Ruşii sunt forţaţi să demisioneze pentru că nu susţin războiul: „Cei care nu susţin guvernul n-ar trebui să lucreze la stat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii sunt forţaţi să demisioneze pentru că nu susţin războiul. FOTO EPA-EFE
Ruşii sunt forţaţi să demisioneze pentru că nu susţin războiul. FOTO EPA-EFE

Un manager cultural, un medic pediatru şi un profesor au fost constrânşi să-şi prezinte demisiile după ce şi-au expus public părerile despre invazia din Ucraina.

Kamran Manafly, 28 de ani, profesor de geografie, a scris pe Instagram, pe 8 martie, că nu doreşte să ajungă „ o reflexie a propagandei de stat”. S-a întâmplat cu câteva zile mai devreme, înainte ca platforma să fie restricţionată. „Am propria mea opinie! Ca mulţi profesori! Şi ştiţi ce? Nu coincide cu opinia statului”, a adăugat Kamran. 

Reacţia acestuia a venit după ce i s-a comunicat că trebuie să susţină poziţia Guvernului. Pe lângă acest lucru, profesorilor li s-a explicat şi cum trebuie să vorbească cu elevii despre invazia din Ucraina. 

La doar două ore după ce a publicat postarea, Kamran a fost contactat de către directoarea şcolii, care i-a spus că are de ales: ori şterge postarea, ori este dat afară. „Nu am vrut să o şterg. Am ştiut din acel moment că nu are sens să mă cert cu nimeni şi că cel mai bine e să demisionez”, a declarat acesta pentru BBC

A doua zi, când s-a prezentat la şcoală pentru a-şi da demisia, i s-a interzis să intre.  

„Cineva a sunat atunci la poliţie spunând că organizez un protest neautorizat”, a mărturisit dascălul. Următoarea zi, acesta s-a putut întâlni cu directoarea şcolii, însă nu i-a fost acceptată demisia, ci a fost concediat pentru „comportament imoral la locul de muncă”. 

„Pentru mine, cel mai ciudat lucru este că exprimarea propriei opinii devine ceva imoral”, a mai adăugat acesta. 

Manager concediat fiindcă a semnat o scrisoare deschisă pentru oprirea bombardamentelor din Ucraina

Profesorul de geografie, Kamran Manafly, nu este singurul care a fost concediat fiindcă a avut curajul de a-şi exprima public opinia cu privire la situaţia din Ucraina. În Moscova şi Sankt Petersburg oamenii au ieşit în stradă şi şi-au expus opinia. Mii de manifestanţi au fost arestaţi şi a fost decretată o lege, potrivit căreia orice „dezinformare” este pedepsită cu 15 ani de închisoare.

Managerul unui cinematograf, Katya Dolinina, a semnat scrisoarea deschisă împotriva războiului. Scrisoarea a fost semnată de sute de nume din sectorul cultural. După decizia de a semna, şeful ei a contactat-o şi i-a spus să-şi şteargă numele sau să demisioneze. „Am simţit că oricum nu mai conta, fiindcă nu ştiu cum aş fi putut continua să lucrez acolo, dacă nu mi-ar fi cerut să demisionez”, a comunicat Katya.

Adunare pentru a o face de ruşine 

Medic pediatru şi influencer, Anna Levadnaya are peste 2 milioane de urmăritori pe Instagram. Când a început invazia, aceasta se afla în vacanţă. Imediat, aceasta a publicat o imagine de pe geamul avionului cu un porumbel al păcii. „Nu am cerut eu această agresiune. Mi-e teamă pentru noi toţi”, a scris aceasta pe Instagram.

La interval de câteva zile, Anna a primit de la un coleg un clip video, în care directorul clinicii vorbea, în faţa a o sută de colegi, despre reacţia ei. Anna se află în concediu.

„Era o punere la zid publică. A spus clar că cei care nu susţin acţiunile guvernului, n-ar trebui să lucreze la o instituţie de stat”, a declarat doctorul. I s-a solicitat demisia şi dacă refuza, a fost ameninţată că va fi dată afară. „Nici măcar vaccinarea anti-COVID care a creat atâta agresivitate nu a semănat atâta ură între oameni ca acest război. Există o ruptură imensă în societate astăzi, fiindcă fiecare crede doar propriul adevăr”, a mai adăugat aceasta.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite