pare să nu cunoască aspectele elementare ale Constituţiei şi ale dreptului american.

Totodată, au atras atenţia semnatarii, nu numai că Donald Trump este „ignorant“ în domeniul relaţiilor internaţionale, dar „nu a manifestat nicio dorinţă de a se informa“.

Reluând criticile formulate de Hillary Clinton, aceste personalităţi republicane afirmă că miliardarul nu dă dovadă nici de disciplină, nici de autocontrol, şi este „incapabil să tolereze criticile personale“.

Printre semnatarii scrisorii se numără Michael Hayden, fost director al CIA în timpul lui George W. Bush, John Negroponte, fost director al Agenţiei Naţionale de Informaţii şi numărul doi al Departamentului de Stat sub acelaşi preşedinte, Eric Edelman, fost consilier pe securitate naţională al vicepreşedintelui Dick Cheney, şi Robert Zoellick, fost înalt diplomat american şi preşedinte al Băncii Mondiale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite