Ruşii nu se sinchisesc de noile sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii încă sunt relaxaţi
Ruşii încă sunt relaxaţi

Statele Unite şi Uniunea Europeana au anunţat, marţi, noi sancţiuni pentru Rusia, ce lovesc în sectoarele energetic, bancar şi de apărare. Este cea mai dură acţiune a Occidentului de până acum împotriva Moscovei , acuzată de  de susţinerea rebelilor din estul Ucrainei, scrie Reuters.

Costul pe care l-ar putea suporta investitorii ruşi în urma acestor sancţiuni s-ar ridica la o mie de miliarde de dolari, potrivi calculelor publicaţiei „The Economist“. Suma este echivalentă cu aproximativ 7.000 de dolari pentru fiecare cetăţean rus. Aceste calcule vin ca urmare a faptului că investitorii nu mai au încredere în activele ruseşti.

Din aceste motive, bursele Rusiei tranzacţionează cu un discount uriaş faţă de restul lumii. Dar, cei mai mulţi cetăţeni ruşi nu vor simţi direct această lovitură, deoarece nu sunt implicaţi în activităţile bursiere. Cei care vor „plăti“vor fi  oligarhii apropiaţi ai lui Vladimir Putin. Iar pentru populaţia va sesiza doar o lipsă a investiţiilor străine şi a locurilor de muncă.

Dar, majoritatea cetăţenilor ruşi nu sunt îngrijoraţi de sancţiunile impuse Rusiei, arată un sondaj de opinie publicat de Institutul Levada. 58 la sută dintre ruşi au afirmat că nu sunt îngrijoraţi de perspectiva „izolării ţării pe scena internaţională“, în timp ce 61 la sută sunt indiferenţi la sancţiunile economice şi politice impuse Rusiei. În plus, 60 la sută dintre locuitorii marilor oraşe din Rusia se opun adoptării de sancţiuni simetrice împotriva Statelor Unite şi Uniunii Europene.Sondajul a fost realizat în intervalul 18-21 iulie pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane, în 134 de oraşe şi localităţi rurale din Rusia.

 „Sancţiunile ne vor ajuta să ne întărim, iar Rusia va avea astfel o economie şi mai eficientă şi o societate mai sănătoasă şi mai debarasată de iluzii“, a  declarat  adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, citat de cotidianul Kommersant.

 Sunt analişti care spun că preşedintele Putin nu pare a fi omul care să cedeze sub presiunea sancţiunilor. „Dacă va dovedi slăbiciuni va fi luat în derâdere de proprii săi supuşi. Iar pentru a evita asta este gata să arunce în joc economia ţării. Să piardă miliarde“, scrie „Gazeta Wyborcza“ . Cotidianul „Kommersant“ notează, citând o sursă diplomatică rusă, că Moscova „contează pe susţinerea unor ţări din UE care ar putea suferi ele însele un prejudiciu considerabil din cauza suspendării cooperării cu Rusia“.

Este posibil ca în următoarea perioadă Putin să treacă la măsuri mai dure faţă de Vest, prin sancţiuni impuse firmelor europene şi americane din Rusia, prin sistarea livrărilor de gaz şi petrol. Totodată ar putea spori ajutorul acordat separatiştilor din Ucraina. Nu e exclusă nici o invazie a trupelor ruse. De altfel, generalul Philip Breedlove, comandatul trupelor NATO în Europa, a declarat, că numărul de trupe ruseşti şi de armament de-a lungul graniţei cu Ucraina este în creştere, ajungând la “mult peste 12.000”.

"Ne uităm la materialele care se mişcă din interiorul districtului militar central rusesc către zona Rostov, unde se adună, se întâlnesc, se antrenează şi se mişcă spre graniţă, şi îi vedem peste graniţă", le-a spus comandantul NATO în Europa reporterilor de pe aeroportul Pristina, după o vizită făcută trupelor NATO din Kosovo.
Desigur, el ar susţine că sunt trupe de menţinere a păcii.

Cât despre măsuri de retorsiune, ministerul rus de Externe a denunţat, miercuri, "sancţiunile antiruse" adoptate cu o zi înainte de Bruxelles, acuzând Uniunea Europeană că desfăşoară "o politică dictată de Washington", şi a afirmat că sancţiunile, care afectează sectorul energetic, vor determina o creştere a preţului la energie în Europa, relatează AFP.

Sancţiunile anunţate de Uniunea Europeană vor avea "în mod inevitabil ca rezultat o creştere a preţului pe piaţa energiei din Europa", a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

"Să pui obstacole în calea cooperării cu Rusia în domeniul energetic" constituie "o măsură imprudentă şi iresponsabilă", a apreciat ministerul într-un comunicat. Ministerul a criticat, de asemenea, neobişnuit de sever politica UE.

"Politica UE nu se fondează în prezent pe fapte verificate, ci este dictată de Washington", declară ministerul, apreciind că aceste "sancţiuni antiruse" arată "incapacitatea UE de a juca un rol autonom în afacerile mondiale".

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite