Vladimir Putin consideră că Internetul este un proiect dezvoltat de CIA
0Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, joi, în cadrul unui forum dedicat tehnologiei, că Internetul este un proiect dezvoltat de Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite (SUA), în acest context Rusia având datoria de a-şi proteja interesele online, informează Mediafax.
„Internetul a fost lansat ca fiind un proiect al CIA. El se dezvoltă în acest fel. Pentru a rezista acestor influenţe, Federaţia Rusă trebuie să lupte pentru a-şi proteja propriile interese în domeniul online”, a declarat Vladimir Putin.
În cadrul unui forum media organizat la Sankt Petersburg, un blogger rus i-a transmis lui Vladimir Putin că mai multe site-uri ruseşti, printre care şi motorul de căutare online - Yandex, stochează informaţii pe servere din străinătate, practică ce ar putea avea repercusiuni asupra siguranţei naţionale a Rusiei.
Preşedintele Vladimir Putin s-a arătat de acord cu optica bloggerului rus şi a precizat că o serie de „presiuni” au fost exercitate asupra administratorului site-ului Yandex, acesta preferând în cele din urmă să îşi înregistreze platforma online în Olanda. „Acest lucru s-a întamplat nu doar din raţiuni fiscale, ci şi pentru alte motive”, a mai spus Vladimir Putin.
În ultima perioadă, Moscova exercită un control mai strict asupra site-urilor şi platformelor online din Rusia, în contextul în care numeroşi opozanţi ai regimului condus de Putin organizează proteste şi denunţă cenzura din ţară.
În această lună, parlamentul din Rusia a aprobat un proiect de lege prin care obligă reţelele sociale să aibă serverele în această ţară şi să păstreze informaţii despre utilizatori timp de şase luni.
Astfel, proprietarii bloggurilor din Rusia, care au mai mult de 3.000 de vizitatori pe zi, sunt obligaţi să se înregistreze la o autoritate de control, denumită Roskomnadzor. În cazul în care aceştia nu se conformează regulilor, ei sunt pasibili de amenzi de până la 500.000 de ruble (10.000 euro).
Recent, Roskomnadzor a dispus deja blocarea mai multor site-uri critice la adresa Kremlinului, printre care şi blogul opozantului Aleksei Navalnii, aflat în prezent sub arest la domiciliu.
Tot în această săptămână, fondatorul uneia dintre cele mai importante reţele sociale din Rusia, Pavel Durov, a anunţat că a părăsit ţara natală din pricina unor tensiuni tot mai mari cu autorităţile ruse.
Fondatorul reţelei VKontakte (VK), considerată „Facebook-ul rusesc”, a refuzat de mai multe ori să predea Serviciilor Secrete Ruseşti (FSB) informaţii cu privire la persoanele care au organizat protestele grupului Euromaidan, din Ucraina.
Citeşte şi:
Pe măsură ce trupele ruse îşi consolidează prezenţa în estul Ucrainei, Kremlinul continuă războiul împotriva inamicilor din interiorul statului. Fondatorul reţelei sociale Vkontakte, numită şi „Facebook al Rusiei”, a fost forţat să renunţe la conducerea companiei, după ce a refuzat să ofere Kremlinului informaţii personale ale internauţilor, şi a părăsit marţi ţara, fără intenţia de a se mai întoarce.
Ministerul rus al Educaţiei a elaborat un proiect de lege privind lupta împotriva terorismului, care prevede supravegherea elevilor şi studenţilor prin intermediul conturilor şi a activităţii lor pe site-urile de socializare, potrivit unei declaraţii postate pe pagina de internet a guvernului rus.
Site-uri importante din Rusia au fost atacate de către hackeri pe fondul prelungirii crizei din Crimeea. Atacurile le urmează pe cele orientate spre mai multe site-uri din Ucraina.