SUA s-a obligat să apere Integritatea Ucrainei. Se vor ţine de cuvânt?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina
Ucraina

Pentru că au renunţat la arsenalul nuclear, ucrainienii au primit asigurări din partea marilor puteri, inclusiv din partea Rusiei şi a Statelor Unite ale Americii. Rămâne să vedem acum dacă puterile occidentale se vor ţine de promisiune, sau vor alege să nu îşi respecte obligaţiile internaţionale. Această din urmă alegere ar provoca un cataclism în dreptul internaţional.

Chiar dacă ar dori, Kremlinul nu-şi poate permite o intervenţie militară în Ucraina. În caz contrar, Moscova riscă o ripostă dură din partea Statelor Unite şi Marii Britanii, care sunt obligate deopotrivă cu Rusia să apere independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, conform unui angajament semnat în 1994. Documentul, numit şi Memorandumul de la Budapesta, a fost invocat astăzi de Arkadi Iaţeniuk, liderul fracţiunii „Batkivşina” din Rada Supremă de la Kiev.

Memorandumul privind garanţiile de securitate acordate Ucrainei de către Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia, în legătură cu aderarea la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, în 1994, conţine prevederi clare care împiedică orice acţiuni în forţă. Iar Rusia, ca parte integrantă a acestui aranjament trebuie să apere, alături de ceilalţi semnatari, integritatea teritorială a ţării vecine.

Documentul, care se află în circulaţie publică, a fost scos pe tapet în dezbaterile ce se poartă în blogosfera rusă pe seama unei eventuale intervenţii militare pe care Mosocva ar putea s-o întreprindă în Ucraina pentru a-şi apăra aşa-zişii conaţionali de o pretinsă ameninţare ce vine din partea forţelor naţionaliste, care ar fi preluat puterea la Kiev.

Conform Memorandumului din 1994, însă, Statele Unite, Marea Britanie şi Federaţia Rusă oferă, de comun acord, garanţii că nu vor folosi nicio dată ameninţarea cu forţa şi nici un fel de armamente împotriva Ucrainei. De asemenea, cele trei puteri se angajează să nu folosească presiuni economice care ar avea ca scop subordonarea regimului politic din această ţară în favoarea vreunuia dintre semnatari. Altminteri, Consiliul de Securitate al ONU va fi solicitat să întreprindă acţiuni neîntârziate în sprijinul Ucrainei, iar agresorul riscă sancţiuni concrete şi izolare internaţională.

Astăzi, de altfel, şeful diplomaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a declarat într-o conferinţă de presă că Moscova nu intenţionează să intervină în afacerile interne ale ţării vecine, dar a cerut partenerilor occidentali să procedeze în mod similar.

Anterior, Statele Unite, prin intermediul unor oficialităţi de la Casa Albă, au avertizat Rusia să nu reacţioneze prea agresiv la evoluţiile rapide din Ucraina, unde manifestaţiile pro-europene au forţat demiterea lui Viktor Ianukovici. La fel, şi ministrul britanic de Externe, William Hague, a apreciat duminică, într-o emisiune difuzată de BBC, că “nu ar fi în interesul Rusiei” să intervină militar în Ucraina.

preluare http://www.moldova.org/moscova-legata-de-maini-si-picioare-rusia-nu-poate-interveni-militar-in-ucraina/

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite