Ruşii au deschis o bază militară CBRN în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata rusă a anunţat luni deschiderea unei baze CBRN - chimică, biologică, radiologică şi nucleară - în Sevastopol. „A fost înfiinţată o unitate nouă în structura flotei ruse din Marea Neagră şi şi-a început deja operaţiunile de apărare CBRN”, transmite colonelul Igor Gorbul, purtător de cuvând al Districtului Militar Sudic al Rusiei.

Gorbul a explicat că noul regiment este dotat cu aproximativ 200 de unităţi de armament, printre care şi vehicule de recunoaştere CBRN, tehnologi pentru tratarea termică a armamentului şi echipamentului militar (TMS-65U) şi vehicule cu dispozitive de camuflare prin fum (TDA-2K). 

„În august, personalul militar de la noua unitate din Sevastopol va organiza exerciţii la baza de antrenament Opuk. În timpul exerciţiilor, personalul militar se va antrena în operaţiuni de strângere de informaţii cu caracter CBRN”, a adăugat colonelul. 

În Crimeea se află câteva zeci de mii de soldaţi ruşi. Înainte de anexare, în peninsulă s-ar fi aflat în jur de 14.000 de soldaţi, însă numărul acestora a crescut considerabil de când Crimeea a trecut iar la Rusia. 

Portul Sevastopol din Crimeea este baza flotei ruse de la Marea Neagră. Ruşii au acum cel puţin 13 baze militare active în Crimeea, printre care patru regimente de rachete în zona de coastă. Unele dintre baze sunt doar turnuri de comunicaţii, pe când altele sunt baze aeriene.

La 16 martie, autorităţile regionale din Crimeea au organizat un referendum prin care populaţia a fost întrebată dacă doreşte alipirea peninsulei la Rusia şi dacă vrea întoarcerea la Constituţia din 1992, care prevedea mai multă autonomie faţă de Ucraina pentru Republica Autonomă din Crimeea. Aceasta după ce, în urmă cu o lună, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici fusese demis de Parlamentul de la Kiev, la fel şi Guvernul controlat de el, după mai bine de trei luni de proteste faţă de regimul pro-rus condus de Ianukovici şi apropiaţii săi.

Autorităţile locale din Crimeea au catalogat schimbarea de putere drept lovitură „fascistă” de stat, poziţie adoptată şi de Rusia.

Locuitorii din Crimeea au votat în procent covârşitor - peste 96% - pentru alipirea la Rusia. La recensământul din 2001, cel mai recent, peste 58% din locuitorii peninsulei s-au declarat ruşi, 24,3% - ucraineni şi 12% -tătari. 

infografie flota rusa a marii negre

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/crimeea" target="_blank">View the story "Crimeea" on Storify</a>]

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite